tatil-sepeti

Dünyada tüketimin artmasıyla birlikte sınırlı kaynakların 2050 yılından sonra çıkmaza gireceği düşünülüyor. Endüstriler ise bu tehlike karşısında istenen kârlılığı ve tedarik zincirini korumak için yapay zeka ve makina gücüyle birlikte değişime gidiyor.

 

HABER: OSMAN KUVVET / ŞEVVAL ÖZDEMİR

 

Endüstriyel otomasyon, işletmelerin üretim süreçlerini optimize etmek, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için önemli bir role sahip. Yapay zeka (Artificial Intelligence-AI), son yıllarda hızla gelişen bir teknoloji olarak endüstriyel otomasyonun geleceğini şekillendiriyor.

 

İstanbul Ticaret Odası, sanayide otonom ve yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle ilgili bir webinar düzenledi. Youtube kanalından canlı yayınlanan ‘Endüstriyel Otomasyonun Geleceği’ webinarının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç yaptı.

 

HIZ, KALİTE VE DÜŞÜK MALİYET

 

Yeni teknolojilerin günlük hayatta önemli yer tuttuğunu belirten Köç, “Yapay zeka artık evimizde kullandığımız cihazlarda bile var, otonom çalışıyor veya bizden komut alıyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte makinalar insan gücünün yerini alıyor. Böylece bazı işler makinalara devrediliyor ve üretim durmadan devam ediyor. Bu gelişme de hızlı üretim ve düşük maliyet avantajı sağlıyor. Hızlı, kaliteli ve maliyeti azaltan üretim ise bu alanda yatırım yapma gerekliliğini doğuruyor” dedi. 

 

YAPAY ZEKA

 

Webinarda, Festa Teknoloji Yönetim Müdürü Fikret Kemal Akyüz ve Festa Türkiye Endüstriyel Akademi Müdürü Ayhan Gürel Bağatır sunum yaparken, Festa Uygulama Mühendisi Samed Çetin de kurgusal uygulama üzerinden çalışma gerçekleştirdi.

 

Makinalardaki verimi artırmaya ve hayat boyu öğrenmeyi sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen Fikret Kemal Akyüz, “Verimi, yapay zeka gibi yöntemlerle en üst seviyeye çıkarmaya çalışırken aynı zamanda 3 ana başlığa dikkat ediyoruz; öngörülü bakım, kalitenin artırılması ve düşük enerji tüketimi. Bu üç maddeyi modern teknikler ile kullanarak kaliteyi artırmayı ve daha az enerji tüketimini hedefliyoruz. Bu sırada yapay zeka ile arıza ve bakım zamanlarını önceden tahmin edip planlama ve verimliliği artırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

SON YILLARIN GÖZDESİ

 

Günümüzde en değerli şeyin veri ve onun yorumlanıp işlenmesi olduğunu belirten Akyüz, “Artık en önemli şey, petrol veya malzeme değil, veri. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler; verinin toplanması ve tasnif edilmesi, işe ve veriye dayalı matematik modeli (çözüm algoritması) çıkarmak olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca veriyi optimize ederek sağlık skoru oluşturmak ve en son olarak da öngörülü bakım planlaması yapmak gerekiyor. Tüm bu aşamalarla yapılmak istenen şey, sistemin kesintiye uğramadan çalışmaya devam etmesini sağlamak” dedi.

 

Bu alanda hayat boyu öğrenmenin bitmediğine dikkat çeken Festo Türkiye Endüstriyel Akademi Müdürü Ayhan Gürel Bağatır ise şöyle konuştu: “Otomasyon ve didaktik alanlarında ayrı şekilde yoğunlaşıyoruz. Otomasyon alanında çözüm ve ürün odaklı çalışırken, didaktik alanda ise danışmanlık ve özellikle eğitim konuları üzerine eğiliyoruz. Beceri matrisi ve ihtiyaç analizine özellikle önem veriyoruz.”

 

VERİNİN İŞLENMESİ DE OTONOM HALE GELİYOR

 

İTO’nun düzenlediği ‘Endüstriyel Otomasyonun Geleceği’ webinarında sunum yapan Festa Teknoloji Yönetim Müdürü Fikret Kemal Akyüz, üretimde otomasyonun yapay zeka ile birlikte daha verimli hale geldiğini belirtti. Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada otomasyon merkeziyetçi yapıdan daha otonom bir yapıya dönüşüyor. Günümüzde veri ve verinin üretim aşamasında da işlenebilir olması önemli. Özellikle gelişen teknoloji ile verinin işlenmesi de otonom hale geliyor.”

07 Ağustos 2023 Pazartesi