tatil-sepeti

Televizyonlardaki dizi filmler izleyiciyi ekrana bağlarken, dizi aralarındaki uzun reklamlar zaman zaman bıkkınlık verecek boyutlara ulaşıyor. Bu nedenle izleyiciler sık sık kanal değiştirmek zorunda kalırken, diziyi kaçırmamak için de adeta diken üstünde diğer kanalları dolaşmak veya yapacağı işleri bile ertelemek zorunda kalıyor.

BTM girişimcilerinden Ahmet Yılmazcan, bu durumun herkesin sorunu olduğu varsayımından yola çıkarak bir aplikasyon geliştirdi. Yılmazcan, AdBender ismini verdiği aplikasyonla hangi dizide reklamın başladığını, hangi dizinin eski bölümleri gösterdiğini, hangi dizide reklamın bittiğini ve benzeri durumları anlık bildirimlerle kullanıcılarına ulaştırıyor.

Şu anda aplikasyonun 78 bin kullanıcıya ulaştığını ve 22 bin izleyicinin aktif olarak her gün bildirim aldığını dile getiren Yılmazcan ile gazeteniz İstanbul Ticaret adına görüştük. İşte Yılmazcan’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:

Proje nasıl aklınıza geldi? Projenizin yenilikçi yönünü anlatabilir misiniz?

Eşim ile bir dizi izlerken, dizinin en heyecanlı sahnesinde reklam başladı. Reklam girince ben de hemen kumandayı alıp spor kanallarını dolaşmaya başladım. Çok az bir zaman geçtikten sonra eşim, “Diziyi açar mısın, başlamıştır” dedi. Kanalı açtık ama hâlâ reklam var. Ben yine spor kanallarına geçtim, kısa bir süre sonra yine aynı istek, “Diziyi aç başlamıştır” açtım, başlamamış. Tam bir kaos ortamı. Buna bir çözüm bulmam gerekir deyip AdBender’ı yani reklam bükücüyü hayata geçirdik.

Uygulamayı kısaca anlatmak gerekirse; kullanıcılara reklam aralarında daha kaliteli zaman geçirebilmeleri için bildirim yolluyoruz. Kullanıcıların ilgi alanlarına uygun makaleler, oturarak geçirdikleri zamanı telafi edebilmeleri için yapabilecekleri küçük egzersiz videoları ya da bu sürede hazırlayabilecekleri pratik tatlı tarifleri gönderiyoruz.

Projeniz ile bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız? Şu an geldiğiniz nokta, müşteri kitleniz ne durumda?

AdBender projesi küçük bir sorunun çözümünden ortaya çıkan ve çok hızlı büyüyen bir proje.
Bir fikriniz mi var, süper! Ama bu fikri ürüne çevirmek gerek, yoksa maalesef bir anlamı olmaz. Ürüne mi çevirdin, harika ama bilinirliğini sağlayıp kullanıcı sayısını artırmak gerekiyor. Ve bunu çok hızlı yapmak şart. Biz AdBender ekibi olarak bütün bu süreçleri 4 aylık zaman zarfında yapmayı başardık. 78 bin indirim ve 22 bin aktif bildirim alan kullanıcı sayısına ulaştık. Gelir modellerimiz ile düzenli gelir elde etmeye başladık.

Projenizin uygulama metotlarından bahsedebilir misiniz? Hedefleriniz neler?

AdBender mobil uygulaması, uygulamayı yükleyen kullanıcılarımıza takip ettikleri dizi veya programların başlangıç ve bitişleri ile reklam giriş çıkış bilgilerini gönderiyor. Hedefimiz, yapay zeka entegrasyonu ile tüm programları takip edebilmek ve kullanıcılara tüm TV programlarında kaliteli zaman oluşturmaya çalışmak.

Çok farklı ve alışkın olmadığımız bir uygulama ile karşımızdasınız. Türkiye’de rakibiniz var mı ve rakiplerinize göre farklılaştığınız nokta nedir?

Türkiye’de rakibimiz yok. Biz dünyada da bulamadık. Sadece ABD’deki bir firma televizyonlara bir cihaz bağlayarak bildirim yapıyormuş ama o firma da bu uygulamayı iptal etmiş diye okuduk. Biz kullanıcılarımıza televizyon izlemeleri esnasında anlık olarak bildirim yollayarak zaman oluşturuyoruz.

Kullanıcılarımızın geri dönüşleri çok güzel oldu. Mesela bazı kullanıcılar, “Dizi reklama girdiğinde artık kitap okuyorum, ev işlerini yapıyorum, AdBender’dan gelen makalelere bakıyorum. AdBender uygulaması sayesinde dizinin başladığından haberim olacağı için acele etmeme gerek kalmıyor” diye mail gönderdi. Başka bir kullanıcı ise “Dizi başlama saatine yetişmek için eve hızlı gidiyordum. AdBender’dan ‘Dizi başlar başlamaz reklama girdi’ diye bildirim geldi ve hemen yavaşladım. Böylece sakin bir şekilde evime ulaştım” demiş. Bunun gibi güzel geri bildirimleri almak, ekip olarak doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor ve bizi çok mutlu ediyor.

Projeniz sadece Türkiye’de mi olacak ve Türkiye pazarına kazandıracağı faydalar neler? Global pazar için de bir hedefiniz var mı?

Dünyada her gün 1.5 milyar insan 4 saatini televizyon karşısında geçiriyor. Bu sürenin 1 saati sadece reklam izleyerek geçip gidiyor. Türkiye pazarında 24 milyon televizyon izleyicisi bizim pazarımızı oluşturuyor. TV reklam sürelerinin Orta Doğu, Hindistan, Mısır, Arabistan, Katar, İsrail, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde çok uzun olduğunu öğrendik. Bu sebeple bu ülkelerde de başarı elde edeceğimize inanıyoruz. Türkiye pazarından hemen sonra bu pazarlara açılmayı hedefliyoruz.

20 Haziran 2019 Perşembe

Etiketler : Sektörel