tatil-sepeti

GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Uydu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi.

EN GELİŞMİŞ SİSTEM

GÖKTÜRK-1, hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.

Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

ALTI UYDU GÖREVDE

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin aktif uydu sayısı, askeri istihbarat uydusu GÖKTÜRK-1’in yörüngesine fırlatılmasıyla altıya ulaştı. Türkiye’nin, 3’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2’si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif beş uydusu bulunuyordu.

TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010’da başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012’de fırlatılan GÖKTÜRK-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyor.
Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracak.

DÜNYANIN YÜZDE 91’İNE ERİŞECEK

Türkiye, haberleşme alanında 2020’de uydu filosuyla Güney Amerika, Kuzey Amerika’nın doğusu, Avrupa, Asya ve Afrika’nın tamamı ile Avustralya’nın batısını kapsama alanına katmayı öngörüyor. Bu gelişme, dünya nüfusunun yüzde 91’inde Türk uyduları aracılığıyla erişim imkanı sağlayacak.

07 Aralık 2016 Çarşamba

Etiketler : Gündem