Cuma, 22 Kasım, 2024
‘Zihin okuma’ denebilecek bir buluş, bir kuşun beyin dalgalarını takip ederek kuşun ötüşünü kusursuzca yeniden yaratabiliyor.
Bilim kurgu gibi görünse de Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları ilginç bir buluşa imza attı. Çalışma, kuşun beyin aktivitesini izleyerek, perde, ton, ses ve tizlik seviyesi kusursuz olacak şekilde karmaşık bir kuş ötüşünü yeniden oluşturmayı başardı. Buluş, tabir-i caizse kuşun zihninden geçenleri kaydederek yaratılan bir algoritma sayesinde bir cihaz üzerinden onun lisanında tekrar edilebilir hale getirdi.
Hayvanları ‘konuşturacak’, çıkardıkları sesleri takip edecek, düşüncelerini konuşmaya çevirecek bir icat yapılamaz mı sorusu çoğumuzun aklından geçmiştir. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı buluş, bu türden sorulara bir cevap olabilir. Denek olarak seçtikleri kuşun beyin hareketlerini takip eden araştırmacılar, kuşun öterken çalışan kaslarının hareket düzenini kaydetti ve bu kayıtlar üzerinden kuşun ötüşünü yeniden yarattı. Yani kuşun beynindeki hareketleri kaydederek kuş diline dökebildi.
Peki, bu teknoloji ne işe yarayacak? Araştırmacılar, elde ettikleri bulguları, insan düşüncesini sese dönüştüren bir vokal protez yapımında kullanmayı amaçlıyor. Konuşma engelliler, bu buluş sayesinde geliştirilecek bir protez ile konuşabilir. Yani düşünecekler ve düşünceleri sese dönüşecek, bir cihaz, bir protez üzerinden konuşur hale gelebilecekler.
Araştırma ekibinden Timothy Gentner, hali hazırdaki iletişim protezlerinin dakikada 20 kelimeyi yazıya dökebilen bir seviyede olduğunu söylüyor. Hedeflerinin ise kişinin düşündüğü anda düşüncelerini sesli olarak dışa vuran bir vokal protez inşa etmek olduğunu vurguluyor.
12 Temmuz 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe