Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu TÜRKSAT 5A, Space-X firmasına ait Falcon 9 roketi ile 8 Ocak’ta uzaya gönderildi. 4 ay sonra yörüngeye yerleşecek uydu, Türkiye’nin uzay haklarını 30 yıl boyunca garanti altına alacak. Bu arada yüzde 60’a yakın yerlilik oranıyla yapılmakta olan TÜRKSAT 6A ise önümüzdeki yıl fırlatılacak. Bunun yanı sıra hem kurumların hem üniversitelerin uydu çalışmaları hız kazandı. Birçok mikro uydu projesinin somut ürünleri ortaya çıktı.
Bu mikro uyduları yörüngeye taşıyacak yerli uydu fırlatma sistemi çalışmaları da adım adım ilerliyor.
Uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasında Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) imzalandı. 2025 yılında tamamlanması hedeflenen proje dahilinde ağustos ayında ilk yerli sonda roketi fırlatıldı. Projeyle 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilecek. Çalışmalar tamamlandığında Türkiye, uydu fırlatma altyapısına ve üs kurma yeteneğine kavuşacak.
2053 uzay vizyonu Mikro uydu fırlatma tesisi kurma çalışmalarına da başlanırken, kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektörün işbirliği ile uydu geliştirme faaliyetleri destekleniyor. 2053 Türkiye Uzay Vizyonu kapsamında uzay çalışmalarında ‘milli’ teknolojiler geliştirmek yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansı da milli uzay programını yakında açıklayacak.
Diğer taraftan, uzayda üretim de yakın gelecekte başlayacak. Buna göre robotik tarzda bir üretim olacak. Bunun, yakın yörüngede kurulacak platformlar üzerinden yapılması planlanıyor. Türkiye de bu üretim faaliyetlerinin bir paydaşı olmayı hedefliyor. Temel bilimlerden fizik, matematik, astrofizik vb. gibi bölümler tercih edilirken, kariyer endişesi yaşanabiliyor. Bu çalışmalarla, gençlerin yazılım ve teknoloji geliştirme gibi alanlara yönelmesi sağlanacak. Türkiye Uzay Ajansı, bunun için 20 ülke ile temaslarını sürdürüyor. Hatta bazıları ile anlaşmalar imzalandı.
UZAY HUKUKU
Ürün çalışmaları ve insan kaynağı hazırlığının yanı sıra konunun uzay hukuku tarafı da var. Türkiye bu nedenle hem uzman yetiştirme hem de milli mevzuatın hazırlanması için adımlar atıyor. Böylece milli hakların korunmasına yönelik hazırlıklar da yapılıyor.
TÜRKSAT 5A UZAYDAKİ 7. UYDU OLACAK
ABD’den uzaya gönderilen TÜRKSAT 5A’nın yolculuğu başarılı geçti. TÜRKSAT 5A ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı 7’ye çıkmış olacak. Uzayda bulunan Türk uydularının 3’ü haberleşme, 3’ü de gözlem amaçlı faaliyet gösteriyor. Türkiye, uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biri konumunda. TÜRKSAT 5A ile birlikte Türkiye’nin doğu yörüngesindeki uzay hakları 30 yıl boyunca garanti altına alınıyor. Uydu, yaklaşık 4 ay sonra yörüngesine yerleşecek.
18 Ocak 2021 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar