Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Görüntü işlemeyle üretim süreçlerinin kolayca yönetilmesini sağlayan bir çözüm sanayiye girdi. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Post Kuluçka programında yer alan AugeLab, baskı inceleme, hassas ölçüm, doku ve yüzey analizi, mesafe ölçümü gibi uygulamaları kolayca yapabilmeyi sağlıyor. Görüntü işleme ve yapay zeka ile esnek çözümler geliştirmek için tasarlanmış birno-code platformu olan AugeLab sayesinde kullanıcılar, ‘AugeLabStudio’ adı verilen platform üzerinden kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, sürükle-bırak mantığıyla sistem geliştirebiliyor.
TİCARİLEŞME İÇİN
AugeLab kurucusu Yunus Emre Çelik, çıkış noktalarının, her yıl üniversitelerde, görüntü işleme yapay zeka üzerine yüzlerce akademik çalışma yapılması ve Türkiye’de geliştirilen görüntü işleme ve yapay zeka çözümlerinin çoğunlukla ticarileşmemesi olduğunu söyledi. Yunus Emre Çelik, çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu çözümlerin ticarileştirilememesi bizi oldukça düşündürdü. Bu süreçtekiler ciddi oranda ticari ve teknik direnç ile karşılaşıyordu. Diğer yandan, yine bu alanda çalışma yapan birçok startup ve firma, birbirinden farklı standartlarda çözüm geliştirirken, her biri projelendirme usulü ile gelir elde etmeyi amaçlıyor.
Biz ise ‘Neden üretilen bu değerleri son kullanıcıya uygun bir şekilde sunarak ticarileştirmeyelim’ diye düşündük ve ortaya AugeLabStudio Marketplace’i çıkardık.”
KULLANICIYA HAZIR
Çelik, AugeLabStudio’yu yapay zeka alanında çözüm geliştiren firmaların, startup’ların ve bireysel yazılımcıların çözümlerini belirli teknik standartlar çerçevesinde son kullanıcıya hazır şekilde satış yapabileceği bir platform olarak konumlandırdıklarını söyledi. Aynı zamanda şirketleşmiş çözümleri de belli bir standart etrafında son kullanıcının kolayca ulaşabileceği ve kullanabileceği seviyeye getirmeyi hedeflediklerini belirten Çelik, “Bu çözümleri entegratörler aracılığıyla direkt kullanılabilecek şekilde satışa sunmayı hedefledik. Bu şekilde çözümlerini geliştirebilmeleri için daha fazla fırsat oluşturmayı planladık” dedi.
AÇIK KAYNAKLI
AugeLabStudio’nun iki yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ardından hayata geçtiğini söyleyen Yunus Emre Çelik, “Şu anda yaklaşık2 bin kullanıcısı mevcut. AugeLabStudio’nun en yenilikçi tarafı, kapalı bir görüntü işleme ve yapay zeka platformu olmasından ziyade birçok kısmının açık kaynak olarak sunulması. Bu sayede kullanıcılara tamamen esnek platform sağlayarak diledikleri gibi çözüm geliştirme ve bu çözümleri ticarileştirme imkanı sunuyoruz” dedi.
YENİ PLATFORM
Yazılımda dört, satış, pazarlama ve topluluk yönetiminde dört kişi olduklarını belirten Çelik, Ar-Ge kadar işin ticari boyutuna da ağırlık verdiklerini kaydetti. Aynı anda masaüstü ve SaaS ürünlerini de geliştirdiklerini ifade eden Çelik, diğer yandan farklı kitleler için farklı kampanyalar ve pazarlama çalışmaları yürüttüklerinin altını çizdi.
HER ŞEY AKILLANACAK
Ürünlerine eklemek istedikleri özelliklerin başında cross-platform çalışma yapısı bulunduğunu belirten Çelik, “Birkaç ay içerisinde hayata geçirmiş olacağız. Bu özellik ile birlikte kullanıcılar mini PC’lerden tutun akıllı saatler, akıllı telefonlar gibi kameraya sahip olan veya görme yetisine sahip olabilecek her cihaz ve platformun görüş yeteneklerini akıllandırabilecek” dedi.
KULLANICILAR DA GELİŞTİRİYOR
Müşterilerinin en başta Türkiye merkezli bir firmanın böyle bir çalışma içerisinde olmasını şaşkınlıkla karşıladığını anlatan Çelik, ürünlerini geliştirmek için ekip üyesi gibi çalışan birçok kullanıcıları olduğunu kaydetti. Yunus Emre Çelik, bir kullanıcının maaşlı işinden ayrılıp, Ankara’da geliştirdiği çözümle 20’den fazla sipariş aldığını, ilerleyen haftalarda da kendi üretim alanını açacağını söyledi.
SPONSOR OLUYORLAR
Çelik, üniversitelerde 2022 yılı boyunca bütün akademik çalışmalar, kulüp çalışmaları, TEKNOFEST ve yarışmalar için platformun tam sürüm lisansını (sponsorluk kapsamında) ücretsiz olarak sağlayacaklarını belirtti.
HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR?
Otomotiv, ilaç, kimya, elektronik, kağıt ve matbaa gibi sektörler tarafından kullanılan AugeLab, gıda, cam, metal, lojistik, güvenlik ve gözetleme, plastik ve makina sanayi gibi sektörler tarafından da oldukça tercih ediliyor. Görüntü işleme ve yapay zeka etrafında baz alınarak platformun sağlayıcısı ve geliştiricisi olarak yer aldıklarını ifade eden Yunus Emre Çelik, “Entegratörlerimiz veya kullanıcılarımız üretimde kalite kontrol, proses kontrol, ürün sayma, nesne tespiti, yazı-barcode okuma gibi çözümleri son kullanıcıya hitap edecek şekilde otomotiv, ahşap, metal, tekstil, havacılık sektörüne çözüm sunuyor” dedi. Çelik, ayrıca üniversitelerde insansız araçlar, insansız hava ve su altı araçları üretiminden, akıllı tarım ve sağlık alanında üretilen çözümleri de yakın zamanda ekleyeceklerini söyledi.
PANDEMİDE PİVOT ETTİK
Pandeminin hemen öncesinde birçok sipariş aldıklarını belirten Yunus Emre Çelik, “Bunların birçoğunu neyse ki pandemi başlamadan tamamladık. Fakat pandemi başladıktan sonra tüm üretim tesislerinin kapanması nedeniyle imzalanmamış tüm siparişlerimiz iptal oldu” dedi. İlk bakışta bir felaket senaryosu gibi gözükse de aslında bugün bulundukları noktaya gelmelerindeki en büyük etmenlerden birinin bu olduğunu vurgulayan Çelik, bu süreçte pivot ederek iş süreçlerinde ve iş modellerinde ciddi iyileştirmeler yaptıklarının altını çizdi.
BTM, HER GİRİŞİMİN OLMASI GEREKEN BİR ORTAM
BTM bünyesinde yeni olduklarını ifade eden Yunus Emre Çelik, BTM’yle ilgili şunları söyledi: “BTM’ye seçildiğimiz için çok mutluyuz. Bu kısa zamanda gözlemlerimize göre BTM ile birlikte olmak inanılmaz bir güç veriyor. Çok deneyimli kadroya ve oldukça bilgili mentorlere sahip. İhtiyacınız olan herhangi bir konu ile ilgili danışacak birini mutlaka bulabiliyorsunuz. BTM, her girişimin mutlaka bulunması gereken bir ortam.”
25 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi