Yeşil Mutabakat Eylem Planı, tarımdan sanayiye kadar daha temiz üretim için atılacak adımların takvimini içeriyor.
Planda yer alan kriterlere uyum sayesinde firmalar yaklaşan risklerden korunacak ve ticaret fırsatlarına hazır olacak.
HABER: ADEM ORHUN
Avrupa Birliği’nin, 2050 yılına kadar ‘karbon-nötr’ olma hedefi kapsamındaki gelişmeler, kaçınılmaz olarak Türkiye’yi de etkileyecek. Ticaretinin yarısını Birlik ülkeleriyle yapan Türkiye, ancak AB’nin Yeşil Mutabakat kriterlerine uyum sağladığı ölçüde, ekonomiyi zorlayacak gelişmeleri bertaraf edecek. Ticaret Bakanlığı, AB uyum sürecinde Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı yayımladı. Eylem Planı, Türk firmalarının küresel ticaret içinde pozisyon kaybetmemesi ve yeşil yatırımların ülkeye çekilmesi için gerekli mevzuat çalışmalarını ve sektörel adımları ortaya koyuyor. Eylem Planı’nda, 9 ana başlık altında 32 hedef ve81 eylem, takvimleriyle birlikte yayımlandı.
KARBON KRİTERLERİ
Eylem Planı’nın en önemli başlıklarından biri, ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD)’. Bu bölüm, öncelikle AB’nin karbon ile ilgili düzenlemelerinin Türkiye’nin ticarete olası olumsuz etkilerini önlemeyi hedefliyor. Bu kapsamda, ağırlıklı olarak yeni karbon düzenlemelerinin enerji ve kaynak yoğun sektörlere etkileri üzerinde çalışılacak. Planda, konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile STK’lar tarafından atılması gereken adımları içeren yol haritası açıklandı.
İNOVASYON ODAKLI
Belirlenen takvime göre ulusal döngüsel ekonomi eylem planı hazırlanıp, öncelikli sektörlerin ihtiyaçları belirlenecek. Ayrıca Yeşil OSB’ler ve Yeşil Endüstri Bölgeleri hayata geçirilecek, yeşil teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla sanayide ve üretimde Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir yaklaşım geliştirilecek.
SU KORUNACAK
Eylem planında su kaynaklarının korunması için enerji verimliliğine yönelik adımlar da belirlendi. Özellikle tekstil ve deri sektörüne yönelik düzenlemeler yapılacağı belirtildi.
Bu çerçevede, 14 Aralık 2011 tarihli Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği’nin güncellenmesine yönelik çalışma yapıldığı kaydedildi.
EKO-ETİKET
Resmi Gazete’de yayımlanan Eylem Planı kapsamında atılacak adımlardan bazıları şunlar olacak:
ORGANİK TARIM
GAZ EMİSYONU
Eylem Planı’nda atılacak diğer bazı adımların takvimi şöyle:
ATIK YÖNETİMİ
ZARARLI KİMYASALLAR
FİNANSMAN VE FON
SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
EYLEM PLANI’NDAKİ ANA BAŞLIKLAR
AB, 14 TEMMUZ’DA ‘YENİ SİSTEMİ’ AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu, ‘Sınırda Karbon Düzenleme (SKD) Mekanizması’na (Carbon Border Adjustment Mechanism) ilişkin teklifi, 14 Temmuz’da yayımladı. Komisyon tarafından uygulamanın, 1 Ocak 2023 itibarıyla 3 yıllık, mali yükümlülük getirmeyen bir geçiş dönemi ile başlatılması önerildi. SKD mekanizmasına tabi olan seçili sektörler şunlar oldu:
DÖNGÜSEL EKONOMİ SEKTÖRLERİ DEĞİŞTİRECEK
AB, Yeşil Mutabakat hedefleri ve Yeni Sanayi Stratejisi doğrultusunda 11 Mart 2020 tarihinde ‘Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nı yayımladı. Plan, sürdürülebilir ürün politikasını hayata geçirmeyi merkeze alıyor. Plandaki hedefler doğrultusunda getirilecek kapsamlı mevzuat değişiklikleri, birçok sektörü çeşitli düzenlemelerle dönüştürecek. Planda öncelikli sektör ve ürün değer zincirleri şöyle sıralanıyor:
ÖZEL SEKTÖRÜN İLKESİ YEŞİL DÖNÜŞÜM OLMALI
Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), temmuz ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, sanayisini, AB Yeşil Mutabakatı’na uyumlu hale getirmesi gerekliliğini vurguladı.
Bakan Muş, “Yakın zamanda bununla alakalı yeni yönetmelikler çıkabilir. Sektörlerimizi de buna hazırlamak istiyoruz” dedi. AB’nin yeni hedeflerini hatırlatan Bakan Muş, “Bunu yok sayarak kurtulamayız. Hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. En büyük beklentimiz; özel sektörümüzün dijital ve yeşil dönüşüm konusunda sorumluluk sahibi ve proaktif hareket etmeyi ilke haline getirmesidir” diye konuştu.