tatil-sepeti

Üniversite ve sanayi işbirliğinin önündeki engeller ve bunların aşılması için uygulanabilecek çözümler, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. ‘Üniversite-İş dünyası Sorunlarına Çözüm Önerileri Çalıştayı’, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticaret Teknoloji Transfer Ofisi, Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Y. Mimar Ümit Ünal, bürokratlar, akademisyenler ile iş dünyası sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı ve gün boyu farklı oturumlar şeklinde süren çalıştayın sonuç bildirgesinde, üniversite-iş dünyası işbirliğini sağlayacak çözüm önerileri yer aldı.

Çalıştayda, çeşitli araştırmalar sonucu derlenen raporlar da açıklandı.
Bu raporlarda akademisyenlerin iş dünyasına bakışı ile iş dünyasının akademisyenlere bakışı maddeler halinde sıralandı ve iki tarafın da birbirlerine önyargı ile yaklaştıklarının ortaya çıktığı tespiti yapıldı.

BİRBİRLERİNİ TANIMIYORLAR

Raporlardan hareketle hazırlanan sonuç bildirgesinde sanayicilerin;
öğretim üyelerinin sanayi ile işbirliği yapmalarının akademik kariyerleri açısından bir getirisi olmadığı, üniversite bünyesinde üniversite-sanayi işbirliğini destekleyecek yapı ve yapılanmaların yetersiz kaldığı, sanayicinin ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli sayıda öğretim üyesinin bulunmadığı, üniversitelerin nitelikli mezunlar vermediği, öğretim üyelerinin sanayiyi yeteri kadar tanımadığı, işbirliğine konu olan problemi sadece akademik açıdan ele aldıkları gibi düşüncelerle üniversitelerden uzak durduğu belirtildi. Bu önyargıların da tarafların birbirlerini yeterince tanımamalarından kaynaklandığı kaydedildi.

İLETİŞİM GÜÇLENDİRİLMELİ

Çalıştayda üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri de tartışıldı. Nitekim bu çözüm önerileri sonuç bildirgesine de yansıdı. Taraflar arasındaki iletişimin güçlendirilmesine yönelik atılacak adımların karşılıklı önyargıların aşılmasında önemli olacağı vurgulandı ve şu öneriler sıralandı:

  • Sanayiciler ve üniversiteler kendilerini tanıtmalı.
  • Sanayi-üniversite işbirliğinin farkındalığı artırılmalı.
  • Teknoloji Transfer Ofisleri’nin sanayi içerisinde şubesi bulunmalı.
  • Akademisyenler sanayide etkin rol almalı.

TTO’LAR DAHA ETKİN OLMALI

Sonuç bildirgesinde Teknoloji Transfer Ofisleri’nin (TTO) uygulamadaki eksikleri de ortaya kondu. Bu eksiklerin giderilmesi için de sanayiye malzeme ve üretim tekniklerine ilişkin TTO’da test ve kalibrasyon yetkinliği konusunda destek verilmesi, TTO’ların işletmeler için ihtiyaç analizi yapması ve KOBİ’lere paket program sunması gündeme getirildi. Ayrıca TTO’ların kâr amacı güden bir yapıya dönüştürülmesi, üniversite-sanayi işbirliğine dair somut bir yönetim yapısının oluşturulması, akademisyenlerin uzmanlık alanlarına göre sanayi bölgelerinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri’nde hizmet vermeleri gibi öneriler de dile getirildi.

AKADEMİSYENLERE DE STAJ

Çalıştayda, üniversitelerin sanayiye yönelik katkılarını artıracak çözümler de konuşuldu. Master programına başvuracaklardan sanayi tecrübesi istenmesi, doktora yeterlilikte sanayici ile proje yapma zorunluluğu ve patent, öğrencilerin sanayide bir yıllık uzun dönem stajı, üniversitelerde sanayiye hizmet verecek merkezlerin geliştirilmesi ve üretimlerin akademisyen gözüyle değerlendirilmesi gibi öneriler yer aldı. En ilginç önerilerden biri de akademisyenlerin kendi branşları ile ilgili sanayi stajına gönderilmesi oldu.

29 Ağustos 2018 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz