tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Türkiye’nin, ‘yüksek verimli uydu’ sınıfının en yenisi ve en güçlüsü olan Türksat 5B, 14 Haziran’da hizmete alındı. Haberleşme gibi stratejik bir alanda, verinin milli imkanlarla elde edilmesinin, saklanmasının her geçen gün daha da önem kazandığı bir zamanda, Türksat 5B haberleşme uydusu veri güvenliğine büyük katkı sağlayacak.

BAŞARIYLA TAMAMLADI

Türksat 5B uydusu, 19 Aralık 2021’de SpaceX’e ait Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Uydu, fırlatmadan itibaren 150 günlük yolculuğunda, 17 Mayıs 2022’de 35 bin 796 kilometre uzaklıkta 42 derecedeki yörüngesine ulaştı ve testler başladı. Bu süre zarfında uydunun planlanan tüm faaliyetleri zamanında ve başarıyla tamamlandı. Yaklaşık 1 ay süren testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından da devreye alma (handover) işlemleri gerçekleştirildi.

KAPASİTE 20 KAT ARTTI

Türksat 5B, GEO senkron bir uydu olarak hem televizyon yayıncılığı hem de geniş bant uydu haberleşme hizmeti verecek. Uydu, Türksat 4B’nin 4 Gbps kapasitesini 55 Gpbs kapasitesine yükselterek, denizlerde, Afrika, Orta Doğu dahil çok geniş bir coğrafyada karasal hatların olmadığı veya yeterli gelmediği alanlarda haberleşme hizmetinin kesintisiz, güvenilir ve coğrafi şartlardan tamamen bağımsız sunulmasını sağlayacak. Böylece sabit uydu servisi uydularıyla karşılaştırıldığında Türksat 5B’nin kapasitesi en az 20 kat fazla olacak. Bu açıdan Türksat 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından Türksat uydu filosunun en güçlüsü.

35 YILDAN FAZLA

Uydunun manevra ömrü en az 35 yıl olacak. Elektrik orbit yerleştirmesiyle kullanım ömürleri uzayan uydular, tüm uydu haberleşme kabiliyetlerini daha uzun sürelerle sağlamaya devam edecek. Türksat 5B, Türksat 3A ve Türksat 4A’nın Ku-Bant yedekliğini sağlayacak ve kapasitelerini de artıracak.

TÜRKSAT 6A TESTLERİ

Plana uygun olarak yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın entegrasyon ve testleri de TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde devam ediyor. Projenin mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testlerinin önemli bir kısmı bitirildi. Uçuş modelindeki geliştirme faaliyetleri tamamlandı.

İMECE VE TÜRKSAT 6A 2023’TE UZAYDA

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE’nin 2023’ün ilk aylarında, Türksat 6A’nın da yine 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatılması planlanıyor. Böylece, Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısı 10’a yükselecek. Milli Uzay Programı ile kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

20 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem