Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK
Türkiye’nin yanısıra ABD ve MENA bölgesine (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) hızlı giriş yapan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) başarılı girişimlerinden BrandFace, markalara farklı bir reklamcılık modeli sunuyor. Günümüzde sosyal medyayı aktif kullanan markalar, bir yandan kendi kullanıcıları üzerinden özgün içerikler oluştururken, diğer yandan da para kazandırabilecek. 2016’da faaliyete geçen ve reklamcılık sektöründe emin adımlarla ilerleyen BrandFace’in kurucusu Rasim Üner’den projenin avantajlarını dinliyoruz.
MARKALI İÇERİK
BrandFace’den kısaca bahseder misiniz? Proje nasıl ortaya çıktı?
BrandFace, markaları ve tüketicileri bir araya getirerek, markalı içerik üretiminin birlikte sağlandığı bir video paylaşım platformu. Reklamcılığı yeniden şekillendirerek içerik üretiminin UBER’i olarak modellendi. Projemiz, bir yandan markaların, tüketicilerin gözünden özgün/yaratıcı/doğru içeriğe ulaşmasını sağlarken, diğer yandan da kullanıcılarına gelir imkanı sunuyor. BrandFace fikri, 2011’de dünyanın en büyük reklam veren firmalarından biri olan, sağlık ve temizlik ürünleri üreticisi bir şirketin işe alım sürecinde oluştu. Bu şirketin reklamlarında oynayan oyuncu hanımefendi, o şirketin ürettiği markanın şampuanını kullanmıyordu. Ben ise ‘gerçekten’ kullananların fikrini merak ediyordum. İnternetin hızı, sosyal medyanın dominasyonu ve video çekiminin kitlelere ulaşması sonrası 2016’da BrandFace hayata geçirildi.
VİDEO ODAKLI
Projenizin yenilikçi yönü nedir?
Markaları ve üreticileri bir araya getirme yaklaşımı ile ajans dünyasının kreatif tarafını ele geçirmeye çalışan birçok influencer ajansı mevcut. Tamamen manuel yönetilen bu süreçlerde, erişilen içerik sayısı 10-20 aralığında ve çoğu fotoğraf odaklı. BrandFace ise eşsiz formatı ile video odaklı, tamamen otomatize edilen bir pazarlama platformu olma yönünde ilerliyor. Kampanya başına minimum 100 video içeriği üretebileceğiniz BrandFace’te, önümüzdeki dönemde AWS’nin video al ürünü ve Amazon Moments ile kullanıcı ödüllendirilmesi devreye girdiğinde ne denli yenilikçi bir yaklaşım olduğu daha da iyi anlaşılacak.
DENEME YILI
Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?
Müşteri profilini belirlemeden önce, 2016’yı ‘deneme’ yılı olarak adlandırdık. Bir kampanyayı yayına aldığımızda, kullanıcılarımız nasıl bir reaksiyon gösterecek, nasıl içerikler üretecek, kaç videoyu ne kadar sürede elde edeceğiz gibi metrikler belirlemiştik. Daha da önemlisi, kullanıcılar video üretiminde hangi markaları tercih edecek? FMCG, teknoloji, bankacılık ve otomotiv markaları sırasıyla önemini gösterdi ve biz de bu çerçevede ilk müşteri kazanımlarımızı gerçekleştirdik. Kullanıcı tarafında ise büyüme ve yayılım için üniversite öğrencilerini hedefleyerek ilerledik. Buna ek olarak, yeni mezun ve freelancerlar da ‘ek kazanç’ kapısı olarak gördükleri BrandFace’ye dahil oldu. Gelen içerik kalitesi ise çok geniş bir banta yayıldı. Viral diye tabir edebileceğimiz videolar ile beraber bir yandan da ajans kalitesinde işler defalarca karşımıza çıktı.
BTM’NİN SATIŞ YÖNLENDİRMELERİ ÇOK DEĞERLİ
BTM, size ve projenize ne katkı sağladı?
BTM, BrandFace’in şans meleği oldu artık. Biz bir BTM startupıyız. BTM ekibi adeta kendi ekibiniz gibi yardımcı oluyor. Biz de bu katkılarına çok değer veriyoruz. BTM’nin Türkiye’deki satış yönlendirmeleri çok değerli oldu ki, her startupın en büyük sıkıntısıdır. MENA bölgesindeki gelişme ise BTM’de gerçekleşen bir bootcamp sonrası başlayan süreç sayesinde oldu.
TÜKETİCİ KAHRAMAN GİBİ KONUMLANDIRILMALI
Markalar neden sizi tercih etmeli?
BrandFace, paylaşım ekonomisinin yaratıcılık tarafını ele alan iki taraflı bir platform. Dolayısıyla aylar süren video içerik üretimine, hız ve maliyet odaklılık ile alternatif ve daha iyi bir çözüm sunar. UBER ve Airbnb de kendi sektörlerinde bu yaklaşım ile unicorn oldular. Geleneksel video üretim aşamalarında, ajanslar artık birbirlerini kopyalamaya başladı ve yaratıcılık konusunda doyuma ulaştı. Yaratıcılığın asıl kaynağı tüketicinin kendisi ve BrandFace doğru iletişim ile ortaya çok değerli video içerikler çıkarılmasını sağladı. Buna ek olarak da kampanya gerçekleştirdiğimiz markaların yöneticileri, videolardan elde edilen iç görüler ile stratejilerini gözden geçirme şansını elde etti. Markalar artık içerik üretim yetkisini tüketicisine bırakmalı ve onları birer kahraman gibi konumlandırmalı. Bunu yapmak için de doğru yol BrandFace.
120 BİN KULLANICI
BranFace’in şu anda kaç kullanıcısı var?
Türkiye’de 4. yılını dolduran BrandFace, 120 bin kullanıcı, 22 bin 400 video, 10 binin üzerinde video üreticisi, 30 müşteri ve 1.5 milyonun üzerinde ciroya erişerek iş modelini kanıtladı. Globalleşmenin ilk adımları ise yakın zamanda Bahreyn’de atıldı. Lokal bir partner ile ortaklaşa kurulan BrandFace, MENA bölgesinde 20 ülkeyi yönetmek adına faaliyete geçti. Beta sürecinde olan uygulamalarımız mart ayında agresif pazarlama stratejisi ile birlikte ilk ay 100 bin kullanıcıya ulaşma hedefinde. Çin, Hindistan ve Rusya için gelen lisans taleplerini de değerlendiriyoruz.
MENA BÖLGESİ ÇOK İYİ BİR POTANSİYEL
Winglobal ile Silikon Vadisi’ne gittiniz. Global pazarda kendinizi nerede görüyorsunuz?
Global pazar adımlarımızı atmaya başladık. MENA bölgesi, BrandFace için çok iyi bir potansiyel ki, ortaklarımız oldukça heyecanlı. Winglobal sayesinde en büyük kazanımımız Plug and Play oldu. Medya dikeyinde başlattıkları program için görüşmelerimiz devam ediyor. Amazon Moments program partneri ve bizim için çok büyük bir şans. Doğu’da ise TencentWeStart bizi kabul etti. Orası için de minimum 500 bin dolarlık bir yatırım arayışındayız. İçerik üretimi gerçekleşen platformlarda, en önemli stratejik parametre kültürdür. Dolayısıyla bölgesel ve kültürel ortaklıklar, lisanslama modelleri şu an için BrandFace’ye uygun görünüyor.
26 Şubat 2020 Çarşamba
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi