Vergi ve istisna limitleri güncellendi

Yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 artırılırken, vergiye konu olan tutarlar, istisna limitleri ve çeşitli harçlar da değişti. Geçtiğimiz yıl 4 bin 400 TL olan fatura kesme sınırı 6 bin 900 TL’ye yükseldi. Ayrıca perakende ticarete ilişkin yeni kurallar yürürlüğe girdi.

Giriş: 08.01.2024 - 14:29
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğlerle 2024 yılında vergiyle ilgili tutarlar ve limitler güncellendi. Buna göre 2024 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 artırıldı. Ayrıca tarifeler ve mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarları da belirlendi. Maktu damga vergisi tutarları da aynı oranda, yüzde 58.46 oranında artırıldı. 2024 yılında tutulacak defterler için uygulanacak defter tutma hadleri de yeniden belirlendi. Buna göre, yıllık satış tutarı2 milyon TL’yi geçen mükellefler, 2024 yılı defterlerini bilanço esasına göre tutacak.

 

30 Aralık 2023’te yayımlanan Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile 2024 yılında fatura kesme ve düzenleme sınırı 6 bin 900 TL oldu. Bu kapsamda vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 6 bin 900 TL’nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlenmesi zorunlu oldu. 2023’te fatura kesme sınırı 4 bin 400 TL olarak uygulanmıştı.

 

Değişiklikle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da benzer oranda artış oldu. Fatura ve fiş vermeme cezası 3 bin 400 TL oldu. 

 

TAŞIT VE PASAPORT

 

Yeniden değerleme oranına paralel olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de yüzde 58.46 oranında artırıldı. 2023 yılında 1479 TL motorlu taşıtlar vergisi olan bir aracın, 2024 yılı vergisi 2 bin 343 TL, 3 bin 323 TL motorlu taşıtlar vergisi olan bir aracın 2024 yılı vergisi ise 5 bin 265 TL olarak belirlendi. Elektrik motorlu araçlar için tarifenin dörtte biri oranında vergi ödenecek.

 

Pasaport ve ehliyet harçları da aynı oranda arttı. Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre, 1 yıl süreli pasaportlar için harç tutarı 2 bin 396 TL 60 kuruş, 3 yıl süreliler için 5 bin 558 TL 30 kuruş ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için 7 bin 833 TL olacak. Ayrıca 2024’te A sınıfı sürücü belgesi harcı bin 308 TL 40 kuruş, B sınıfı sürücü belgesi harçları 3 bin 945 TL40 kuruş olarak belirlendi.

 

Yolcu beraberi getirilen cep telefonlarının sisteme kaydettirilmesi için ödenen harç tutarı, 20 bin TL’den 31 bin 692 TL’ye çıkarıldı.

 

GELİR VERGİSİ TARİFESİ

 

Yeni düzenlemeye göre, 2024 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesi belirlendi. Buna göre gelir vergisi tarifesinde dilimler ve tutarlar şöyle olacak: 

 

  • İlk dilim 70 bin TL’den 110 bin TL’ye
  • İkinci dilim 150 bin TL’den 230 bin TL’ye
  • Üçüncü dilim 370 bin TL’den 580 bin TL’ye
  • Dördüncü dilim 1 milyon 900 bin TL’den 3 milyon TL’ye çıkarıldı. 
  • Ücret geliri elde edenlerde 550 bin TL olan üçüncü dilim 870 bin TL olarak uygulanacak.

 

Gelir vergisinde kazanç unsurları itibarıyla düzenlenmiş olan ve çok sayıda mükellefin yararlandığı istisna ve indirim tutarları da yeniden değerleme oranında artırıldı.

 

KİRALIK ARAÇ

 

Yeni yıl düzenlemeleri kapsamında binek otomobillere ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilecek tutarlar da yeniden değerleme oranında arttı. Binek otomobiller için gider olarak dikkate alınabilecek aylık kira bedeli 26 bin TL, amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırı 1 milyon 500 bin TL oldu.

 

ESNAFIN MUAFLIĞI

 

Bu arada basit usule tabi olma şartları arasında yer alan yıllık kira tutarları ile yıllık alım, satım ve iş hasılatı gibi bazı had ve tutarlar da güncellendi. Vergiden muaf esnaflığın limiti de 700 bin TL’den 1 milyon 100 bin TL’ye çıktı.

 

ÇALIŞMA İZNİ

 

Öte yandan, çalışma izni olmaksızın çalıştırılan yabancılara ilişkin idari para cezalarının tutarı da güncellendi. Buna göre yeni idari cezalar şöyle olacak:

 

  • Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 56 bin 752 TL
  • Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 22 bin 688 TL
  • Çalışma izni olmadan bağımsız çalışan yabancıya 45 bin 406 TL

 

YEMEK VE YOL

 

Diğer yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinde yer alan işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı, 2024 takvim yılında uygulanmak üzere 170 TL (KDV dahil 187) olarak tespit edildi. Aynı maddeye göre, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 88 TL oldu. Ayrıca aynı kanunun 21. maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2024 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 33 bin TL olarak tespit edildi. 

 

FİYAT LİSTESİ KURALINDA 3 DETAY

 

Geçtiğimiz haftalarda duyurulan Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ndeki değişiklik, 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Burada işletmelerin dikkat edeceği husus, ilgili cümlede ‘ve’ kelimesiyle ‘okunabilir’ kelimesi kullanılması. Buna göre şu şartlar aranıyor:

 

  • İşletmenin giriş kapısı önünde fiyat listesi olacak. 
  • Masaların üstünde de fiyat listesi olacak.
  • Fiyat listesi okunabilir olacak (sadece QR kod yeterli değil).

 

TARIM ÜRÜNLERİNDE ÖDEME SÜRESİ 45 GÜN 

 

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleriyle iç perakende ticareti ilgilendiren bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi 45 gün olarak öngörüldü. Bu süre, alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 30 gün olarak belirlendi. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 60 gün oldu.

 

EMLAK VE TAŞIT SATIŞI İLANLARINDA YETKİ ŞARTI

 

Aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi.

 

Söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine, ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İkinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması yasaklandı. Söz konusu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz’a kadar uzatıldı. Ayrıca kamuoyunda ‘6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi’ olarak bilinen ikinci el taşıtlar için pazarlama ve satış kısıtlaması, hem yetkili satıcılar hem de bireysel satıcılar için aynı tarihe kadar uzatılmış oldu. Otomobil ve arazi taşıtları için uygulanan kısıtlamaya motosiklet satışları da dahil edildi.

 

E-TİCARETTE PİYASA GÜCÜ DÜZENLEMESİ

 

Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre, pazaryeri satıcılarının kendilerine ait verileri diledikleri zaman diğer elektronik ticaret pazaryerlerine taşıyabilmesine imkan sağlandı. Söz konusu yerlerin kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markalarını taşıyan malları satışa sunması veya satışına aracılık etmesi kurallarında düzenlemeye gidildi. Çok büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerinin piyasa güçlerini kötüye kullanmasını engellemek amacıyla da bu yerlere bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi. Pazaryerlerinin kendi sitesinde yapılan satışlar ile kendisinin elektronik veya fiziki ortamda yaptığı satışlar hariç kargoculuk faaliyetlerinde kısıtlamaya gidildi.