Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Uzay turizmi, geleceğin popüler sektörlerinden biri olmaya aday görünüyor. İnsanoğlunun uzay hakkındaki merakı ve daha yükseklere uçma isteği, uzay turizmine yönelik projeleri, yatırımları ve sahadaki aktörlerin sayısını da her geçen gün artırıyor. Uzay araçları, roketler, kapsüller derken balonlar da tutkunlarını uzayın kıyısında ‘daha ekonomik fiyatlarla’ seyahate çıkarmaya hazırlanıyor. Arizona merkezli World View ve İspanyol Zero2infinity gibi şirketler, bilimsel ekipman taşıyan insansız ticari uçuşlarla teknolojiyi test ettikten sonra bu kez turizm uçuşları için gün sayıyor. World View Enterprises, stratosfer balonuyla ilk yolcularını 2017 yılında yeryüzünden 32 km yükseğe çıkarmayı planlıyor. Zero2infinity ise balonla ilk yolcu uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirecek.
DAHA UCUZ OLACAK
İngiliz yayın kuruluşu BBC, gelecekte uzay turizminde daha fazla tercih edileceği ileri sürülen balonların, 18. yüzyıla kadar uzanan hikayesini okuyucularıyla paylaştı. Haberde, “Balonlar, ticari uzay yolculuğu seferleri düzenlemek için Sir Richard Branson tarafından kurulan Virgin Galactic kadar dikkat çekici olmayabilir ama uçuşlar daha ucuz olacak” yorumu yapıldı.
Hidrojen gazı doldurulmuş balonla ilk uçuşu, Jacques Charles ve Nicolas-Louis Robert, Aralık 1783’te Paris’in üzerinde gerçekleştirdi. Charles, kulak ağrısına yakalanıp Dünya’ya dönmeden önce 3 bin metre yükseğe kadar havalanabildi.
UÇAK İCAT EDİLDİ AMA...
20. yüzyılın başlarında uçağın icadı balonların yerini alsa da, balonlar ilk uçaklardan daha yükseklere uçmayı başardı. 1935 yılında kaptan Orvil Anderson, William Kepner ve Albert Stevens, balonla 22.4 km yükseklikte uçarak, Dünya’nın eğriliğini çıplak gözle gören ilk insanlar oldu. Böylece daha yükseklere uçma arzusu da doğdu. Anderson, Kepner ve Stevens uçuşlarını, daha çok denizin dibine inmek için kullanılan basınçlı bir kapsül içinde yaptı. 10 yıl sonra 1946’da ADB’li bilim adamı Paul Stapp, yüzde 100 oksijen solumanın balondakilerin yüksek irtifada bükülmelerini önleyeceğini ileri sürdü ve teorisini balonun altına takılan bir sepette uçarak test etti. Stapp’ın hamlesi doğruydu ve Nasa astronotları da bugüne kadar aynı hava karışımını soluyor.
İLK KEZ 30 KM YÜKSEKTE
1957 yılında, David Simons 30 km yükseğe erişen ilk kişi oldu. Simons’un uçuşunun amacı, uzay uçuşunun insan vücudu üzerindeki etkilerini ve insanların Dünya’nın atmosferi dışında hayatta kalıp kalamayacağını test etmekti. Bu uçuş için yüksek irtifa balonlarda başarılı baş mimarlarından biri olarak kabul edilen Alman mühendis Otto Winzen tarafından bir kapsül inşa edildi. Winzen’in teknikleri, insanların uzay boşluğunda uçmasına ve zarar vermeden Dünya’ya dönmesine izin verdi. 1999’da da iki maceracı balon yolculuğu ile 20 gün boyunca havada kaldı.
BİLET ÜCRETİ 75 BİN DOLAR
World View, ilk müşterilerini önümüzdeki yıl kapsülleri içinde taşıyıp uzayın kıyısına seyahate çıkarmayı amaçlıyor. İlk uçuşta, beş yolcu ve iki mürettebat yer alacak. Stratosfer balonundaki kapsülle yolculukta gezegenin üstünde yüzer gibi Dünya’yı seyrederek iki saat geçirmek mümkün olacak. Balonda internet erişimi bile var. Uzay turistleri dilerse facebook durumunu güncelleyebilecek. Dünya’yı stratosfer balonundaki kapsülle izlemenin bilet ücreti 75 bin dolar.
İLK SEYAHAT 2018 YILINDA
Zero2Infinity, 2108 yılındaki ilk uçuşta dev bir helyum balonuyla yerden 34 km yükselerek uzayın kıyısına kadar yolculuk yapacak. Bu nokta atmosferin yüzde 99’unun ötesi sayılıyor.
AVUSTURYALI MACERACI 36.4 KM İLE REKOR KIRDI
Son zamanların en yüksek profilli balon uçuşunu, Avusturyalı maceracı Felix Baumgartner yaptı. Baumgartner, New Mexico’da 36.4 kilometre yükseklikteki balona bağlı bir kapsülden dünyanın en yüksek paraşütle atlamasını gerçekleştirmek için bu yolculuğa çıktı ve bir rekora imza attı.
16 Kasım 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı