tatil-sepeti

Uzay ve havacılıkta yerlileştirme çalışmalarını sürdüren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bu yıl sonu itibarıyla özgün hava platformlarına yönelik 100’e yakın komponentin yerlileştirme aşamalarını tamamlamayı hedefliyor. 600’ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme çalışmaları tamamlandığında ise gelecek yıllarda toplam 500 milyon dolarlık yurt dışı tedarikin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türkiye’de yeni sanayilerin geliştirilmesine öncülük yapıyor. Şirket, yüksek teknoloji ürünleri için mühendislik ve teknik konularda Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra üretim süreçlerinden nihai ürünün testlerine kadar tüm aşamalarda yardımcı sanayinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

YARDIMCI SANAYİLER

Yapısal bileşenlerin yanı sıra hava platformunun kritik parçalarını kendi mühendisleri tarafından geliştirmeye devam eden TUSAŞ, diğer taraftan hammaddeden ihtiyaç duyulan parçanın üretimine kadar birçok aşamada yerli yardımcı sanayinin gelişimini destekliyor.

Bu kapsamda, alt sistem, ekipman, malzeme alanında çalışmalar yürüten TUSAŞ, GÖKBEY, HÜRJET, HÜRKUŞ, Milli Muharip Uçak, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ANKA, AKSUNGUR, T129 ATAK ve T70 Genel Maksat Helikopteri gibi özgün ve milli projelerde, hidrolik sistemlerinden güç sistemlerine, yangın söndürme sistemlerinden yakıt tankına, iniş takımlarından iklimlendirme sistemlerine, aydınlatma ünitelerine kadar geniş yelpazede yerlileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor.

600 KOMPONENT

Desteklediği projelerle TUSAŞ, Türk havacılık ekosisteminin tam bağımsız gelişmesini hedefliyor. Şirketin 250 civarında yerli ve milli firmayla sürdürdüğü 600’ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme çalışmalarını tamamlamasıyla gelecek yıllarda toplam 500 milyon dolarlık yurt dışı tedarikinin önüne geçilmiş olacak. Bu yıl sonu itibarıyla özgün hava platformlarına yönelik 100’e yakın komponentin yerlileştirme aşamaları tamamlanacak.

KÜRESEL OYUNCU

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayinde küresel oyuncular arasında yer alıyor.

AVRUPA’NIN 2. BÜYÜK TESİSİNİN YAPIMINA BAŞLANDI

TUSAŞ bünyesinde hava araçlarının rüzgar tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilmesine yönelik olarak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2’nci büyük ses altı rüzgar tüneli tesisinin inşaatı devam ediyor. Rüzgar tünelinin başta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının geliştirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanılması amaçlanıyor.TUSAŞ tarafından işletilecek tesiste, TUSAŞ’ın geliştirdiği özgün hava araçları başta olmak üzere savunma sanayi ve diğer sektörlerde geliştirilen ürünlerin testleri gerçekleştirilecek, tasarım ve test verilerinin Türkiye’de kalması sağlanacak.TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, rüzgar tüneli inşaatı ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Avrupa’nın en büyük 2’nci ses altı rüzgar tüneli tesisini yapıyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulaşıyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak sağlayacak kabiliyeti ile Türkiye’nin bu alandaki tek tesisi olacak.”

26 Temmuz 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji