HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Beş kişinin yapabileceği bir işte 30 kişinin çalışıyor olması, özkaynakların bir türlü verimli kullanılamaması, şirkete özel bir bilginin başka bir şirket tarafından da bilinir duruma gelmesi… Bunlar pek çok KOBİ’nin karşılaştığı sorunlardan sadece birkaçı…
Uzmanlar Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 78’ini, katma değerin yüzde 55’ini oluşturan KOBİ’lerin karşılaştığı bu sorunların etkili bir iç denetim mekanizmasıyla çözülebileceğini söylüyor. Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Başkanı Gürdoğan Yurtsever, KOBİ’lerin rekabet gücünün iç denetim mekanizmasını hayata geçirmekle artabileceğini söyleyerek, “Etkili bir iç denetim, KOBİ’lerde ne yazık ki sıklıkla karşılaşılan suistimallerin de önüne geçer” uyarısında bulundu. Yurtsever bu tespitini, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen “KOBİ’lerde Etkili Yönetimin Güvencesi Olarak İç Denetim” panelinde dile getirdi.
TEMEL DÜŞÜNCE İHTİYAÇ
KOBİ’lerin kurumsallaşmasında iç denetimin hayati önem taşıdığına değinen Yurtsever, “İç denetim kuruma katma değer sağlayan bir mekanizma” bilgisini verdi. İç denetimin aynı zamanda etik kurallar da sağlayacağını belirten Yurtsever, şu bilgileri aktardı: “Günümüzde bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık ve kamu idarelerinde iç denetim zorunlu, ancak KOBİ’lerde herhangi bir zorunluluk yok. Biz de bu duruma mevzuat ve zorunluluk yönünden bakmıyoruz. Temel düşünce ihtiyaç. İç denetimin zorunlu olmadığı KOBİ’lerde, iç denetim yönetim tarafından yapılıyor. Ama yaygınlık kazanması gerekiyor. Çünkü iç denetim hile ve kötüye kullanımın da önüne geçilmesini sağlayan bir mekanizma.”
ÖNLEYİCİ TEDBİR
TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun, işletmelerin varlığını devam ettirebilmesi için denetimin çok önemli olduğunu vurguladı. İşletmelerin ömrünün de insanlara benzediğini ifade eden Uzun şöyle konuştu: “Sürekli risk alıyoruz. Bunun için iç denetimin önemi çok büyük. Kurumsal sahip olduğumuz pek çok şey riske maruz kalıyor. Bunlara mukayyet olmak zorundayız. Doğru insan, iş ve çözüm ortaklarını seçebiliyor muyuz? Suistimallere açık mıyız? Şeffaf ve hesap verilebilir olmak, nerde, neyi, ne şekilde kontrol edebilmemizi görebilmek açısından önem teşkil ediyor. Denetim, kurumsal varlığın sürekliliği açısından karşımıza çıkıyor. Kontrol edilemeyen hiçbir varlığın hayatta kalması mümkün değil.”
İç denetim mekanizmasını bir nevi röntgene benzeten Uzun, “İç denetimin önleyici hekim olma gibi bir fonksiyonu var” açıklamasında bulundu.
ŞİRKETLERİN YAPILANMA SORUNU VAR
Toplantının oturum başkanlığını yürüten Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nuran Cömert, KOBİ’lerin baş gündem maddesinin iç denetim olduğunu ifade etti. Cömert, “900 bine yakın şirketin sadece 7 bin 500’ü KOBİ ölçeğinden büyük. Geriye kalan şirketlerin yapılanma sorunu var. Kurumsal sürdürülebilirlik açısından iç denetimin önemi büyük” dedi.
KURUMA DEĞER KATAR
Toplantının açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, iç denetimle hedeflenenin, işletmeyi amaçları doğrultusunda ilerletmek olduğunu söyledi. Erkesim, “KOBİ’ler için küresel riskler çok fazla. Riskleri yönetemeyen işletmelerin yaşam döngüsü daha kısa oluyor. İç denetim de riskleri yönetmesi adına bağımsız bir denetim oluyor” bilgisini verdi.