Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye Ekonomi Modeli’ni esas alarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen ve büyümenin sürdürülmesini hedefleyen 2023-2025 dönemi için Orta Vadeli Program (OVP) yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan OVP ile verimli ve rekabetçi yerli üretim yapısının güçlendirilmesi, ithalat bağımlılığının azaltılması, kalıcı fiyat istikrarına ulaşılması, beşeri sermaye ve işgücü kalitesinin artırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir, kapsayıcı büyüme ile adaletli paylaşıma yönelik ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi de amaçlanıyor.
İHRACAT HEDEFLERİ
OVP’de; büyüme, enflasyon, bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı ve işsizlik oranı öngörülerinin yanında ihracat hedefleri de yer alıyor. Programa göre, bu yılki büyüme tahmini yüzde 5 oldu. Ekonominin 2023’te yüzde 5, 2024 ve 2025 yıllarında ise yüzde 5.5 büyüyeceği öngörüldü. İhracatın, 2022 sonunda 255 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, 2023’te 265 milyar dolar, 2024’te 285 milyar dolar, program sonunda 305 milyar dolar olması hedeflendi. Program sürecinde istihdamın toplamda 2.7 milyon kişi artması amaçlanırken, enflasyonun 2025 sonunda tek haneye (yüzde 9.9) düşmesi de öngörülüyor. İstihdam politikalarında, beyin göçünü önleyecek uygulamaların yanı sıra yüksek vasıflı bireylerin ülkeye geri dönüşünü sağlayacak tersine beyin göçü mekanizmalarının hayata geçirileceği de vurgulanıyor.
TURCORN DESTEKLERİ
Büyüme hedefleri kapsamında girişimcilik ekosistemini desteklemek için girişim şirketlerinin yenilikçi iş modelleri ve projeleri ile Ar-Ge faaliyetlerinin finansmana erişimini kolaylaştırıcı Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde yeni destek paketleri hayata geçirilecek. Turcorn adayı ve küresel iddiası yüksek teknoloji girişimleri desteklenecek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yükselen ve yıkıcı teknoloji ve kritik alanlarda yeni teknoloji ve ürün geliştirmeye yönelik projelere destek verilecek. Stratejik öneme sahip alanlarda şirket, üniversite, araştırma altyapısı ve kamu Ar-Ge merkezlerinin bir araya geldiği ve ‘birlikte başarma’ yaklaşımını esas alan büyük ölçekli platform ve ağ destekleri ile teknoloji ve ürün geliştirme süreçleri teşvik edilecek, patentli teknolojilerin sanayiye aktarılması sağlanacak.
SKDM’YE HAZIRLIK
OVP’de Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği’nin 2026 yılında uygulamaya başlayacağı ‘Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması’ndan Türk firmaların olumsuz etkilenmemesi için yapılacak çalışmalar da var. Bu kapsamda, AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’na (SKDM) geçiş dönemi iyi değerlendirilerek, SKDM’den hızlı etkilenecek sektörler için en düşük maliyetle emisyon azaltımına yönelik politikalar hayata geçirilecek. SKDM’ye uyum çerçevesinde etkin işleyen Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi geliştirilecek, mevcut vergilerin karbon vergisine dönüştürülmesi konusunda Türk vergi sistemi gözden geçirilecek ve karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecek.
YEŞİL OSB SERTİFİKASYONU
Türkiye’nin yeşil ekonomiye yönelik hedefleri kapsamında, yeşil organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri çalışmaları da OVP’de yer aldı. Buna göre, Yeşil Organize Sanayi Bölgesi ile Yeşil Endüstri Bölgesi sertifikasyon sistemi tamamlanarak; çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecek. Doğadaki kaynak kullanımının azaltılması ve geri dönüştürülmüş hammaddelerin ekonomiye kazandırılması amacıyla üretim ve tüketim faaliyetlerinden sonra ortaya çıkan atıklar; döngüsel ekonomi ilkelerine uygun süreçler yoluyla tekrar üretim sürecine dahil edilecek, geri kazanılmış ikincil ürüne ait standartlar belirlenecek, teşvik ve yönlendirme sistemi geliştirilecek. Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayarak yaygınlaştırılacak.
REEL SEKTÖRE UYGUN FİNANSMAN
Yeni OVP’de enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesinin amaçlandığının altı çizilirken, reel sektöre verilecek destekler ve konut alanında yapılacaklar da vurgulanıyor. Buna göre, fiyat istikrarını destekleyecek şekilde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırım-istihdam üretim-ihracat hedefleri doğrultusunda reel sektöre uygun finansman maliyetleriyle sağlanan krediler, hedef odaklı olarak yaygınlaştırılacak. Salgın döneminde daralan konut arzının hızla artırılmasına, kira ve konut fiyatlarının düşürülmesine ve inşaat sektörünün canlandırılmasına katkı sağlanmasına yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak. Ayrıca, konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azaltacak şekilde şehirlerde daha sağlıklı yapılaşma koşullarının sağlanması ve arsa maliyetlerinin azaltılması amacıyla planlı, altyapısı tamamlanmış sosyal donatı alanlarına sahip Hazine arazileri, ev yapmak isteyen vatandaşlara sunulacak.
YEŞİL HİDROJEN YATIRIMLARI GELİŞTİRİLECEK
Programda, yeşil dönüşüm altyapısının oluşturulması için başta tarım, sanayi, ulaştırma ve enerji sektörlerinde olmak üzere yeşil teknoloji Ar-Ge projelerinin desteklenmeye devam edileceği de belirtiliyor. Ayrıca yeşil hidrojen ve enerji depolama gibi emisyon azaltılmasına katkı sağlayan teknolojilerin yatırım ekosisteminin geliştirileceğinin de altı çiziliyor. Başta ihracat yapan KOBİ’ler olmak üzere firmaların yeşil dönüşüme uyumlarını kolaylaştırmak üzere destek mekanizmaları geliştirilecek ve üretilen ürün ve hizmetlerin değer zincirindeki çevresel ve sosyal risklerin ölçülmesi, analizi ve yönetimi konusundaki kapasite geliştirilecek.
‘HEAL IN TÜRKİYE’ MARKASIYLA SAĞLIK HİZMET İHRACATI
OVP’de turizmde yapılacaklar konusunda da önemli mesajlar veriliyor. Mevcut pazarların geliştirilmesinin yanı sıra pazar çeşitliliğini sağlamak amacıyla başta Uzak Doğu ülkeleri olmak üzere yükselen pazar konumundaki ülkelerden gelen ziyaretçi sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yürütüleceği vurgulanıyor. Turizmin sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde geliştirilmesi amacıyla Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında yeni standartlar belirlenecek ve programın tanıtımı uluslararası alanda yapılacak. Sağlık turizmi alanında ülke tanınırlığı ve tercih edilirliği artırılacak. Sağlık turizmi hizmet kapasitesi nitelik ve nicelik olarak geliştirilecek ve ‘Heal in Türkiye’ markasıyla sağlık hizmet ihracatına yönelik tanıtım faaliyetleri yürütülecek.
ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN KENT TARIMI DA DEVREYE ALINIYOR
Enflasyonla mücadele kapsamında özellikle gıda ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için tarımda yapılacaklara da OVP’de yer verildi. Bu çerçevede, başta tohum, gübre, yem, mazot ve ilaç olmak üzere tarımda girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulanması ve stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarında üretimin tesis edilmesi suretiyle gıda arz güvenliği sağlanacak. Çiftçi gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliğini temin edecek şekilde belirlenmesine devam edilecek. Fiyat istikrarını desteklemek üzere gıda ve tarım ürünleri stok takip sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik artırılacak. Lojistik ve enerji maliyetleri dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde büyük şehirlerin ihtiyacı olan belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak. Bu kapsamda üretim ve tüketim yerleri yakınlaştırılacak. Üretici örgütlerinin ortak tedarik, pazarlama, satış ve makina kullanımının yanı sıra depolama, dağıtım ve nakliye hizmetleri gibi destekleyici hizmetleri sunmasını sağlayacak mekanizmalar hayata geçirilecek.
12 Eylül 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi