Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (HAMLE) kapsamında yatırımcılara ikinci çağrısını yaptı. Bakanlık, ön başvuruları 22 Haziran’da tamamlanan ‘mobilite’ başlıklı çağrının ardından şimdi de ‘Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı’nı duyurdu.
Başvurular, www.hamle.gov.tr web sitesinde bulunan program portalı uygulaması üzerinden alınacak.
Yatırımcı adaylarından, ön başvurudan sonra ayrıntılı dosyaların yer aldığı kesin başvurular istenecek.
Çağrı kapsamında sadece Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek.
Program kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımcının, ürün hakkında teknik yönlendirme kapasitesi bulunan veya ürünü satın alma talebine sahip olan bir ya da daha fazla proje paydaşı ile işbirliği yapması bekleniyor.
10 MİLYON TL
Yeni başlayan çağrı kapsamında GTİP kodlarına göre yeni ürün listesi yayımlandı. Bu çağrı kapsamında bu GTİP kodlarına uyan ürünleri üretmek üzere Ar-Ge ve üretim için en az 10 milyon liralık yatırım projeleri sunulabilecek.
GTİP’Lİ ÜRÜN LİSTESİ
Web sitesinde ilan edilen ürün listesinde öncelikli olarak çeşitli madenlerden mamul alaşımlı metaller yer alıyor. Listedeki ürünlerden bazıları ise şunlar: Enjeksiyon motorları, fanlar, kompresörlü ürünler, ısı değiştiriciler, forkliftler, ekskavatörler, tarım makinaları, dokumacılıkta ve örgüde kullanılan bazı makinalar, torna tezgahları, falflar ve rulmanlar.
YENİLİKÇİ ÜRÜNLER
GTİP kodlarına uyması istenen bu ürün listesi dışında, 4 grupta 24 başlıkta çeşitli ürünler de çağrı kapsamında kabul edilecek. ‘Yenilikçi teknoloji alanlarına göre ürünler’ diye ayrılan bu gruptakiler, GTİP’e oranla daha geniş bir çalışma alanını ifade ediyor.
YETKİLENDİRMEYE DİKKAT
Yatırım çağrısı başvurularının, www.hamle.gov.tr adresi üzerinden firmalar adına yetkilendirilmiş gerçek kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Gerçek kişilerin firmalar adına yetkilendirme işlemleri, 31 Mayıs 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Yetkilendirme Tebliği’nin 5’inci maddesinde sayılan esaslara göre yürütülecek. Buna ilişkin örnek de, program portalı ‘dokumanlar’ sayfasında bulunuyor. Yatırım hazırlığı olan firmaların ileride sıkışıklık yaşamaması için yetkilendirme konusunu erkenden başlatması tavsiye ediliyor.
AR-GE İÇİN TÜBİTAK DESTEĞİ
Hamle programındaki çağrılarda hem KOBİ’ler için KOSGEB, hem Ar-Ge için TÜBİTAK destekleri hem de Yatırım Teşvik Mevzuatı seferber ediliyor. Yatırım projesinin TÜBİTAK desteklerine konu olabilecek faaliyetleri içeren Ar-Ge kısmı için yatırımcı, Ar-Ge faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını yürütmek üzere bir veya daha fazla Ar-Ge yüklenicisiyle ortaklı Ar-Ge projesi sunabiliyor. Ancak, sunulacak projenin sadece bir Ar-Ge projesi olmaması gerekiyor. Projenin üretime yönelik yatırım faaliyetlerini yatırımcının yürütmesi gerekiyor.
ÇAĞRI TAKVİMİ
Ön başvuru: 23 Haziran-1 Ağustos
Ön değerlendirme: 1-11 Ağustos
Kesin başvuru: 31 Ağustos
Bağımsız değerlendirme raporunun yüklenmesi: 29 Eylül