istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Üretim toplumu geleceğin gücü

Giriş: 28.11.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

NİTELİKLİ ÇALIŞAN İÇİN ÖNCE EĞİTİM

Mehmet Akif Özyurt / Takım Tezgahları ve Otomasyon: Okullara hamilik projesine önem veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda farkındalık oluştu. 300 küsur teknik meslek lisesini belki komiteler gruplayarak hamilik projesini kendileri devam ettirebilir. Vasıflı eleman hâlâ bir numaralı sorunumuz. Bu yüzden hamilik projesi ve teknik okullar önemli. Öte yandan Teknopark İstanbul bizim yaptığımız en önemli proje.

Türkiye’nin üretiminin yarısını yapan Marmara Bölgesi’ndeki sanayiciye, buradan git, burası kültür merkezi, finans merkezi olacak demek ne kadar doğru?

Türkiye’deki bankacılık sistemi de Almanya’daki gibi yatırım bankacılığına dönüşmeli. Sanayide yerli ürün belgesinin talep edilmesi sadece bürokratik yük oluşturuyor. Bu konuda kapasite raporunun yeterli olduğunu düşünüyoruz.

BİLGİ TOPLUMUNA KENDİMİZ GİRELİM

Sadettin Çaldağ / Mali Müşavirlik: Dünyadaki globalleşmede sanayi devriminin son dakikaları oynanıyor. Hâlâ klasik olarak onu üretelim, bunu üretelim diye tartışıyoruz. Onlar da önemli ama dünyanın gittiği bir yön var; bilgi toplumu. Yeniliklere mesafeli yaklaşmak yerine; siz tanımlar, siz yapar, siz kullanırsanız siz gelişirsiniz. Ama başkaları tanımlarsa, siz sadece kopyalayıp adapte etmekle uğraşırsınız. Vergi oranları çok önemli. Yüzde 18 KDV yüksek. Yüzde 18 kazanmayan sektörler zorlandığında kayıt dışı artıyor.

HAYALLERİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ

Mücahit Yıldız / Kozmetik: Dünyadaki Gayri Safi Milli Hasıla 80 trilyon dolar. Türkiye’nin ise 800 milyar dolar. 2023 hedefimiz 2 trilyon dolar. Türkiye ekonomisinin yarısını İstanbul gerçekleştiriyorsa, 2023’te bu salondakilerin ciro hedefi 1 trilyon dolar, ihracatı ise 250 milyar dolar olacak. Bugüne kadarki işe bakış şeklimizi değiştirmeliyiz. Steve Jobs, başarının sırrını; ‘Hayal ettim ve bu hayale göre kendimi geriye doğru hizaladım’ diye anlatmış. Biz ise önce elimizdeki imkana bakıyoruz, bu imkana göre hayal kurmaya çalışıyoruz. Bill Gates’in de başkasının da beyni 1.5 kilogram ağırlığında. Onlar başarmışsa biz de başarabiliriz. Bize düşen bir hayal kurmak, o hayale göre geriye dönük hizalamamızı yapmak. Fakat bizim hayal kurmamızdan ve yapmamızdan rahatsız olanlar var. Yükümüz ağır, sorumluluğumuz büyük. Biz Türkiye’nin gücüyüz.

MADEN RUHSATLARI KOLAYLAŞTIRILMALI

Nedim Yusuf Baş / Mermercilik ve Madencilik: Bu toplantıyı düzenleyen, katkısı bulunanlara teşekkür ediyorum. Madencilik ve mermercilik sektörünün sıkıntıları var. Bunların, önümüzdeki çalışma döneminde aşılmasını ümit ediyorum. Sorunların başında, maden çalışma ruhsatlarının çok güç ve uzun sürede alınması geliyor. Bu da sektörü sıkıntıya sokuyor. Orman izinleri ve harçlar fazla zamlandı. Daha önce yüzde 2 olan ve indirilmesini istediğimiz devlet hakkının yüzde 4’e çıkarılması, sektörü zor durumda bıraktı ve rekabet gücümüzü ortadan kaldırdı. Bu oranın yüzde 2’ye indirilmesini istiyoruz.

BATI’DAKİ FİRMALARI SATIN ALABİLİRİZ

Sami Yılmaz / Elektrik Ekipmanları: Tüketim ekonomisi ülkemize karşı en önemli tehdit. Üretmemiz gerekiyor. Şimdi Sanayi 4.0 dönemi. Bu da teknoloji içeriyor. Biz oraya geçmek zorundayız, ülke stratejisi haline getirmeliyiz. Diğer bir husus şirket evlilikleri. Bugün, zorlukla var ettiğimiz firmalarımızı elden çıkarıyoruz ki, bunlar dünyayla rekabet edebilir seviyeye gelen firmalar. Halbuki bizim, Avrupa’da satılık olan bir sürü firmayı almayı düşünmemiz lazım. Onları rahatlıkla satın alabiliriz. Bunu da basamak atlamak gibi kullanabiliriz.

İSTANBUL OTELLERİ ÇIKIŞ YOLU ARIYOR

Aydın Karacabay / Oteller: Turizmde sıkıntı yaşıyoruz. Doluluk oranı yüzde 50, fiyatlar yüzde 50 düştü. Öncesine göre gelirimiz yüzde 25’lere indi. Bu yılın başında hükümet, turizm için üç ayağı olan bir teşvik paketi açıkladı. Bunların hiçbiri İstanbul’un işine yaramadı. İstanbul’a charter uçağı inmiyor, tur operatörleri de turist getirmiyor; çünkü her şey online oldu, diğeri de kira gibi zaten, Akdeniz’de yerlerin tahsis edilmesiyle ilgili. İstanbul’daki otellerde böyle bir şey yok. Sektörümüz adeta bir afetle karşı karşıya. Sektörümüz, mensuplarının basiretsizliğinden bu hale gelmedi, son zamanlarda ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan dolayı geldi. İTO Yönetimi’nden talebimiz, 2017 İş Programı’nda bize desteğini artırmasıdır.

İNŞAATTA MÜTEAHHİTLİK TECRÜBESİ SORULMALI

Emrullah Tellioğlu / Konut İnşaatı: Konut inşaatı bir ‘sektör’ komitesidir diyorum; meslek değil. Çünkü müteahhitlik meslek olmaktan çıkıp sektör oldu. Kimse kendi mesleğini yapmıyor. Örneğin benim komitem 11 kişi, komitemin dördü müteahhit. Meslek erbaplarının komiteleri olması lazım. Öte yandan gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm yapmamışız.

Firma unvanlarına bakıyoruz, inşaattan hayvancılığa kadar her şey var bir unvanda; her şeyi yapabilir yani. Bunun kısıtlanması lazım. Bu alanda belge alınması zorlaştırılmalı. Bu işi yapacaklar İTO’ya gidip belge çıkarmalı, hatta kendisine ‘Daha önce müteahhitlik yaptın mı, ortağın kim’ diye sorulmalı. Maalesef işini layıkıyla yapan kalfa ve çırak bulamıyoruz. Çünkü hazırcılık ve patronluk hevesi var.

AKARYAKIT BAYİLERİ İŞİN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR

İsak Koç / Akaryakıt: Eskiden ‘canım petrol’ diye şarkı söyleniyordu, şimdi ‘yandım petrol’ deniliyor. Maalesef en son tüketiciyle karşı karşıya biz bayiler kaldığımız için herkesin gözü üzerimizde. Akaryakıt tüketiminde ciddi kart işlemi yapılıyor. Biz bayiler kart komisyonu ödüyoruz. Akaryakıtı kamu kurumlarına veresiye verdiğimizde de dönüşü zor oluyor. Zaten kârımız düşük. Dağıtıcı firmalar da yükü bizim üzerimize bırakıyor. Dağıtım şirketi yüzde 50-yüzde 50 paylaştırıyor. Sen sabah açıp akşam kapatıyorsun. Benzin istasyonu ise 7/24 açık, birçok masraf kalemi var. Bu paylaşım oranı adil değil. Diğer taraftan EPDK otomasyon sistemi parası da bayiye ödetiliyor. Dağıtım şirketleri o sistemi kuran şirkete 200 lira mı ödüyor, bayiye bin TL’ye fatura ediyor. Dolayısıyla düşük kârlar ve ciddi maliyetlerle çalışıyoruz.

‘MİLLİ TARIM’ DEVRİM OLUR

Mehmet Tevfik Dinçer / Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve: Öncelikle bizim komitede görev yapmış Mehmet Şahin Abimize Allah rahmet eylesin diyorum. Hububatta kendi kendimize yetebilecek noktadayız, ancak kaynaklarımızı tam kullanmıyoruz. Yeşil mercimek ve barbunyada net ithalatçıyız. Aslında bunları doğru bir planlamayla değiştirebiliriz. Milli Tarım Projesi bizi çok heyecanlandırdı. Havza bazlı üretim ve desteklemenin, eksiklerimizi gidermesini bekliyoruz. Bu proje gerçekleşirse tarım için devrim olur. Türkiye’de kesinlikle üretime yönelik politikalarla desteklemeler yapılmalı. Böylece çevre coğrafyamıza bakliyat ürünleri ihraç eder hale gelebiliriz.

TRAFİK, İŞİMİZDEN ÖMRÜMÜZDEN ÇALIYOR

Ahmet Zeki Sarıhan / Ekmek, Un ve Unlu Mamüller: İstanbul’da komite sorunlarımızı unutturan devasa bir sorun var; trafik. İstanbul’u canından bezdirdi, şehir yaşanmaz hale geldi. Birkaç hafta boyunca minibüs ve otobüs kullandım; İstanbul’da modern işkence çekiyoruz. 10 dakikada gidilecek yere bir saatte gidiyorsunuz, yolda hasta oluyorsunuz. İnsanlar, çektiği eziyetin farkında değil. İleride bizim için ‘bunlar ne yapıyordu’ diyecekler. 40 yıldır İstanbul’dayım, trafik ömrümün 4.5 yılını çalmış. Bu kadar fazla aracın olduğu yerde yol da köprü de yetmez. Mutlaka araç kısıtlamasına gidilmeli. Bu konuda rapor hazırlıyorum, İTO Meclisi’nde de paylaşacağım.

YAZILIMCILAR BELGE ENGELİNE TAKILDI

Ergun Kont / Bilgi Teknolojileri: Yazılım şirketlerimiz, yerli üretici belgesi alamıyor. Bununla ilgili kriterler Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Ancak kriterler muğlak olduğu için sürecin ortasında kalıyorsunuz. Bilgi toplumu olabilmek için hep beraber yazılım sektörüne destek olmalıyız. Bilgi konusunda da tüketici bir toplumuz. Yerli üreticiye yüzde 15 avantaj sağlanması tebliği maalesef kamu kurumlarında hayata geçmedi. Niteliği ve ihracat potansiyeli yüksek sektörümüzün desteklenmesi bütün iş dünyasının yararına olacak.

TRAFİKTE KADEMELİ SAAT ÖNERİSİ

Turgay Gül / Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı: İstanbul trafiğinde herkesi aynı anda yola çıkarırsanız, trafik yoğunluğu kaçınılmaz olur. Kademeli saat uygulamasını öneriyoruz. Her sektörün çalışanları farklı vakitlerde, öğretimde farklı kademeler, farklı vakitlerde evinden çıkarsa trafikte aynı saatte yoğunlaşma olmaz. Yoğunluğu farklı saatlere yayabiliriz. Bunu sanayide üretim yapanlar da düşünmeli. Sabah 5-6’da da üretim yapılabilir. İşyerinizde, fabrikanızda servis hizmeti aldığınız şirketlere ve kişilere bu yönde teklifler getirip personel taşıma maliyetlerinizi de düşürebilirsiniz.

KUYUMCULAR VERGİYİ SERMAYEDEN VERİYOR

Mehmet Erhan Hoşhanlı / Kuyumculuk: Sektör olarak gelir vergisini sermayeden veriyoruz. Altın fiyatlarının altın borsası ve döviz borsasına bağlı olarak daha sık yükselmesinden dolayı vergimizi gelirimizden değil; sermayemizden veriyoruz. Bu durum haksız vergilendirmeye ve kayıt dışılığa sebep oluyor. 2002’de uygulanan altın esaslı muhasebe sistemine geçmek istiyoruz. Ayrıca işlemler ve maliyetlerin azaltılması yönünde gümrüklerle ilgili kolaylık talep ediyoruz. Öte yandan Emlak Bankası’nın da gündeminde olan ve Türkiye’yi ‘taş merkezi’ haline getirmeye yönelik bir proje var. Taşları pazarlamanın yanı sıra işleme işini de yaparsak hem istihdam hem katma değer üretiriz. Merkez Bankası’nın bankalardan munzam karşılığı altın stoklarını kuyumculuk sektörüne kullandırması halinde hem stok maliyeti azalacak hem sektöre ucuz girdi olacak.

ET VE SÜT KURUMU TÜCCARI DESTEKLESİN

Osman Uluçay / Et ve Et Ürünleri: Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yaptığı üç çeşit ithalat var. Ancak ESK ticaret yapmamalı, kuralları koyup denetim yapmalı. Et, ülkemizde çok pahalı. Çevremize ve Türk Cumhuriyetleri’ne sucuk satacağız; et çok pahalı olduğu için bunu yapamıyoruz. En azından ihraç etini ESK bize versin ki, yurt dışına satalım. KOBİ’lere verilen desteklerde ciro sınırı 40 milyon TL. Pahalı bir ürünle çalışıyorsunuz, o sınır da hemen doluyor. Sınırı aşan orta ve büyük olan firmalar destek alamıyor. Bu problem aşılırsa firmalarımızın ticaret yapma imkanı olur.

YEMEK ÇEKİNDE SONUÇ İSTİYORUZ

Fatih Güner / Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri: Bürokratik engellerden şikayetçiyiz. İTO’nun, problemleri aşma kabiliyeti olduğuna inanıyorum. Öncelikle en azından bu dönem, yemek çeki konusunda sonuca gitmeyi talep ediyorum. Taraflar anlaşmasına rağmen Ankara’ya bunu kabul ettiremiyoruz. Yazdığımız yazı da yanlış adrese gidiyor. İTO’nun kabiliyetleri çok büyük, Ankara’ya ayak uydurmaya çalışmak yerine Ankara’nın bizi anlaması lazım.

VERGİDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Bayram Bilgin / Mali Müşavirlik: Vergi sisteminde değişiklik yapılırken sektör temsilcileri, bürokratlarla aynı masaya oturarak kanunun pratikte uygulanabilirliğini görüşmeli. İhracatçının aldığı Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinde süreler yineuzamaya başladı. 2-3 aya uzayan sürelerin kısaltılması lazım.

Öte yandan özellikle Amerikan kökenli büyük fon sahipleri, Doğu ülkelerinden aldığı fonlar yerine kendi ülkelerinin fonlarını tercih etmeye başladı.

Buna göre dövizin önümüzdeki dönemde biraz daha artma ihtimali var.

ÜNİVERSİTEDEN İŞ DÜNYASINA SÜPER PROJELER

Prof. Dr. Murat Kasımoğlu / İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri: Üniversite olarak, İTO’nun tüm çalışmalarının desteklenmesi konusunda büyük bir motivasyon içindeyiz. İş dünyası için etkili şekilde proje üretme kapasitesine sahibiz. Meslek komiteleriyle işbirliğini geliştirme çerçevesinde, üniversitemizde ticaret araştırma ve uygulama merkezi kurduk, eylem planlarımızı hazırladık.

İTO BAŞKANI ÇAĞLAR: GÜÇBİRLİĞİYLE SORUNLARI AŞABİLİRİZ

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından değerlendirme yaptı. Çağlar, iş dünyasının, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin projelerinden yararlanmasını istedi.

Çağlar, analiz laboratuvarları konusunda da, “Hangi laboratuvara ihtiyacınız olduğunu İTO’ya bildirirseniz hem İstanbul Kalkınma Ajansı olarak konuya destek veririz hem TSE ile irtibata geçeriz” dedi.

Değerlendirilmesi halinde yerli kömürün önemli bir kaynak olacağını belirten Çağlar, “Kömür yakma teknolojilerine ağırlık vermeliyiz”diye konuştu. Antrepo ücretleriyle ilgili şikayetlerin çok sık geldiğini hatırlatan Çağlar, “İTO olarak antrepolar için ekip kurduk” dedi. Köprülerle ilgili Ulaştırma Bakanı ile görüştüklerini söyleyen Çağlar, “Geçişleri o köprüden yapacağız. Biz farklı bir formül bulabilir miyiz ona bir çalışalım” dedi.

İTO’nun UKOME’de temsil edildiğini ama oy hakkı olmadığını belirten Çağlar, “Yeni taslakta bu oy hakkı mevcut” diye konuştu. Çağlar, diğer konular hakkında da şunları söyledi:

  • Sanayiciler KOBİ Bakanlığı istedi. Aslında Yatırım Destek Ajansı gibi bir ajansımız olsa, bürokraside boğulmaktan kurtuluruz.
  • İşçi-işveren davaları ‘arabuluculuk’ müessesesinde görüşülmeli.
  • İstihdam üzerindeki vergi yükü kalkmalı.
  • Yatırımlarda bize gelin, İTO olarak hızlı netice alırız.
  • Beyin göçünün engellenmesi için Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi’ni (BTM) kurduk.
  • Peşin vergi tamamen kaldırılmalı.
  • Vergi barışında taşınmazların şirket aktiflerine dahil edilmesinde vergi muafiyeti getirilmeli.
  • Emlak endeksi için üniversitemizle çalışma başlatabiliriz.
  • Gayrimenkul alım satımlarında vergi oranı yüzde 1’e düşürülmeli.
  • Meslek liselerine hamilik yapan iş adamlarımızı tebrik ediyorum. Milli Eğitim Bakanı ile görüştüm, İstanbul’daki teknik meslek liseleriyle ilgili çalışma yapacağız.
  • Arkadaşlarımız da ‘FETÖ’cülerle mücadele bitmez’ dedi. Evet, oyunları bitmiyor. Alçakların yaptığı her türlü sahtekarlık var.
  • PKK’yı destekleyen ülkelerden makine alıyoruz. Ama bizimkiler de makine ürettiğinde yeterince rağbet görmedi.
  • Hem bilgi hem teknoloji toplumu olalım ama sanayi ve tarımı elden bırakmayalım.
  • Teknopark İstanbul açık, istediğiniz zaman gezin. Gece 2’de gideceğiz deyin, ben size Teknopark’ı açtırırım.
  • Sanayinin ve teknolojinin İstanbul dışına çıkarılması planlarını duyuyoruz. Buna karşıyız. Yatırımımızı ve işimizi Marmara Bölgesi’nde yürüteceğiz.
  • Şirket evliliğini yapamıyoruz. Keşke İTO Meclisi’nden 8-10 şirket çıksa da bunu başarsa, anayasasını da yazsak, örnek olsak.
  • Yuvarlak masa toplantıları yapıyoruz. Başarılı geçti, devam edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER

15 Temmuz ruhunu iş dünyası olarak hayata geçireceğiz

Yarınlara ışık tutacak fikirler