tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Brüksel’de Türkiye-AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde açıklanan kararları değerlendirdi. Suriye’de iç savaşın başladığı günden itibaren kapılarını ilk açan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Çağlar, “Türkiye’ye hiç kimse ‘göçmen konusu üzerinden pazarlık yapıyor’ diyemez.2.7 milyon Suriyeli göçmeni sorunsuz bir şekilde ağırlayan ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

KARARLI DURUŞ

Çağlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte AB ile ilişkilerde çok büyük çaba sarfettiğini ve müzakere sürecinde kararlı ve saygın bir duruş sergilediğini ifade etti. Çağlar, “Bundan sonraki süreçte Türkiye AB arasındaki karşılıklı kazanımların artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

ŞARTLAR ADİL DEĞİL

Başkan Çağlar, kararların Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile Geri Kabul Anlaşması’nın bir sonucu olarak vize serbestisini de kapsadığını hatırlattı. “Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle birlikte adil olmayan bazı şartların değişmesini bekliyoruz” diyen İbrahim Çağlar, vize serbestisi süreciyle ilgili olarak AB’ye, “Ey Avrupa, vize serbestisi Türkiye için ulufe değil, bir anlaşmanın doğal sonucudur. Süreç tamamlanıp vizeler kaldırılınca, zaten hakkımız olan bir şeyi almış olacağız” diye seslendi.

20 YILDIR KOTA YOK, VİZE VAR

Gümrük Birliği anlaşmasının bugün aksayan yönleriyle birlikte Türkiye’de sanayinin rekabetçi olabilmesini, üretim kalitemizin artırılmasını ve 150 milyar dolara kadar çıkan ihracatımızın 60-65 milyar dolarının AB pazarına girebilmesini sağladığını hatırlatan İbrahim Çağlar, “20 yıldır AB ile aramızda mal dolaşımında kota yok ama vize var! Vizesiz ticaretle Türk girişimcisi daha rekabetçi olacak. Türkiye’de ürettiği malı AB’ye yollayan iş dünyası AB’ye gidip serbestçe kontrol ve pazarlamasını yapabilecek” dedi.

ANLAŞMADA NELER VAR

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini canlandırma ve sığınmacı krizinde işbirliğini güçlendirme konularının ele alındığı Brüksel’de AB Zirvesi’nde şu hususlarda uzlaşma sağlandı:

  • 20 Mart 2016 tarihinden başlayarak, Türkiye’den Yunanistan’a geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye’ye iade edilecek.
  • Türkiye’ye Yunan adalarından iade edilen her Suriyeli için, Türkiye’den bir Suriyeli AB’de yerleştirilecek.
  • Türkiye, AB’ye düzensiz göç için oluşabilecek yeni kara ve deniz güzergahlarını engellemek üzere gerekli önlemleri alacak ve bunun için komşu ülkelerle işbirliği yapacak.
  • Türkiye ve AB arasındaki düzensiz geçişler önemli ölçüde azaldığı zaman, Gönüllü İnsani Kabul Programı aktive edilecek ve AB Üye Devletleri gönüllü olarak bu programa katkıda bulunacak.
  • Vize serbestliği yol haritası, Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun en geç Haziran 2016 sonuna kadar kaldırılması hedefine yönelik olarak hızlandırılacak. Türkiye’nin bugüne kadar yol haritasında bulunan 72 kriterden 35’ini yerine getirdiği ifade ediliyor.
  • AB, Türkiye ile işbirliği içinde, mülteciler için ayrılan 3 milyar Euro’nun kullandırılmasını hızlandıracak ve 2018 sonuna kadar 3 milyar Euro ek fon sağlayacak.
  • AB ve Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik devam eden çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler.
  • AB’ye katılım sürecinin yeniden canlandırılması için Hollanda dönem başkanlığı sırasında 33. Fasıl açılacak.
  • AB ve üye devletler, Suriye’deki insani koşulların geliştirilmesi için Türkiye ile birlikte çalışacak.

28 Mart 2016 Pazartesi

Etiketler : Dünya