Salı, 05 Kasım, 2024
Çalışma prensibi üyeye 7/24 hizmetti.
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İbrahim Çağlar, Konyalı müteşebbis bir ailenin üyesi olarak 1960’ta İstanbul’da doğdu. Anne tarafından dedesi Hasan Şevki Efendi II. Abdülhamid döneminde Hazine-i Humayun’da görev yaptı. Hasan Şevki Efendi, Cumhuriyet sonrasında ilk milli kolonya fabrikasını kurdu. Çağlar’ın baba tarafından dedesi Sıtkı Çağlar da ticarete konu olabilecek her ürünün ticaretini yaparken, 1950’li yıllarda Topkapı’da iplik fabrikası kuran bir müteşebbisti. İtalyanlar’dan aldığı teknoloji ile kurduğu fabrikadan sonra Hacı Sabancı’nın Adana’da kurduğu fabrikaya da danışmanlık hizmeti veren Sıtkı Çağlar, oğlu Cenap Çağlar’ı (İbrahim Çağlar’ın babası) Avusturya Lisesi’nde okuttu. Cenap Çağlar, okul sonrasında iplik ticareti ve müteahhitlik yaptı.
Sultanhamam, ticarette ilk günler...
YEDİ YAŞINDA BAŞLADI
Ticaretle yoğrulan bir ailede yetişen İbrahim Çağlar, yedi yaşından itibaren yazları kendi isteğiyle eniştesinin yanında çalışmaya başladı. Çağlar, iş hayatındaki ilk deneyimlerini şu sözlerle dile getirmişti: “Babamdan işimi sevmeyi ve ahlaklı çalışmayı; eniştemden de sorumluluk almayı ve katma değer üretmeyi öğrendim.” İlkokuldan sonra Güneş Koleji’nde eğitim gören Çağlar, lisede gönlünde yatan aslanın peşinden giderek Ticaret Lisesi’ne kayıt oldu.
Çağlar, çocukluk günlerinde...
17 YAŞINDA TÜCCAR
1977’de liseden mezun olan Çağlar, ilk şirketi Nurtop A.Ş.’yi kurarak iş hayatına atıldı. 17 yaşında başladığı ticaret hayatını tekstil, enerji, inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla devam ettirdi. Çağlar, sosyal hayatta, çeşitli vakıflarda aldığı görevlerle de hep ön plandaydı.
Orhan Gencebay’ın İTO’yu ziyareti...
İTO MECLİSİ’NE 1999’DA GİRDİ
İbrahim Çağlar, 1999’da tekstil sektöründen, “Oda hepimiz için mazi ile buluşup atiye açıldığımız bir okul” sözleriyle tasvir ettiği İTO Meclisi’ne girdi. 2001-2005 yılları arasında İTO Spor İhtisas Komitesi üyeliği yaptı.
2005-2009 arasında İTO Başkan Yardımcısı olan Çağlar, İTO’da çok yoğun bir çalışma temposuna girdi. Yüklendiği görevler arasında İTO Hesapları İnceleme Komisyonu Yönetim Kurulu, Fuarcılık Değerlendirme ve Belgelendirme Komitesi, İstihbarat ve Tescil Komitesi, Dış Ticaret İhtisas Komitesi, İTO Sosyal Tesisleri Vakfı Genel Kurulu Üyelikleri ön plana açıktı. Çağlar, bu dönemde İstanbul Huzur Hastanesi Vakfı Genel Kurulu’nda İTO Temsilcisi olarak da görev aldı.
İbrahim Çağlar’ın bu dönemdeki önemli görevlerinden biri de TOBB’da İTO’yu temsil ettiği Genel Kurul Delegeliği oldu.
Cannes’da Türk oyuncularla...
AK PARTİ KURUCU ÜYESİ
Sivil toplum kuruluşları dışında AK Parti ve MÜSİAD’ın Kurucu Üyesi olan Çağlar, 2004-2007 arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Çağlar, 2004-2010 arasında TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyeliği yaptı. Aynı tarihlerde TSE Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenen Çağlar, 2006-2012 arasında DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2003-2006 arasında da İTHİB Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüttü. Çağlar, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, TEPAV Mütevelli Heyeti Üyeliği, Darülaceze Mütevelli Heyeti Üyeliği, Marmara Grubu Vakfı Stratejik ve Sosyal Araştırmalar, Mütevelli Heyet ve Akademik Konsey Üyeliği görevlerinde de önemli çalışmalar gerçekleştirdi.
Hidayet Türkoğlu ile...
İKİNCİ AİLESİ İTO
2009-2013 arasında İTO Meclis Başkanı olarak görev yapan Çağlar, 2012’de Enerji Verimliliği Derneği’nin Başkanı oldu. 2013’teki Odalar genel seçimlerinde İstanbullu tüccar Çağlar’ı tek aday olarak kendine başkan seçti. Çağlar, ‘ikinci ailem’ dediği, zor günlerde dayanışmanın erdemini ve dostluğunu yaşatan İTO’nun hayatındaki yerini her fırsatta dile getirdi. Çağlar, görev adamı kimliğini TOBB’da da Başkan Yardımcısı olarak sürdürdü. Aynı zamanda TOBB Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı Genel Kurul Delegesi oldu.
Çağlar, Fransa Cumhurbaşkanı seçilen dönemin Maliye Bakanı Emmanuel Macron’a, MIPIM Fuarı’nda plaket takdim etmişti.
BİTMEYEN GÖREVLER
İbrahim Çağlar, vefatına kadar şu görevleri sürdürüyordu: Formula İstanbul Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Başkanı, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Alışveriş Festivali Organizasyonu (İstanbul Shopping Fest) İcra Kurulu Başkanı, Enerji Verimliliği Derneği Başkanı, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Mütevelli Heyeti Üyesi, Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı.
Kolonya imal eden dedesinin Almanya’da bir fuarda aldığı ödülü gösterirken...
İKİ ÇOCUK BABASIYDI
Yoğun iş hayatı, sivil toplum kuruluşları ve vakıflardaki görevlerinden arda kalan zamanlarda ise atıcılık, yüzme ve tenis sporları yapan İbrahim Çağlar, evli ve iki çocuk babasıydı.
KENDİSİNİ BÖYLE ANLATMIŞTI
Yeni Şafak muhabiri Orhan Orhun Ünal, 2016’da Başkan Çağlar’ın kendisini anlattığı görüşmeyi şöyle kaleme almıştı:
KOLONYA
Üsküdar-Eminönü vapurundayız. Saat sabah 9:15 bir hikayenin peşinden gidiyoruz. Tüm zamanların en çok sevilen ve kullanılan Eau de Cologne, yani kolonyanın bu topraklardaki öyküsünü dinleyeceğiz. Hasan Şevki Efendi’nin hikayesinin izini sürüyoruz. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ile buluşmaya gidiyoruz ancak bu sefer konumuz ne ticaret ne rakamlar ne de teknik konular. Dedesi Hasan Şevki Efendi ve kolonyalarını konuşacağız. Ama önce hikaye için küçük bir parantez açalım.
Eau de Cologne gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin ve saflığın simgesi haline gelir ve tüccar sınıfın yani burjuvazinin gözdesi olur. Osmanlı topraklarına ulaşması ise II. Abdülhamit dönemindedir. Abdülhamit döneminde, Eau de Cologne fabrikatörü Jean Marie Farina, “Fahri Saray-ı Hümayun Kolonyacısı” ünvanını almak üzere başvurur. Fabrikasının Avrupa’nın çok eski ve meşhur bir fabrikası olduğunu, bu yüzden bu unvana kabulünün uygun olacağını bildirir. İsteği, 3 Mayıs 1882 tarihinde padişaha arz edilir. O döneme kadar gül suyunu misafirine ikram eden halk ise ürünü çabuk benimser.
İbrahim Çağlar’ın anlattığına göre, 1882 doğumlu Hasan Şevki ise 8 yaşlarında Çorum’dan saraya getirilir.
O dönemde Anadolu’dan seçilen ve gelecek vaat eden çocukları saraya getirip okutma geleneği malumunuz. Topkapı Sarayı’ndan ayrıldığında Karaköy Kürekçiler Caddesi’nde kolonya imalatına başlar. Hasan Şevki kolonyoları diye bir fabrika kurar.
Onun hikayesi aynı zamanda ülkemizdeki girişimciliğin ilk örneklerinden. Üstelik kolonya ve losyonlar Avrupa ve en çok Fransızların güdümünde tüm dünyaya pazarlanırken, bu işe kalkışır. Kolonyaların hem üretimini yapar hem de ülke sınırları ile yetinmeden alır başını ve yurt dışı fuarlara katılır. 1920’li yıllarda Viyana, Berlin, Londra, Milano, Madrid’de katıldığı fuarlarda şirketini ve ülkemizi tanıtır. En başarılı şirketlerin seçildiği bu fuarlardan madalyalarla ülkesine döner. Kendi çabaları ile bilmediği coğrafyalara kolonyalarını tanıtmak adına ulaşır. Cumhuriyetin ilk yıllarında da girişimciliğini sürdüren Hasan Şevki Efendi’nin kolonya dükkanı zaman içinde Karaköy’ün simgelerinden olur. Hatta sonraki yıllarda 7 sene Atatürk’ün yaverliğini yapar.
Kolonya şişeleri şu anda internet siteleri ve çeşitli müzayedelerde açık artırmada satın alınıyor. 1920’li yıllardan kalan Hasan Şevki kolonyaları şu anda 800 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Çağlar, aile üyelerinin şimdilerde dedelerinin yadigarının peşine düştüğünü ve Hasan Şevki kolonya şişelerini topladıklarını anlatıyor. Günümüzde hem meraklısı hem de antika severlerin ilgi odağında olan şişeler neredeyse 100 yıllık.
18 Aralık 2017 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı