Üyeye ve iş dünyasına değer katma yılı

Giriş: 04.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: TAMER ÇERÇİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu yıl ekonomide üyelerine ve iş dünyasına değer katan projeleri hayata geçirecek. Oda 2018 yılı iş programını, ‘Büyüyen Türkiye için küresel köprüler kurarak, işdünyasına değer katmak’ felsefesiyle hazırladı.

‘Verimlilik ve efektif kullanım’ ilkesi ile uygulanacak olan iş programı, Marka Akademisi, İTO Tedarik Ofisi, Yaşam Köyü Projesi gibi yeniliklere imza atacak.

Yeni yılda üyelerine yasal çerçevede e-imzalı ve kargo destekli belge hizmeti de vermeye hazırlanan Oda, daha etkin hizmet için alt yapısını da yenileyecek. Bu yıl 28’in üzerinde uluslararası fuar katılımını planlayan İTO’nun yeni yıldaki çalışmalarının temel başlıkları ise şöyle:

ÜYELER İÇİN PROJELER

Dönüşüm 4 Tech Çalışması: İTO, ileri teknoloji ihracatının artırılması ve Orta Gelir Tuzağı’na düşülmemesi için 4. Sanayi Devrimi kapsamında, İstanbul iş dünyası için özel bir çalışma yürütecek. Dönüşüm 4 Tech çalışması ile farkındalık oluşturma ve dönüşüm için yetenek geliştirme başlıkları altında yeni bir iş süreci uygulanacak. Bu kapsamda Dönüşüm Tech 4 için yetenek geliştirme sürecine ilgi duyan Oda üyeleri belirlenerek, durum analizleri yapılacak.
Bu analizin ardından aksiyon planları hazırlanacak.

Ticari Danışmanlık Merkezi (TİDAM): TİDAM adıyla oluşturulacak yeni merkezde üyelere, şirket kuruluşundan teşvik ve desteklere, yatırım stratejisinden fuar katılımına, mevzuat ve uygulamalardan yeni ticaret alanlarına kadar geniş bir yelpazede danışmanlık hizmeti verilecek. TİDAM’a başvuranların ihtiyaçları analiz edilerek, talepleri konusunda bilgilendirilmeleri sağlanacak.

Ur-Ge’de Fuar Katılımına İTO Desteği: İTO, Ur-Ge kapsamında tüm proje boyunca bir defa olmak kaydıyla fuarlara katılan firmalara yüzde 50 oranında yurtdışı fuar katılım desteği verecek.
Proje kapsamında katılım sağlanacak yurtdışı fuarda firma başına en fazla 9 metrekarelik standın 4.5 metrekaresine ilişkin bedelin Oda tarafından karşılanması planlanıyor. Öte yandan yeni yılda iç giyim ve ayakkabı sektörleri için de Ur-Ge projeleri devam edecek.

Markalaşma: Oda, üyelerinin uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla küresel bir oyuncu haline gelmesi için yeni bir program başlatacak. Bu program;
Marka Akademesi, Bilinirlik, Farkındalık Çalışmaları ve İTO Değer Üreten Markta Elçileri Zirvesi ile uygulanacak.

e-Ticaret: Bugüne kadar geleneksel ihracat yapan firmaların e-ticaret yapar hale gelmeleri için İTO yeni bir çalışma başlatacak. Oda, bu konuda farkındalığı artırıcı çalışmaların yanı sıra firmaların Ekonomi Bakanlığı e-Ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Desteği’nden yararlanması için çalışacak.

İTO TEDARİK OFİSİ

Oda bünyesindeki Türk Yan Sanayi Borsası, üyelerini yıllardır sektöründe lider konuma gelmiş firmalarla bir araya getiriyor. İTO, bu yıl yalnızca yan sanayi firmaları ile sınırlı kalmayıp tüm sektörlerin kademeli bir şekilde dahil edileceği bir Tedarik Ofisi fikrini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Oluşturulacak bu ofis için şu ana kadar muhtelif uluslararası kuruluşlarla görüşüldü. Bu doğrultuda ilk adım geçen yıl Kozmetik Sektörü Tedarikçi Günleri ile atıldı. Kurulacak ofis, üye firmalarına standardizasyon, akreditasyon ve lisans alma süreçleri hakkında destek, eşleştirme, eğitim, danışmanlık ve satın alma günleri gibi somut hizmetler verecek. Bu yıl dünya çapında bilinirliği olan firmalarla görüşülerek, Tedarik Ofisi üyesi firmalarla bir araya gelmeleri sağlanacak.

BİREBİR DANIŞMANLIK HİZMETİ

İstanbul Ticaret Odası, bu yıl üyelerine sunduğu danışmanlık ve bilgilendirme hizmetlerini ileriye taşıyarak, kişiselleştirilmiş danışmanlık hizmetinin kapsamını gensişletecek. Yerli ve yabancı firmalar, mevzuat, yatırım teşviki gibi konularda ihtiyaç duydukları bilgiyi daha kolay alabilecek.

YAŞAM KÖYÜ PROJESİ

Engelli bireylerin aile desteğini kaybetmeleri durumunda eğitimlerinin kesintiye uğramasını engellemek için Oda, yeni bir projeyi hayata geçirecek. Projenin ilk aşaması eğitim merkezleri, spor alanları, hayvansal gıdaların satılmasına yönelik çiftlikler ve tarım alanları, engelli bireylerin çalışabileceği işletmeler, engelli ihtiyacına göre tasarlanmış konaklama, yurt binası ve gündüz bakım evleri gibi hizmetleri kapsıyor.

2023 YILI HEDEFLERİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞACAĞIZ

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Oda üyelerini dünyaya taşıyarak, küresel ticaretten daha fazla pay almalarını sağlayacak bir iş programı hazırladıklarını söyledi.

Oda üyelerine en az bürokrasi ile yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Oran, iş programı hakkında şunları söyledi:

“2018 yılında üyelerimizin sorunlarına en hızlı şekilde cevap verebilecek bir Beyaz Masa çalışması başlatacağız.
Hep söylediğim gibi, gün birlik ve beraberlik günüdür. 2018’de Türkiye’yi 2023 yılı hedeflerine bir adım daha yaklaştıracağız.
Bu vesileyle İstanbul Ticaret Odası’nın kıymetli üyelerine ve tüm iş dünyamıza da sağlıklı ve bereketli bir yıl diliyorum.”