tatil-sepeti

HABER: SELAHATTİN NİZAM

Gelişen teknoloji ve istihdam alanlarındaki hızlı değişim, sürekli artan veri ve hızlı hareket eden bilgi akışı, kurumların ve ulusların analitik beceriye sahip insan gücüne ihtiyacını daha da artırdı. İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İstatistik Bölümü, analitik beceriye sahip insan gücünü yetiştirmek ve bu alandaki açığın kapanmasına katkıda bulunmak amacıyla yeniden öğrenci kabul etmeye başladı.
İstatistik Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi veriyor. Eğitim dili Türkçe. Lisans eğitimi, Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştiriliyor.

VERİDEN BİLGİYE

İstatistik; geleceğin para birimi olarak ifade edilen verileri bilgiye dönüştürüp etkinlik, kârlılık, verimlilik ve sürdürülebilir üretim süreçleri gibi kurumların performans göstergelerinde rekabet avantajı sağlayarak farklı çözümler sunuyor. Yapılan araştırmalara göre dünyadaki verilerin yüzde 90’ı son iki yılda toplandı. İstatistik, veriden bilgi üretme süreci olduğu için iktisattan biyolojiye, mühendislikten tıbba, ekolojiden eğitime, genetikten sigortacılığa, kimyadan spora ve zoolojiden astronomiye kadar her alanda kullanılıyor. Bu nedenle istatistik lisans programından mezun olanlar veriden bilgi ve değer üretilen her alanda veri analisti, istatistikçi, veri bilimci, veri madencisi, iş analisti, sistem analisti ve süreç analisti olarak görev yapabiliyor.

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 90

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunlarının yüzde 90’ı bugün çalışıyor. Çeşitli kurum, kuruluş ve firmalarda yöneticilik yapanların sayısı da hayli yüksek. Öğrenciler, zorunlu stajların yanı sıra İTO ve üniversite bünyesindeki araştırma merkezlerinin çalışmalarında aktif olarak görev alıyor.

SINAV PERFORMANSI

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunları, KPSS ve benzeri merkezi sınavlarda, 22 üniversite arasında, tüm bilim alanlarında (İstatistik, İşletme, İktisat, Ekonometri, Muhasebe ve Endüstri İlişkileri gibi) ilk sıralarda yer alıyor. Bu da bölümdeki eğitim kalitesinin en önemli göstergesi sayılıyor.

İSTATİSTİKÇİ İSTİHDAMINDA YÜZDE 34 ARTIŞ BEKLENİYOR

İstatistik, her yıl açıklanan ‘geleceğin en iyi meslekleri’ sıralamasında ilk 5’te yer alıyor. Araştırmalara göre ‘en çok kazandıran meslekler’ arasında istatistik mezunlarının yapmış olduğu meslekler de ilk 5’te bulunuyor. 2022 yılına kadar şirketlerin yüzde 85’inde büyük veri kullanılacağı için kuruluşlarda daha fazla istatistikçinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Yapılan projeksiyonlara göre 2026 yılına kadar istatistikçi istihdamı yüzde 34 artacak.

NERELERDE ÇALIŞABİLİRLER?

İstatistik programından mezun olacakların çalışabilecekleri alanlar genel olarak Türkiye İstatistik Kurumu, bankalar, aracı kurumlar, finans kurumları, araştırma kuruluşları, kuruluşların araştırma, planlama ve risk departmanları, sigorta kuruluşları, yerel yönetimler, hastaneler, medya, spor kulüpleri ve telekomünikasyon kuruluşları olarak sıralanıyor.

18 Nisan 2019 Perşembe

Etiketler : Üniversitemiz