Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılıyor.Türkiye tarihinin kamu alacaklarına yönelik en büyük yapılandırma ve kayıt düzeltme operasyonu olarak nitelendirilen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
30 HAZİRAN ÖNCESİ
Yapılandırmalar, 30 Haziran da dahil, bu tarihten önceki dönemi kapsayacak. Kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.
GÜMRÜK VERGİLERİ
Gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilen idari para cezaları ile Kabahatler Kanunu’nun iştirak hükümleri nedeniyle kesilen idari para cezalarının yüzde 50’si, belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50’si tahsil edilmeyecek.
DAVA AÇILAMAYACAK
Yargı kararıyla kesinleştiği halde mükellefe ödemeye yönelik tebligatın yapılmadığı alacaklar için mükelleflerce belirtilen şekilde başvuruda bulunulması koşuluyla bu alacaklar da bu hükümden yararlanacak. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların ayrıca dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri gerekecek.
EMLAK VERGİSİ
2016 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin emlak vergisi bildiriminde bulunmayan veya bildirimde bulunduğu halde vergisi eksik tahakkuk eden mükelleflerce bildirimde bulunulması ve tahakkuk eden vergi ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının tamamı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsili yapılmayacak.
MATRAH ARTIRIMI
Mükellefler, belirlenen şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.
DEMİRBAŞ KAYDI
KDV mükelleflerinin vergi artırımında bulunmaları halinde artırımda bulundukları dönemler için haklarında KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.
Kanun-la,işletmelerde mevcut olmasına rağmen kayıtlara yansıtılmamış emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar da kayda alınıyor.
50 TL’DEN AZ BORÇLAR
Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve SGK’ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce 50 liranın altında olan düşük tutarlı alacakların tahsilinden de vazgeçilecek.
18 TAKSİTTE ÖDEYECEKLER
Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile il özel idarelerine bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksidini, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan; SGK’ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksidini ise dördüncü aydan başlamak üzere 2’şer aylık dönemler halinde 18 taksitte ödeyebilecek.
ÖDEME YAPILDIKÇA HACİZLER KALDIRILACAK
Düzenlemeye göre, ödenecek alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek. Bu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi halinde tahsil dairesince satılabilecek.
ODA AİDAT BORÇLARI
TOBB üyelerinin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları, borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların TOBB’a olan aidat borçları, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu hükümlerine göre ödenmesi gereken aidat borçları da yapılandırılacak.
YURT DIŞI VARLIKLARDA TASARRUF
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek.
PİYASAYA VERİLMİŞ GÜÇLÜ BİR ‘İSTİKRAR’ MESAJI
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, vergi ve sigorta primi gibi kamu alacaklarının yapılandırılmasının piyasalara verilmiş güçlü bir ‘istikrar’ mesajı olduğunu söyledi.
Çağlar, şöyle konuştu: “Devletimizin, bu olağanüstü dönemde ekonomik istikrarın devamına verdiği güçlü desteğin teyit edilmesi açısından da ayrıca önemlidir. İTO olarak bir süredir dile getirdiğimiz talebimizin karşılık bulmasından memnunuz. Bu tedbire ihtiyaç vardı. Çünkü biliyoruz ki ülkemizdeki firmaların yüzde 90’a yakını küçük ve orta ölçekli. Çoğunun da finansal kaynaklara erişimi zor. Borç yapılandırması ile hem devletimizin alacak tahsili hızlanacak hem de KOBİ’lerin üzerindeki yük hafifleyecektir. Piyasaları hızlandırıcı ve canlandırıcı bir etkisi olacaktır. Yapılandırma ile devlete borcunu makul şartlarla öderken firmalarımızın girişimcilik ve yeni yatırım motivasyonun artacağına inanıyorum. Çünkü geçmiş borçlarını vadeye bağlayan KOBİ’ler rahat bir nefes alabilecek, önünü daha net görebilecek. Taze bir başlangıç yapabilecekler. Bu açıdan etkisi şüphesiz büyük olacaktır.”
08 Ağustos 2016 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba