Vergilendirmede beyan ile hasılatı karşılaştırma dönemi

Ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespiti yoluyla gelir vergisi matrahının belirlenmesi değişikliğiyle vergilendirmede yeni bir dönem başlayacak.

Giriş: 10.10.2024 - 11:22
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

ŞEREF KILIÇLI - İSTANBULTİCARETGAZETESİ.COM


Söz konusu düzenlemenin kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacağı ve mükelleflerin yılın belirli zamanlarında yapılan hasılat tespitleriyle beyanlarının karşılaştırılacağı belirtiliyor.


Orta Vadeli Ekonomik Program çerçevesinde hazırlanan, vergi mevzuatında kapsamlı değişiklikler öngören 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. 

 

Düzenlemenin gerekçesinde, adil vergi sistemi oluşturmak ve doğrudan vergilerin payını artırmak amaçlarına atıf yapıldı. 

 

Vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele, vergi adaletinin güçlendirilmesi ve dolaysız vergilerin payının artırılması, bazı istisnaların kaldırılması, bazı istisnaların da uygulanma şeklinin değiştirilmesi hedefleri vurgulandı.

 

İTO’DA SEMİNER

 

Sektörleri bilgilendirme faaliyetlerini sürdüren İstanbul Ticaret Odası da 2024 Yılında Vergi Kanunlarında Yapılan Değişiklik ve Düzenlenmeler ile Devreden KDV Uygulaması konulu seminer gerçekleştirdi. 

 

Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün yaptığı toplantıda; 7524 sayılı Kanun kapsamında Vergi Usul Kanunu’nda yapılan önemli değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

 

Yine aynı kanun kapsamında; gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV’ye ilişkin yapılan yeni düzenlemeler ele alındı. 

 

Yurt içi asgari kurumlar vergisinde uygulanacak kriterler de gündeme getirildi.

 

 

İSTANBUL VURGUSU

 

 

Vergi konusundaki her türlü düzenlemenin en çok İstanbul iş dünyasını etkilediğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şöyle konuştu: “Her 100 liralık vergi gelirinin yaklaşık yarısı İstanbul’da tahsil ediliyor. Daha da mikro ölçekte bakarsak her 100 liralık kurumlar vergisinin de 64 lirasını İstanbul’daki şirketler ödüyor. Dolayısıyla vergi konusundaki her türlü düzenleme ve gelişme, en çok İstanbul iş dünyasını etkiliyor, en çok bizleri ilgilendiriyor. Bu noktada da bizlerle devletimiz arasındaki köprü, siz değerli mali müşavirlerimiz oluyorsunuz.”

 

 

ENFLASYON DÜZELTMESİ                   

 

 

Enflasyonla mücadele programı çerçevesinde yeni düzenlemelerin ardı ardına devreye alındığı bu süreçte geri bildirim mekanizmasına da çok ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Münir Üstün, “Sizlerden aldığımız her fikir, öneri, İstanbul Ticaret Odası’nın da yol haritasını oluşturuyor. 

 

En son enflasyon muhasebesi konusunda Odamızın da yoğun çabalarıyla bir kolaylık sağlandı.

 

 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkartıldı.

 

Bu konuda, yatırım yapan mükelleflere de enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlanması ve yatırım yapanların fiktif vergi 

vermesinin önüne geçilmesi adına yoğun çabalarımız devam ediyor” dedi.

 

 

GÜNLÜK HASILAT TESPİTİ

 

 

Oturum başkanlığını İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Güventürk Kalaslıoğlu’nun yaptığı seminer bölümünde; İstanbul Defterdarlığı Defterdar Yardımcısı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürü Fatih Arkbaşı, İYMMO Temsilcisi Erdoğan Sağlam, İSMMMO Temsilcisi Selda Altınışık sunum yaptı. 

 

Sunumlarda, ‘Ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespiti yoluyla gelir vergisi matrahının belirlenmesi’ başlığıyla yeni bir düzenlemeye gidildiği anlatıldı.

 

 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek söz konusu düzenlemenin kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacağına ve mükelleflerin yılın belirli zamanlarında yapılan hasılat tespitleriyle beyanlarının karşılaştırılacağına dikkat çekildi.

 

 İlgili mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalarda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarlarının tespit edileceği aktarıldı. 

 

Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarlarını karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükelleflerin Vergi Usul Kanunu hükümleri içerisinde izaha davet edileceği belirtildi.

 

Teknogirişim şirketlerinde pay senedi istisnası

 

İTO’daki seminerde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna olacağının da altı çizildi. 

 

Ancak hizmet erbabının ilgili pay senetlerini 3 tam iş yılı içinde elden çıkardığında ilgili işverenin istisna edilen o vergiyi idareye geri ödemek durumunda olduğu belirtildi. 

 

Ayrıca, 4-6 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin yüzde 75’inin, 7-12 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin yüzde 25’inin, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil edileceği kaydedildi. 

 

Bu noktada istisna ve indirimlerin detaylarının da önemli olduğuna dikkat çekildi. 

 

Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması

 

Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen hükümle yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması da başlıyor.

 

 Düzenlemeye göre; hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan az olamayacak fakat yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken kurum kazancından belirlenen istisna ve indirimler düşülebiliyor.

 

İTO’daki seminerde, yurt içi asgari kurumlar vergisi matrahından düşülecek indirim ve istisnalar şöyle sıralandı:

l İştirak kazançları istisnası

l Emisyon primi kazancı istisnası

l Yatırım fon ve ortaklıkları portföy işletmeciliği kazancı istisnası

l Risturn kazanç istisnası

l   Sat-kirala-geri al işlemlerine yönelik kazanç istisnası

l Varlık kiralama işlemlerinden elde edilen kazanç istisnası

l VUK 325/A maddesine göre girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlarda indirim

l 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a göre korumalı işyeri indirimi

l Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı gemilerin işletilmesinden sağlanan kazanç istisnası

l Serbest bölgelerde elde edilen kazanç istisnası

l Teknoloji geliştirme bölgelerinde elde edilen kazanç istisnası

l Ar-Ge ve tasarım indirimi