tatil-sepeti
tatil-sepeti

Üniversite ve sanayiyi kompozit için buluşturdu

Giriş: 24.06.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Kordsa, Türkiye’nin ilk Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni Teknopark İstanbul’da kurdu. Firma; uzay ve havacılık, otomotiv, spor malzemeleri ve denizcilik gibi farklı sektörler için yenilikçi ve özgün kompozit ara ürün ve uygulamalar geliştiriyor. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile kompozit malzeme üretmek için 11 ülkeden 16 ortak ile proje yürüten Kordsa, nano katkılı kompozit malzeme çalışmalarına devam ediyor.

İstanbul Ticaret’in sorularını Kordsa CEO’su Ali Çalışkan cevapladı.

ÜÇ ANA SEKTÖRDEYİZ

Kordsa hangi alanda faaliyet gösteriyor?

Lastik güçlendirme, inşaat güçlendirme ve kompozit teknolojileri olmak üzere üç ana sektörde faaliyet gösteriyoruz. 1973’te çıktığımız yolda, bugün güçlendirme teknolojilerinde global pazarda oyuncuyuz. Yerel bir kord bezi üreticisinden dünyaya teknoloji ihraç eden ve uzaya gözünü dikmiş global bir şirket konumuna geldik.

Lastik güçlendirme teknolojisini anlatır mısınız?

Lastiğin sürtünme direncini azaltan, yolu daha iyi kavramasını sağlayan ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu pazar için geliştirdiğimiz ve CoKoon ismi ile markaladığımız yapıştırma teknolojisi de tam anlamıyla açık inovasyon kültürümüzün bir çıktısı. Continental ile güçlerimizi ve deneyimimizi birleştirerek ortaya koyduğumuz bu çevreci formülü şimdi ücretsiz lisanslama ile kullanıma açıyoruz.

GÜÇLÜ UÇAKLARIN MİMARI

Kordsa, kompozit teknolojilerinde nerede?

Sahip olduğumuz reçine teknolojisi ve dokuma yetkinliklerimizi farklı sektörlere aktarmak hedefiyle kompozit teknolojileri ve inşaat güçlendirme teknolojileri pazarlarına giriş yaptık. Bugün dünyada üretilen her üç otomobil lastiğinden biri ve her üç uçak lastiğinden ikisini güçlendiriyoruz. Stratejik yatırımlarımız ve endüstriye yön veren teknolojilerimizle lastiğini güçlendirdiğimiz uçakların; kanadını, motorunu, gövdesini, içini hatta üzerine indiği pistleri güçlendiriyoruz.

Kompozit ürünlerinizin faydaları nedir?

Katma değeri yüksek güçlendirme çözümlerimizle günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürünün daha güvenli, daha yüksek performanslı, daha sağlam olmasını sağlıyoruz. Etki alanımızın bu genişliği ile ‘yaşamı güçlendiriyoruz’ stratejimiz ile yol alıyoruz. ABD’den Asya Pasifik’e kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış bir güçlendirme oyuncusu olarak, kompozit teknolojilerinde araçların daha hafif ve dayanıklı olmasını sağlayarak yakıt tüketimini azaltıyor, yeni nesil ulaşım araçları için yeni ve sürdürülebilir teknolojiler geliştiriyoruz. İnşaat güçlendirme teknolojilerinde beton yapıların uzun ömürlü ve sağlam olması için çalışıyor, lastik güçlendirme teknolojilerinde geliştirdiğimiz inovasyonlarla sürtünme direncini azaltıyoruz.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Kompozit teknolojilerinde, uzay ve havacılık ile otomotiv başta olmak üzere spor malzemeleri, denizcilik gibi farklı sektörler için yenilikçi ve özgün ara ürün ve uygulamalar geliştiriyoruz. Kompozit teknolojilerinde en büyük gücümüz 2016’da Teknopark İstanbul’da hayata geçirdiğimiz ve üniversite ile sanayiyi tek çatı altında buluşturan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezimiz. Bu, Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı merkezlerinden biri.

Merkezde, kompozit teknolojilerinde Ar-Ge, inovasyon ve üretim çalışmalarını bir arada yürütüyoruz. Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle araştırmacılar, tasarımcılar, mühendisler, üretim süreci sorumluları ve çalışanları, doktora öğrencileri, doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firma girişimcileri birlikte çalışıyorlar. Açık inovasyon anlayışıyla farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılıyor. Temel araştırmadan başlayıp, fikirden prototip üretimine, seri imalata kadar devam eden araştırma geliştirme döngüsünün tüm basamaklarında hizmet veriyoruz. Sektörü dönüştüren yeni teknolojilere imza atıyoruz.

İHRACATIN YILDIZI

2015’de İhracatı Teşvik Ödülleri’nde İhracatın Yıldızı Büyük Ödülü’ne layık görüldük. Hem Türkiye hem de Endonezya’da ihracat şampiyonu seçildik ve Endonezya’da ‘En Hızlı Büyüyen 100 Şirket’ arasında yer aldık. 2019’da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen ‘Türkiye Markasına Değer Katanlar ve Turquality Ödülleri’nde ‘Marka ve İhracat Desteği’ kategorisinde ödül aldık. Türkiye, ABD, Brezilya, Tayland ve Endonezya’daki 11 üretim tesisimizde 4 bin 500’ü aşkın çalışanımızla yaşamın her alanını güçlendirmeye devam ediyoruz.

DÜNYANIN AR-GE VE İNOVASYON MUTFAĞI

Ali Çalışkan, “Hem dünya hem Türkiye pazarı için Ar-Ge ve inovasyon mutfağı rolü gören Kompozit Teknolojieri Mükemmeliyet Merkezi’nde geliştirdiğimiz teknolojilerle araçları hafifletiyor, böylece yakıt kullanımını düşürerek çevresel etkilerin azalmasına ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyoruz. Burada geliştirdiğimiz reçine teknolojimizle preste kürlenme süresini 3 dakikaya düşürürken, kalıbın soğutulmasını gerektiren ek süreyi de bertaraf ettik. Hızlı kürlenen Kordsa prepreg malzemesinin ekonomik katkıları arasında parça çevrim süresi ve kalıp amortisman süresini düşürmesi, üretim hızı artışı ve sağladığı A sınıfı kaliteli yüzey sayesinde kaplama maliyetini düşürmesi sıralanabilir” diye konuştu.

NANO KATKILI KOMPOZİT TAMİR MALZEMESİ YOLDA

“Merkezde, şu an havacılık sektörü için nano malzeme katkılı kompozit tamir malzemelerinin üretimi üzerine Avrupa Birliği destekli bir projede 2 üniversite ve 5 sanayi kuruluşuyla ortak çalışıyoruz. Bu projenin çıktıları, Türkiye havacılık sanayinin önde gelen tamir ve bakım firması tarafından test edilip onaylandıktan sonra kullanılmaya başlanacak.”

ABD’Lİ 3 ŞİRKETİ ALDIK

Ali Çalışkan, “İkinci bir Kordsa yaratma hedefiyle her geçen gün güçlendirme alanlarımızı ve yetkinliklerimizi genişletiyoruz. Son dönemde kompozit alanında önde gelen 3 ABD’li şirketi bünyemize kattık. Uzay ve havacılık sektörüne gelişmiş kompozit malzemeler sağlayan bu şirketler sayesinde büyüyen havacılık sektörünün tedarik zincirinde güçlü bir oyuncu olmanın yanı sıra gelecek nesil ulaşım araçları için ileri kompozit malzeme sağlar hale geldik” dedi.

KOMPOZİT MALZEMEYİ 3D YAZICIDA ÜRETECEK

Kompozit malzemelerin 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilmesini hedefleyen sistem, yazılım ve malzeme geliştirme projesi DiCoMi için Kordsa, 11 ülkeden 16 proje ortağı ile çalışıyor.