tatil-sepeti

Derin teknoloji startupı Texinsight, üretim zekasını iyileştirip, verimliliği artıran yapay zeka yazılımları geliştiriyor. Mobil, bulut ve web platformunu bir arada işletebilen firma, şirketlerin operasyonel maliyetlerini de düşürüyor. Texinsight, el yazısı belgeleri okuyabilen akıllı belge yönetimi ürününün ilk ihracatını ABD’ye yaptı. ‘Efficient Sight’ isimli mobil sisteminin ulusal patenti alındı.

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik derin teknoloji startupı Texinsight, üretim zekasını geliştirerek, verimliliği artırıyor. ‘effiDoc’, ‘Efficient Sight’ ve ‘Quality Sight’ gibi ürünleriyle operasyonel maliyetleri düşürüyor. Mobil, bulut ve web platformunu bir arada işletebilen firma, yapay zeka ile verimlilik ve performans ölçme, görsel ve boyutsal kalite kontrol, kamera akıllandırma, yapay zekayı mobil cihazlarda koşturma, tehlikeli alan kontrolü, basılı evrak dijitalizasyonu üzerine inovasyon yapıyor.

ULUSAL PATENT HAZIR

Texinsight, insan makina etkileşimini analiz eden, ‘Efficient Sight’ isimli mobil sisteminin ulusal patentini aldı. İstanbul Ticaret’in sorularını Texinsight’ın kurucu ortaklarından Genel Müdür Çetin Kosifoğlu ile Teknik Müdür Ömer Faruk Koç cevapladı. Çeşitli uluslararası firmalarda strateji, iş geliştirme, satış ve pazarlama deneyimine sahip Kosifoğlu; Silikon Vadisi merkezli startup 3DLook’un Türkiye iş geliştirme danışmanlığını yaptı. Bilgisayar yüksek mühendisi ve görüntü işleme ile yapay zeka alanında uzman Koç, tarımda yapay zeka alanında faaliyet gösteren bir girişim kurdu.

DONANIMSIZ YAPAY ZEKA!

Texinsight’ı kurma fikri nasıl gelişti?

Birçok işletmeyi gezip, sıklıkla karşılaşılan problemleri yerinde tespit edebildik. Mesela; işgücünün ve zamanın verimli kullanılamaması, elle ve gözle yapılan kalite kontrolünün ürün ve zaman kaybına sebep olması, sık karşılaşılan sorunlardı. Bu sorunları, yapay zeka ve görüntü işleme yöntemleri ile çözmeyi hedefledik. Yalnızca sensör ya da kamera ile veri toplamanın yetersizliğini tespit ettik. Ardından kameraları akıllandırma ve yapay zekayı mobil cihazlarda koşturma üzerine inovasyon yapmaya karar verdik.

VERİMLİLİK ÖLÇME

Çalışmalarınızın başlangıcında izlediğiniz yöntem neydi?

Mobilde yapay zeka ile verimlilik ölçme fikrimiz kapsamında hazırladığımız minimum uygulanabilir ürün (MVP) ile TechXtile Startup Challenge Yanışması’na katıldık. Yarışan 140 startup ve fikir arasından finale kaldık. Ardından teknoparklarla görüştük ve Teknopark İstanbul Cube Incubation’ı tercih edip, patent başvurumuzu da yaptık. 2020 Ocak ayından bu yana faaliyette olduğumuz Kuluçka Merkezi’nin Camp Cube ve Viveka İvme programlarından mezun olduk. AB kökenli bir hızlandırma merkezi ve erken aşama yatırım fonu olan Startup Wise Guys’a seçildik.

SEKTÖRLERİ DİNLEDİK

Sektörel eğilimleri nasıl belirlediniz?

Otomotiv, enerji, gıda, perakende, beyaz eşya gibi hizmet sunacağımız farklı sektörlerden, alanında uzman yöneticiler ve üretim mühendisleri ile görüşmeler yaptık. MVP ile tek tek ziyaretler gerçekleştirip, tanıtımlar yaptık, fikirlerini dinledik. Nelerin olması ve olmaması yönünde sektörlerin görüşlerini dikkate aldık.

TEK BİR PLATFORMDA

İlk ürününüz ne oldu?

Mobil, bulut ve platformu sağlıklı bir şekilde bir araya getirebildik. Mobilde ya da kameralarda koşan bağımsız algoritmalarla oluşturulan; derin öğrenme modelleri, basit etiketleme, eğitim ortamı ve istenilen çözümün kullanıldığı tek bir platform tasarladık. Böylece bir işin, kaç saniyede yapıldığını ölçen ilk MVP tabletimizi geliştirdik.

EL YAZISI OKUYAN ÇÖZÜM

Geliştirdiğiniz başka çözümler var mı?

Viveka’nın İvme programına seçildikten sonra müşteri şirketin farklı departmanlarıyla uzun görüşmeler yaptık. Bizimle çalışmaya karar verdiler ve birebir görüşmelerle şirketin ihtiyaçlarını belirledik.

En maliyetli problemleri; yaklaşık 10 gün süren evrak arşivleme süreçleriydi. Mobilde, yapay zeka ile hem el hem de bilgisayar yazısını okuyan ve anında ilgili birime gönderen bir çözüm geliştirdik.

Hali hazırda birçok banka ve finans kuruluşu ile gizlilik anlaşmaları imzaladık; demo çalışmalarımız sürüyor. Bu süreç hem ürünümüzün gelişimine hem de pazarda yaygınlaşmasına olanak sağlıyor.

HIZLI VE DÜŞÜK MALİYETLİ

Arşivleme maliyetleri nasıl etkilendi?

Yoğun evrak işleri ile uğraşan KOBİ’lerin saha operasyonlarını hızlıca ve çok daha düşük maliyetle yönetebilmesi için cep telefonlarını evrak arşivleme cihazına dönüştürüyoruz. Bir belgenin fotoğrafı çekildiği anda ilgili dosyaya, birime, kişiye ulaşmasını sağlayan uygulamamız şu an App Store’dan indirilebiliyor. Yeni özelliklerin eklendiği, görünümün değiştiği effiDoc ikinci versiyonu da yolda.

30 DAKİKADA AKILLI KAMERA!

“Herhangi bir kamerayı 30 dakikada akıllandırıyoruz. Yazılımlarımız 23 milisaniyede, yüzde 95 doğrulukla analiz yapıp, 10 mikron hassasiyetinde görüş sağlıyor. Böylece üretimde insan gözünden kaçabilen hatalar en aza inerken, en yüksek düzeyde ürün ve alan güvenliği sağlanıyor.”

IŞIK HIZINDA EVRAK ARŞİVLEME

“Geliştirdiğimiz üç farklı yapay zeka modeli ile evrak arşivleme ve ilgili birime gönderme süresi ortalama 5 saniyeye indi. Böylece artan verimlilik ve maliyetlere yansıyan katkıdan dolayı iş ortaklarımızdan çok güzel geri bildirimler alıyoruz. Bu çalışmamızı bir spin off (yan ürün) olarak SaaS modelinde piyasaya sürüp, dünyaya yaymayı planlıyoruz.”

İŞTE AVANTAJLARI

Üretimde verimlilik ve performans analizi yapıyor.
İnsan kontrolünden kaynaklanan hata maliyetlerini düşürüyor.
Manuel proses kaynaklı kayıp zaman maliyetlerini ortadan kaldırıyor.
Yüzey ve ebat kalite kontrollerini gerçekleştiriyor.
Var-yok ve boyut analizlerini yapıyor.
Mobil cihazlarla evrakları dijitalleştirip, arşivleyebiliyor.

ABD’YE İHRACAT

“İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Teknopark İstanbul’un destekleri ile katıldığımız Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES’te ilk ihracatımızı da gerçekleştirdik. El yazısı belgeleri okuyabilen akıllı belge yönetimi ürünü effiDoc’un ilk ihracatını ABD’li bir sağlık grubuna yaptık.”

08 Mart 2022 Salı

Etiketler : Röportaj