Pazartesi, 18 Kasım, 2024
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan; İTO Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi’nin düzenlediği toplantıya katıldı. Alınan makro önlemler hakkında bilgi veren Gürcan, sektörün sorunları hakkında da bilgi aldı. Sektör temsilcileri, Çin’den sonra dünya çorap üretiminde ikinci sırada yer aldıklarını belirterek, ihracatta da hedeflerinin büyük olduğunu belirtti. Toplantıda, Türkiye’nin yerli çorap makinası üretiminin desteklenmesi de gündeme geldi.
HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi’nin toplantısında, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sektör temsilcileriyle bir araya geldi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat’ın katıldığı toplantıda, alınan son ekonomik önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan; sektörün, sanayinin durumu ve sorunları hakkında bilgi aldı.
Cemile Sultan Korusu Tesisleri’ndeki toplantıya, İTO Komite ile Meclis Üyelerinin yanı sıra Çorap Sanayicileri Derneği yetkilileri de katıldı.
İHRACAT PERFORMANSI
Toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat, uluslararası moda eğilimlerinin takip edilmesi ve kadınların her geçen gün daha fazla çalışma hayatının içinde yer almasıyla giysi, çorap, ayakkabı ve aksesuar kullanımında çeşitliliğin arttığını belirtti. Polat, Türkiye’de hazır giyim sektörünün gelişimine paralel şekilde çorap sanayinin de geliştiğini, yıllar içerisinde modern teknoloji ve üretim kapasitesiyle başarılı bir ihracat performansı yakalandığını söyledi.
YÜZDE 30 ARTIŞ
Ocak-eylül döneminde Türkiye’den yaklaşık 931 milyon dolarlık çorap ihraç edildiğini belirten Polat, 2020 yılının aynı dönemine göre ihracatta yaklaşık yüzde 30 oranında artış olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ürünlerimize olan talepte Avrupa ülkeleri ön plana çıkıyor. Bu dönemde en fazla çorap ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkeler; Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İspanya olarak sıralanıyor. İnanıyorum ki, yakın zamanda çorap sektörü, mevcut başarılarının çok daha üzerine çıkacak.”
MAKİNA OPERATÖRÜ KURSU GELİYOR
İTO Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi üyeleri ise hamilik görevlerini yaptıkları İTO Beylikdüzü OSB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne bir çorap atölyesi kazandırdıkları bilgisini verdi. Komite üyeleri, ayrıca yakın zamanda makina operatörü kursu açmayı hedeflediklerini söyledi.
YEŞİL FABRİKALARA HAZIRIZ
Çorap Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Bekmezci de hazır giyim sektörünün 20.33 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştirdiğini belirtti. Bekmezci, çorap sektörünün, sıfır karbon salınımı ve yeşil fabrikalar oluşturma konusunda da hızla hazırlandığını söyledi.
HEP BERABER DAHA İYİYE
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sektör temsilcilerinin görüşlerini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çorap üretiminde çok hızlı büyüdüğünü belirtti. Gürcan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çorap sektörü; üretim kapasitesi, yüksek teknolojisi, inovasyon ve tasarım kabiliyeti, dinamik girişimcileri ve insan kaynağı ile dünya üretim ve ihracatında önemli bir yere sahip. İmalat kapasitesi günde 3 vardiya üzerinden yıllık yaklaşık 2 milyar çifte ulaşabiliyor. Bu, çok ciddi bir rakam. Çorap üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan sektörümüzü hep beraber daha yükseğe çıkartacağımıza inanıyorum.”
SEKTÖRDEN ÖNERİLER
Sektör temsilcilerinin, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’a ilettiği talep ve öneriler şöyle:
* Üretim yapanların elektrik maliyeti arttı. Devlet bunun için tüketilen elektrik miktarı kadar kredi verilmesini sağlayabilir mi?
* Kur korumalı TL mevduatı uygulaması ile ihracatçı, döviz gelirinin yüzde 25’ini TL’ye çevirmek zorunda. Özel bankaların verdiği kredi limitleri çok düşük.
* Kamu bankaları TL ile kredi veriyor ama dövize çevirmiyor. Döviz olarak ödeme yapması gereken ihracatçı bu konuda zorlanıyor.
* Çorap makinaları İtalya’dan ithal ediliyor. Tekstil sektöründe yerli makinaya da ihtiyaç var. Makinaların Türkiye’de üretimi, sektörün birinci konusu olmalı. Bunun için destek ve teşvikler artırılmalı.
31 Ocak 2022 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar