Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Küçükyalı Yerleşkesi’nde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Ticaret TTO) açılışını yaptı. Bakan Özlü, üniversitenin 17 yılda çok önemli mesafe kat ettiğini belirterek, “Bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında eğitim verilmesi çağımızın ihtiyacı olan yetişmiş insan kaynağı açısından son derece önemli. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni, çok yönlü ve dinamik eğitim anlayışından dolayı kutluyorum” dedi.
GİRİŞİMCİ YÖNÜ GÜÇLENECEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İTO ve Teknopark İstanbul’un desteği ile kurduğu Teknoloji Transfer Ofisi, çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. Ticaret TTO’nun açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlık yetkilileri, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri, İTO Genel Sekreteri Ömer Bal, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren başta olmak üzere İstanbul Ticaret Üniversitesi üst yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler ile iş dünyasından temsilciler katıldı.
Teknoloji Transfer Ofisi’nin İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin girişimci ve yenilikçi yönünü daha da güçlendireceğini vurgulayan Bakan Özlü, fikirlerin buralarda somutlaşarak anlam kazandığını, teknoloji transfer ofislerinde fikir sahibi olan, fikirlerine güvenen herkese yer olduğunu söyledi.
FİKİR EN DEĞERLİ SERMAYE
Kalkınmanın, gelişmenin, büyümenin ve zenginleşmenin statik kalarak mümkün olamayacağına dikkat çeken Özlü, şunları dile getirdi: “Dinamik olmamız, fikir üretmemiz gerekiyor. Çağımızda, özellikle Sanayi 4.0 sürecinde, en büyük ve en değerli sermaye fikir sermayesidir. Garajlarda milyarlarca dolarlık fikirler çıkıyor. Bunları hep okuyoruz.
Başarılı olan ülkelerde şöyle bir husus var; fikir sahibiyle para sahibi bir masaya oturuyor. Bu ikisinin birbirini ikna ettiği projeler başarılı oluyor.
Her garajdan bir şey çıkmıyor.
O nedenle bizim tarafları bir araya getirebileceğimiz masalar oluşturmamız gerekiyor. Fikir sermayemizin gelişiminde üniversitelerimize çok güveniyoruz. Çünkü üniversitelerimizin, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde en önemli basamak olduğunu biliyoruz.”
YERLİ VE MİLLİ OLMALI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yurt dışından teknoloji transferinin bir noktaya kadar yapılabileceğini, bir noktadan sonra teknolojiyi üretmenin elzem olduğunu vurguladı. Bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi ve bilimle toplumu buluşturan üniversiteler için çabaladıklarını ifade eden Özlü, şöyle devam etti: “Temellerinizi bu ülkenin ve bu milletin değerlerine yaslamıyorsanız istediğiniz kadar küresel bir marka olun, siz bu ülkenin markası olamazsınız. Kendi ülkesine ve milletine yabancılaşmış bir yapı, bunu küreselleşme hedefi ile mazur gösteremez. Biz hükümet ve bakanlık olarak, ısrarla yerli ve milli vurgusu yapıyoruz. Politikalarımızı, bu ana eksen üzerinde belirliyoruz. Millilik ve yerlilik, siyaset üstü bir tercihtir. Bu tercihin üniversitelerimiz ve işletmelerimiz tarafından da yapılması gerekir. Ürettiğimiz ve üreteceğimiz bilim, sanayi ve teknoloji yerli ve milli olacaktır. Hayattan ve üretimden soyutlanan üniversiteler istemiyoruz. Aksine üniversitelerin bilimsel üretim yeteneklerinin ürüne dönüştürülmesi için büyük gayret gösteriyoruz.”
SÜTLÜCE’DE DE AÇILACAK
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversitenin odaklandığı en önemli konunun öğrencilere evrensel düzeyde bilgi kazandırmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Teknoloji Transfer Ofisi’ni öğrencilerimize, diğer bütün paydaş ve katılımcılarla araştırmacılara da açıyoruz. Bu merkez Küçükyalı Yerleşkemizde. Bir diğer merkez de Sütlüce Yerleşkemizde açılacak. Her iki merkezle birlikte öncelikle öğrencilerimizin girişimci olmalarını sağlayacak bir mekanizmayı da harekete geçirmek istiyoruz.”
PROJELERİ TEK TEK İNCELEDİ
Bakan Özlü, üniversite akademisyenlerinin ve öğrencilerin Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle geliştirdikleri projelerden oluşan sergiyi de gezdi. Özlü, tamamı ticari anlamda uygulanabilir olan ve bir kısmı ödüllü 22 projeyi tek tek inceleyerek, proje sahiplerinden bilgi aldı.
AR-GE’YE 80 MİLYON TL DESTEK
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, inovasyona önem verdiklerini belirterek, İstanbul’da girişimcilik konusunda ihtiyaç duyulan altyapıların, ön kuluçka, kuluçka, hızlandırıcı merkez ve programlarının yüzde 80’inin İSTKA’nın destekleriyle kurulduğunu söyledi.
2010 yılından bu yana Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını kapsayan 13 mali destek programıyla 287 projeyi desteklediklerinin altını çizen Yavuz, “Sadece bu konuda aktardığımız kaynak miktarı 200 milyon TL’yi geçti.
2018 yılında da yine en büyük bütçeyi inovasyona tahsis ediyoruz. ‘Yenilikçi ve yaratıcı İstanbul’ isimli mali destek programımızla 80 milyon lira, teknoloji transferi ve ticarileştirmenin önünü açacak projelere aktarılacak” dedi.
17 Ocak 2018 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi