tatil-sepeti

Uzaya erişim çalışmaları kapsamında geliştirilen sonda roketi, İğneada’dan fırlatıldı. Sonda roketi, donanımı ve özellikleri sayesinde uzay çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracak.


Roketsan tarafından geliştirilen Türkiye’nin yerli ve milli sonda roketi İğneada’dan başarıyla fırlatıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Ülkemizin uzaya erişim çalışmaları kapsamında ileri mühendislik teknolojilerimizle geliştirilen sonda roketimiz, İğneada’dan başarıyla fırlatıldı. Tüm kritik alt sistemleri yerli, milli ve özgün olarak Roketsan tarafından geliştirilen roketimizin başarılı fırlatma testi ülkemize hayırlı olsun” denildi.

 

HEDEFİ 550 KİLOMETRE

 

2020 yılında yapılan testte 135 kilometre irtifaya ulaşan Roketsan, Şimşek Sonda Roketi ile 550 kilometre irtifaya çıkmayı hedefliyor. Yeni geliştirilen 100 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip SR-1 Sonda Roketi’nin irtifa hedefi ise 300 kilometre oldu. SR-1 Sonda Roketi’nin ardından Roketsan, ‘Şimşek Fırlatma Aracı’ için çalışmalarını sürdürecek. 400 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip olacak Şimşek-1 Fırlatma Aracı ile 2027 yılında 550 kilometre irtifaya çıkılması hedefleniyor. Şimşek-1’in ardından ise daha üstün yeteneklere sahip Şimşek-2 Fırlatma Aracı gelecek.

 

UZAY KEŞFİNE ÇIKABİLİYOR

 

Sonda roket sistemleri, uzay sondalarını taşımak ve fırlatmak için tasarlanıyor. Bu roket sistemleri, sondaları hedeflenen yörüngeye veya uzak gezegenlere taşımak için gerekli itme gücünü sağlıyor. Uzay sondaları genellikle insansız araç olarak tasarlanıyor ve uzay araştırmaları için kullanılıyor. Bu sondalar, güneş sistemi dışındaki gezegenler, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve diğer uzay cisimleri hakkında bilgi toplamak amacıyla gönderiliyor.  

21 Ağustos 2023 Pazartesi