Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Pandemiyi fırsata çevirebilen sektörlerden biri de tekstil. Bunda küresel salgının tekstil sektöründe vadeli satışları sonlandırması da etkili oldu. Tekstildeki lojistik, kalite-üretim ve ürün maliyet avantajları; Türk girişimcilere uluslararası rekabette ek avantaj sağlıyor. 2022 için vizyonlarını belirleyen tekstilciler, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği tekstil istişare toplantısında buluştu. Toplantının gündemi, bir yandan sektörün mevcut durumunun korunması, diğer yandan da yeni fırsatların nasıl değerlendirileceği idi. Tekstil istişare toplantısına; İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Burhan Polat ve Servet Samsama ile İTO Meclis Üyeleri katıldı.
İHRACATTA TEKSTİL FARKI
Türkiye’nin ihracatta rekor kırmaya doğru ilerlediğini hatırlatan Başkan Avdagiç, bu rakamlarda tekstilin payının büyük olduğunu belirtti. Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Pandemi sektörlerimizi etkiledi. Kimini ekonomik olarak zorlarken, kimini ekonomik anlamda zirveye taşıdı. Bu durum, bütüncül bir ekonomik kriz olmadığını bizlere gösteriyor. Sektörlerimizin taleplere yetişememesi hem sevindirici hem düşündürücü. Fakat yağmur yağarken hem bereketten faydalanmak hem de bu bereketin sürmesi için yatırımlar yapmamız gerekiyor.”
TEDARİK SORUNU
Yarı mamul ve hammadde tedariki sorunlarının artmasıyla tekstil sektörünün zorlandığını söyleyen Başkan Avdagiç, “Sektör, tüm sorunlara çok iyi refleks gösterdi. Bunları iyi analiz edip hammadde konusunda adımlar atmamız ve yeni yollar belirlememiz lazım. Sektörlerimizde katma değeri yüksek üretim yaparsak firmalarımızın geleceği oldukça parlak” diye konuştu.
SEKTÖR VADESİZE ALIŞTI
Sektörlerin vadeli satışlardan uzaklaştığını ifade eden Avdagiç, “Pandemi, sektörlerimizin kanayan yarası olan vadeli satışı ortadan kaldırdı. 18 ay, 24 ay vadeleri geride bıraktık. Sektörlerimiz mal teslim olunca ya da kısa vadeli ödeme yöntemleriyle çalışmaya alıştı. İstatistik olarak da karşılıksız çek sayısı yüzde 70 azaldı” diye konuştu. Vadeli satışın ortadan kalkmasının sektörü nasıl etkilediğini soran Başkan Avdagiç, İTO üyelerinden şu cevabı aldı: “Bizler nasıl o kadar uzun vadeler veriyormuşuz. Dericilik sektörü dışında uzun vadelerle çalışan kalmadı. Ticaret Bakanlığı’nın çek ve senet konusunda yaptığı düzenlemeler sektörümüzü raya oturttu. Vade konusu da ortadan kalkınca sektörümüz her anlamda yurt dışında rekabete girebildi.”
TÜRK ÜRÜNLERİNE TALEP ARTTI
Türk ürünlerinin dünyada iyi tanıtılması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, “Rekabeti Türk firmalarla değil, sektörün lideri olan İtalyan, Çinli, Hintli ve Fransız firmalarla yaptığımızı unutmamamız lazım. Bizler rakiplerimizi iyi tanımazsak sektörde bir numara olamayız” dedi. Ayakkabı sektörünün ihracatının 2.5 milyar dolar olduğunu söyleyen sektör mensupları, tekstil genelinde ihracata büyük katkı sağlandığını belirterek, şu bilgiyi verdi: “Coğrafi olarak pazarın tam ortasındayız. İhracatımız gün geçtikçe artıyor. Pandemi hem iç piyasada hem yurt dışında pasta payımızın büyümesine neden oldu. Bizler Türk ürünlerini daha iyi tanıtırsak sektörümüzün önü oldukça açık. Çünkü diğer ülkelere göre çok avantajımız varken, müşteri kitlemiz bizleri tanımıyor. Bizden ürün alma konusunda tereddüdü olan firmalar var. Türk ürünleri zaten kaliteli ve avantajlı, bunları lütfen birlikte dış piyasaya anlatalım.”
HEDEF 5 MİLYAR DOLAR
Ayakkabı sektöründe avantajlı çıkan ülkelerin Türkiye ve Portekiz olduğunu ifade eden konuşmacılar, “Portekiz Ayakkabıcılar Derneği, sektörün 250 milyon dolar ihracatını sevinçle karşılıyor. Bizler bu rakamların kat kat fazlasıyla ihracat yapıyoruz. Ayakkabıcılar ihracatı artırdıkları için devletlerinden özel teşvik ve destekler alıyor. Bizler daha kaliteli ve lojistik olarak da avantajlıyız. Pandemiyle yüzde 20’lik bir büyüme sağladık. Bunun sürdürülebilir olması, artması için hedef belirlemeliyiz. Bizler de ihracattaki yeni hedefimizi 5 milyar dolar olarak görüyoruz” dedi.
TOPLANTIYA KATILAN MESLEK KOMİTELERİ
ELEMAN SORUNUNA TEMATİK LİSE
Her sektörde ara eleman ihtiyacı olduğunun altını çizen İTO Meclis Üyeleri, şu öneriyi gündeme getirdi: “Tematik liseler sektörlerimizin gücü olacak. Mesleki ve teknik liselerin imajını düzeltmeliyiz. Ayrıca özel meslek liselerinin de devreye sokulması gerekiyor. Türkiye genelinde 25 tematik lise var. Tematik liseler, ülkemizde belirli sektörlerin yoğunlaştığı yerlerde sadece bu sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmeyi hedefleyen okullar. Bu liseler, en fazla 3 dalda ve ilgili alanda büyük ölçekli işletmeler ile en az 10 yıl süreli işbirliği protokolü çerçevesinde eğitim-öğretimi sürdürüyor. Bu işbirliklerini artırmalıyız. 25 olan tematik lisemizi, sizlerle 100 okula çıkarma hedefini koyalım. Bu konuda yetişmiş insan kaynağı lazım. Teknik liselerin devamı olarak bu alanda üniversite bölümlerini de çoğaltmalıyız ve teşvik etmeliyiz.”
FUARLARIN ÖNEMİNİ ANLADIK
Pandemiyle birlikte birçok fuarın fiziki ortamda yapılamadığını belirten sektör temsilcileri, online fuarların ise beklentileri yeterince karşılayamadığına dikkat çekti. Sektör mensupları, “Fiziki fuarların önemini bu dönemde daha iyi anlamış olduk. Buralarda uluslararası rakiplerimize örnek olmaya başladık. Fiziki fuarların başlamasıyla sektörümüzün yüzü de gülmeye başladı” dedi.
TÜKETİCİYİ KANDIRMAYIN
Ayakkabı sektöründe yaşanan büyük indirimlerin mantıksız geldiğine işaret eden sektör temsilcileri, sahte etiketlerle tüketiciyi kandırmaya çalışan firmaların uzun bir ticari hayatının olmadığını da hatırlattı. Temsilciler, fuarlarda sergilenen imitasyon ürünlerin Türk markaları adına utanç verici olduğunu vurgulayarak, tüketicileri de şöyle uyardı: “Tüketici etiket oyunlarına kanmıyor. Ayakkabının ücretleri belli. Sektörümüzde en büyük sorunlardan biri olan replika ürün furyası aldı başını gidiyor. O kadar gerçekçi yapıyorlar ki, biz uzmanların anlaması bile oldukça zor.”
VERİ BANKASI
Tekstil alanında zirveye oynadıklarını ifade eden sektör mensupları, dünyada çorap üretiminde de Çin’den sonra ikinci sırada olduklarını hatırlattı. 1.1 milyar dolarlık ihracata imza atan çorap sektörünün verilerle hareket etmesinin önemine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Sektörel veri bankalarının oluşması, kayıt dışılığı önlerken, sektörlerin geleceği hakkında da bilgi veriyor. Çorap sektöründe öne çıkmamızın sebebi, veri bankamızın olması. O yüzden her sektör için veri bankaları oluşturulmalı” önerisinde bulundu.
09 Ağustos 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı