tatil-sepeti

HABER: DOĞAN ERDOĞAN

İDTM YENİ FUAR ALANI PROJESİ: Yeşilköy’deki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) fuar alanı büyütülecek ve bu alana modern bir ticaret kompleksi inşa edilecek. Projenin ilk etabında 60 bin m2’si fuar alanı, 20 bin m2’si fuaye ve 30 bin m2’si ofis alanları olmak üzere otoparkı, konferans salonları, tır servis alanlarıyla toplam 205 bin metrekarelik ihale tamamlandı. Temel atma töreni, yakında bekleniyor. Bu proje, Başkan Çağlar’ın ifadesiyle İstanbul’u küresel fuarcılık pazarında en üst sıralara taşıyacak bir adım olarak görülüyor.

INVEST IN İSTANBUL OFİSİ: Türkiye’yi yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale getirecek bir adım. İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde faaliyete geçirilen Invest in İstanbul ofisinde İTO da temsil ediliyor. Ofisin amacı, yabancı yatırımcıların bürokratik işlemleri hızla yapıp, şirket işlemlerini tek elden yürütebilmelerini sağlamak. Invest in İstanbul ofisi özellikle küçük ve orta ölçekli yabancı yatırımcıya hizmet vermeye başladı. Halen yabancı yatırımcı; ikamet izni, çalışma izni, işyeri tescili, vergi aydı,SGKişlemleri, işyeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı gibi işlemleri burada tek elden yürütebiliyor. Normalde 1 ayda tamamlanabilecek işlemlerin süresi bu ofiste 1 haftaya iniyor. Örneğin 15 dakikada oturum iznialmak mümkün.

İŞÇİ-İŞVEREN İÇİN ARABULUCULUK: İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında ‘dava şartı olarak arabuluculuk’ kurumu 1 Ocak 2018’de yürürlüğe giriyor. Bu tarihten sonra dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu olacak. Arabulucu da 3 haftada anlaşmazlığı sonuçlandıracak. İstanbul Ticaret Odası, İTOTAM olarak bu arabuluculuk hizmetini halihazırda veriyor. Halen İTOTAM’ın bu işlevini etkinleştirmek ve arabuluculuk hizmetlerinin bilinirliğini artırmak için İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi’nin (İTOTAM) adının İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak güncellenmesi için çalışma devam ediyor.

GELECEK ÇALIŞMALARI MERKEZİ: İTO, gelecek vizyonu çizdiği Futuristanbul Projesi’ni geçen ay gerçekleştirdi. Ses getiren projede şimdi uzun vadeli ve kurumsal bir safhaya geçiliyor. Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ‘Gelecek Çalışmaları Merkezi’ kurulacağını açıkladı. Merkez, dünyanın geleceğini düşünenleri, her kesimden insanı bir araya getirecek. Gelecek üzerindeki fikirler için bir platform vazifesi görecek.

EMLAK VERGİSİ: Bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi değerlerini tespit eden Arsa Takdir Komisyonları, 4 yılda bir toplanarak arsa ve arazi birim değerlerini belirliyor. İTO da bu komisyonlara 1 asil ve 1 yedek üye bildiriyor. Geçtiğimiz aylarda bu komisyonlar toplandı ve önümüzdeki 4 yıl için kararlarını aldı. Bazı yerlerde emlak vergisi fiyatlarında yüzde 500’e varan fahiş artışlar yaşandığı biliniyor. İTO’nun yapılacak artış oranının devletin belirlediği yeniden değerleme oranından daha yüksek olmaması için başlattığı girişimler olumlu karşılandı. Hazırlanan yasal düzenleme şu anda Meclis’te görüşülüyor.

SÖZLEŞMELİ AVUKAT ZORUNLULUĞU: İTO’nun bir diğer önerisi de 250 bin liradan fazla sermayeli anonim şirketler ve üye sayısı 100’ün üzerinde olan yapı kooperatiflerinde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu hakkında. Bu şartı yerine getirmemenin cezası aylık 3 bin 550 lira. İTO Başkanı Çağlar, “Üyelerimiz bu konudan oldukça muzdarip. Zaten bir firmanın hukuki desteğe ihtiyacı varsa bunu alıyor. Ancak ihtiyacı olmayan firmaya böyle ciddi bir maliyet yüklemek yersiz” diyerek, borsaya kote olmayan anonim şirketlerde bu zorunluluğun kaldırılması önerisini dile getirdi.

TÜRK MALI PROJESİ: Çağlar, Meclis konuşmasında bir ‘Türk Malı projesi’ üzerinde çalıştıkları bilgisini de verdi.

TİCARİ FAALİYET ENDEKSİ BÜYÜMEYİ İŞARET EDİYOR

  • İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı Ticari Faaliyet Endeksi sonuçları, iş dünyasının gelecek projeksiyonuna ışık tutuyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan endeks, gelecek üç aya ilişkin olumlu bir beklentiyi ortaya koydu. Diğer yandan, İTO’da yılın ilk 10 ayında açılan firma sayısı geçen yıla göre yüzde 17 artışla 40 bin 687’ye ulaştı. Aynı sürede açılan yabancı firma sayısı da yüzde 18 artışla 3 bin 490 oldu.

İSTANBUL TİCARET ODASI ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE

Yemek çeklerinde uygulanan ve yüzde 10’u bulan yüksek komisyon oranları nedeniyle yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmeler zor duruma düşmekte, karşı karşıya kaldıkları ticari şartlar her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır.

Ayrıca; komisyon oranlarının yüksekliğinin işletme maliyetlerini yükseltmesi nedeniyle dolaylı olarak enflasyona etki ettiği restoran ve yiyecek içecek hizmetleri sektör temsilcileri tarafından ifade edilmektedir.

Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Grubu’nda Odamıza kayıtlı 16 bin işletme yer almakta olup, tüm sektör mensupları gibi Odamız üyeleri de yüksek komisyon oranlarından olumsuz etkilenmektedir.

Bununla birlikte, çalışanına yemek çeki/kartı veren firmaların söz konusu yemek çeki/kartlarını temin ettikleri firmalardan yüzde 7’yi bulan iskonto talep ettikleri de bilinmektedir. Oysa iskontodan kaynaklanan maliyet, yiyecek ve içecek işletmelerine yemek çeki/kartı firmaları tarafından komisyon olarak yansıtılmaktadır.

Böylece yemek çeklerini iskontoyla alan firmalar, bir anlamda çalışanlarının yemek hakları üzerinden para kazanmaya yönelmektedir. Yemek çeki/kartı kullanan firmaların iskonto talep ederek çalışanları üzerinden gelir elde etmesi ticari ahlaka uygun görülmemektedir.

Bu noktadan hareketle, yemek çeki/kartı kullanan firmalara iskonto verilmediği takdirde yemek çeki komisyon oranları da yüzde 3-4 seviyelerine düşebilecektir. Bu bağlamda yemek çekleri/kartları üzerinden verilen komisyon oranlarının düşürülmesi amacıyla; yemek kartı firmalarınca, bu kartları kullanan firmalara iskonto verilmemesi yönünde Odamızca 10.08.2017 tarihli ve 56 sayılı Meclis Kararı uyarınca; Yemek Çekleri İskonto Oranları Hakkında Uyulması Zorunlu Mesleki Karar alınmıştır.

Oda Muamelat Yönetmeliği’nin ‘uyulması zorunlu mesleki kararları’yla ilgili 47. maddesine göre; üyeler mesleki kararlara uymak zorundadır. Bu kararlara uymadığı tespit edilen üyelerimiz hakkında Oda ve Borsa Üyelerine Verilecek Disiplin ve Para Cezaları ile Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

Bu itibarla, söz konusu mesleki karara uyulması ve uymadığını tespit ettiğiniz firmaların da Odamıza bildirilmesi önem arz etmektedir.

YEMEK ÇEKLERİ İSKONTO ORANLARI HAKKINDA UYULMASI ZORUNLU MESLEKİ KARAR

Mesleki Kararın Amacı:

Madde 1- İşbu mesleki karar; serbest rekabetin sağlanması, mesleki ahlak ve dayanışmanın korunması amacıyla alınmıştır.

Mesleki Kararın Kapsamı:

Madde 2- 5174 Sayılı Kanunun 6. maddesine göre İstanbul Ticaret Odası’nın çalışma alanı içerinde faaliyet gösteren firmaların merkez ve şubelerini kapsar.

Mesleki Kararın Konusu:

Madde 3- Yemek kartı firmalarınca bu kartları kullanan işletmelere iskonto verilmeyecek ve aynı zamanda kartları kullanan işletmeler yemek çeki firmalarından iskonto talep etmeyeceklerdir.

Yürürlük:

Madde 4- Oda Meclisi’nin 10.08.2017 tarih, 56 sayılı kararı ile yürürlüğe girecektir.

YEMEK ÇEKLERİ İÇİN MESLEKİ KARAR

İstanbul Ticaret Odası, ‘yemek çeklerinde iskonto oranları hakkında’ uyulması zorunlu mesleki karar çıkardı. Şöyle ki; yemek çeki firmaları yemek kartı talep eden firmalara iskonto uyguluyor. Şirketler yemek çeki firmalarından böyle bir iskontoyu talep ediyor. Bu iskontodan kaynaklanan maliyetler de restoran ve lokantalara komisyon olarak yansıtılıyor. Komisyon oranları ve vadelerin uzun olması lokantacıları rahatsız ediyor.

İTO orta yolun bulunması amacıyla her iki tarafla da toplantı yaptı. Bu toplantıdan sonra Uyulması Zorunlu Mesleki Karar çıkarıldı. Bu karara göre, yemek kartı firmalarınca bu kartları kullanan işletmelere iskonto verilmeyecek ve aynı zamanda kartları kullanan işletmeler yemek çeki firmalarından iskonto talep etmeyecek.

FOTO GALERİ

20 Kasım 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem