Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Covid-19 virüsü dünyada etkisini azaltsa da risk devam ediyor. Herkesin endişeli olduğu bu dönemde uyulması gereken kuralların başında hijyen geliyor. Öncelik kişisel hijyen ve el temizliği olsa da gıda ve giysi temizliği de büyük önem taşıyor.
Bu süreçte birçok uzman, giysilerin nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Virüsün yok olması için giysilerin en az 60 ila 90 derecede yıkanması gerektiği vurgulandı.
KUMAŞIN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN
Fakat her türlü kıyafetin bu kadar yüksek derecelerde yıkanması kumaşa zarar verebiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuru temizleme işleminde kullanılan kurutma makinaları ile 170 dereceye varan ütüler bu virüsün yok olmasını sağlayabiliyor.
YAŞAMA ŞANSI YOK
İstanbul Ticaret Odası Tekstil Terbiye Meslek Komitesi üyeleri, özellikle 60 derece ya da üzerinde sulu yıkanan ürünlerin büyük çoğunluğunun kumaş ve astarlarının bozularak giyilemez hale geldiğini vurguladı. Fakat kuru temizleme şirketlerindeki makinalarda temizlenen ürünlerin 70 derecede kurutulduğunu ve dolayısıyla bu sıcaklıkta virüsün yaşama ihtimalinin olmadığını söylediler.
GÜVENLİ TEMİZLEME
Komite üyeleri, ayrıca virüsün perkloretilen ile temizleme aşamasında yaşama şansının çok büyük oranda kalmadığını, bütün bunlara rağmen virüsün yaşadığı düşünüldüğünde yine sadece kuru temizlemelerde bulunan 120-170 derece sıcaklıktaki sanayi tipi buharlı makinalarda yapılan ütü ile bu ihtimali sıfırladıklarını belirtti. Dolayısıyla kuru temizleme işleminin virüs temizliğinde son derece etkili bir yöntem olduğunu anlatan komite üyeleri, kuru temizleme veya sulu yıkama işleminin hijyenik ve sağlıklı bir işlem olduğunun altını çizdi.
LEKEYE MÜDAHALE ETMEYİN
Sektör temsilcilerine göre, tüketiciler virüs açısından şüphe duyduğu giysi vb. ürünlerine kesinlikle kuru temizleme yaptırmalı. Diğer taraftan lekelenen giysilerin veya ürünlerin ise kesinlikle müdahale edilmeden (tuz veya kolonya dökme, deterjanla silme ya da çamaşır makinasında yıkama vs. yapmadan) ve fazla bekletilmeden olabildiğince en kısa sürede bir kuru temizleme firmasına götürülmesi tavsiye ediliyor.
ÇALIŞMA REHBERİNDE YER VERİLDİ
Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileriyle müşterilerle birebir temasta olan sektörlerin alması gereken tedbirleri rehber halinde yayımladı. Yayımlanan yeni ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde de yer alan kuru temizleme işletmeleri için öncelik sosyal mesafe, hijyen ve maske zorunluluğu oldu.
PERKLORETİLEN ZARARLI MI?
Ürünler kuru temizleme makinalarında perkloretilen adı verilen sıvı bir kimyasal ile yıkanıyor. Son yıllarda bu kimyasalın klorlu bir solvent olması nedeniyle ozon tabakasına zarar verdiği düşünülerek kuru temizleme makinalarında yeni düzenlemeler yapıldı. Perkloretilen, bu düzenlemeye göre artık çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek durumda üretiliyor. Bir kuru temizleme personelinin bir çalışma gününde maruz kalacağı perkloretilen konsantrasyonu eski tip bacalı makinalarda 20 ppm iken, yeni sistem kapalı devre makinalarda 6 ppm seviyesine indi. Bunun yanı sıra perkloretilene alternatif solventler üretilse de bunlar henüz perkloretilenin temizleme gücüne ulaşamıyor.
KURU TEMİZLEME NİÇİN GEREKLİ?
Kuru temizleme yapılan tekstil ürünleri, insanların günlük hayatlarına eşlik eden dolayısıyla belirli aralıklarla temizlenmesi gereken ürünler. Tekstillerin temizlenmesi genellikle yıkama işlemi ile gerçekleştiriliyor. Ancak yün, ipek, kaşmir, angora vb. suya hassas liflerden üretilmiş, üzerinde payet, içerisinde tela, vatka veya boncuk gibi süslemeler bulunan ürünlerin konvansiyonel yıkama makinalarında yıkanmaları sakıncalı olabiliyor. Bu tip ürünler boyutsal değişime (çekme), yıpranmaya ve form kaybına uğrayabiliyor. Dolayısıyla bu ürünlere konvansiyonel yıkama işlemi yapılması yerine kuru temizleme yapılması tavsiye ediliyor.
17 Haziran 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı