tatil-sepeti
tatil-sepeti

Üretimi tarladan eve taşıyan sera

Giriş: 11.06.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Yapay zekanın günlük hayatımıza iyiden iyiye girmeye başlamasıyla birlikte teknolojinin yeni gözbebeği IoT (nesnelerin interneti), yaşantımızın vazgeçilmezi olmaya aday konuma yükseldi. Artık IoT tabanlı teknoloji ile mümkün gibi görünmeyen birçok konuda gelişme kaydedilebiliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden ForFarming de IoT tabanlı tarım teknolojisi geliştirerek tarımsal üretimi tarladan eve taşıdı.

Ev ve iş yerlerinde kontrol edilebilir ve raporlanabilir bir uygulama olan ForFarming projesi, okullarda yer alarak öğrencilerin tarım deneyimi yaşamasını sağlayacak. ForFarming’in raporlanabilir olma özelliği, bitkiler için en uygun ortamın hangisi olduğunu derin gözlem yeteneği sayesinde kullanıcıya aktarıyor. ForFarming’in kurucu ortağı Levent Atlas, fikri nasıl geliştirdiklerini ve hedeflerini İstanbul Ticaret Gazetesi’ne anlattı.

Projenizi ve yenilikçi yönünü anlatabilir misiniz?

ForFarming, evlerde ve işyerlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış ölçülebilir, kontrol edilebilir ve raporlanabilir IoT tabanlı tarım teknoloji girişimi. ForFarming sayesinde topraksız tarım yöntemiyle 20’ye yakın bitki yetiştirebiliyorsunuz.
İçerisinde bulunan led ışıklar sayesinde güneş ışığının girmediği kapalı alanlar da dahil ürününüzü yetiştirebiliyorsunuz. İçerisinde bulunan sensörler yardımıyla bitkinin gelişimi için önemli olan PH, ısı, sıcaklık ve nem gibi değerleri anlık olarak ölçebiliyoruz ve bu bilgiler kablosuz olarak akıllı telefonlarınıza aktarılıyor.
Bu sayede bitkilerinizi telefonlarınızdan veya bilgisayarınızdan mekandan ve zamandan bağımsız bir şekilde izleyip kontrol edebiliyorsunuz. Tohumdan hasat zamanına kadar olan bütün süreç sistemimizde gerçekleşiyor. Sistem tam otomatik olmakla beraber kullanıcılarımızın telefonuna suyu ne zaman açmaları gerektiği veya ışığın ne zaman kapanması gerektiğini bildirim olarak gönderiyoruz ve kullanıcılarımız aksiyonlarını buna göre alabiliyorlar.

Projeniz hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız? Müşteri portföyünüzün genişliği nedir?

Eylül 2017’de fikir olarak bu projeye başladık.
2018 şubat ayında Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne kabul edildik. BTM’de prototiplerimizi geliştirirdik ve nisan 2018’de Akıllı Şehirler’18 Fuarı’nda ürünlerimizi tanıttık. Şu an nihai ürünlerimiz hazır. Son 20 gündür yoğun bir şekilde özel ilköğretim okullarıyla çalışmaya başladık. Akıllı mini seralarımız ve eğitim içeriklerimizle çocuklarımızı erken yaşta tarım ve teknolojiyle tanıştıracağız. Ayrıca hem peyzaj firmaları hem de bireysel kullanıcılardan siparişler aldık.

Projenizi hangi sektörler için geliştirmeyi düşünüyorsunuz?

Şu an eğitim sektörü, peyzaj ve bireysel kullanımımız var. Adım adım ilerleyerek öncelikle şu an çalıştığımız sektörlerde hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarda yayılmak istiyoruz. Sonrasında ise sürekli gelişerek büyük endüstriyel tarım alanlarına hizmet vermeyi planlıyoruz.

IoT tabanlı tarım geliştirme noktasına hangi fikirden yola çıkarak geldiniz? Raporlanabilir olması tüketiciye nasıl bir katkı sağlayacak?

Günümüz koşullarında tarım ile uğraşmak epey zorlaştı. Küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı tarım ve su kaynakları giderek azalmaya başladı. Bunun yanında sürekli artan nüfus yüzünden tarım kaynaklarının nasıl yeteceği endişe uyandıran bir konu. Biz de ekip arkadaşlarımla beraber nasıl bir fayda sağlayabiliriz, teknolojiyi kullanarak verimli hale getirebilir miyiz derken kendimizi ForFarming’i yaparken bulduk.

Raporlanabilir olması sayesinde topladığımız verileri işleyerek bitkinin yetişmesi için gerekli olan optimum koşulları kullanıcıya sunuyoruz. Kullanıcılar değerleri gözlemleyebildiği için daha bilinçli bir şekilde ürün yetiştirebiliyorlar.

Projenizin Türkiye’ye ve global pazara kazandıracağı faydalar neler?

Tarımı teknoloji ile birleştirerek ülkemizde ve dünyada daha verimli ürün yetiştirilmesini sağlıyoruz. Bu sayede eski tip tarım yerine daha bilimsel verilere dayanan yöntemlerle zaman, verim ve maliyet gibi kayıpları optimize ediyoruz. Ürünlerimizi mini boyutlara getirdiğimiz için uzmanlık gerektirmeden herkesin bitki üreticisi olmasına olanak sağlıyoruz. Bu sayede üretici toplum olma konusunda adımlar atmak istiyoruz. Cihazımızın uzaktan kontrol edilebilir olması sayesinde ForFarming yanınızda değilken bile müdahale edebilirsiniz.
Bu da size kolaylık sağlıyor.