tatil-sepeti

İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Ünal Aysal Tez Değerlendirme ve 6’ncısı düzen-lenen Prof. Dr. Orhan Dikmen Araştırma Yarışması ödül töreni, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Programa konuk olarak katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, “Bilim, Teknoloji Politikaları ve Ar-Ge Kanun Çalışmaları” konusunda açıklamalar yaptı.

2014 yılında toplam Ar-Ge harcamasının 17.6 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayan Doç. Dr. Çelik, “Ar-Ge çalışmalarının ticarileşmesi için kurulan mekanizmalar daha da etkin hale getirilecek. Ar-Ge Reform Paketi’ni hazırlarken, 6 temel hedef belirledik. Tasarım faaliyetlerini destek kapsamına aldık. Ar-Ge yatırımlarını ve nitelikli üretimi artırmak istiyoruz. Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdam olanaklarını geliştirmek gerekiyor.
Ar-Ge faaliyetlerinin daha fazla ticarileşmesini sağlayacak eylemleri hayata geçirmek üzerine odaklaştık. Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

ÜRETİMDE NİTELİK

Üretimde nitelik ve katma değer artışına yoğunlaştıklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, yeni Ar-Ge Reform Paketi’nde yer alan düzenlemelerin bir bölümünü de anlattı: “Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan Ar-Ge ve tasarım personeline sağlanan gelir vergisi istisnası oranları artırılacak. Bu oran, doktoralı çalışanlar için yüzde 95’e, yüksek lisans mezunları için yüzde 90’a çıkarılacak. Lisans ve üstü eğitimlerde, TÜBİTAK’tan burs alanların KYK bursu kesintisi kalkacak. Üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirleri artırılacak. KOSGEB tarafından görevlendirilen öğretim üyelerine ödenen ücretler ‘döner sermaye kapsamı’ dışına alınacak. Tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm destek ve muafiyetten yararlanması sağlanacak.
Üretim Reform Paketi üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Çelik, “Çok yakında Patent Kanunu, TÜBA Kanunu ve TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklikler de hayata geçirilecek” dedi.

GELİŞTİRME BÖLGELERİNE TEŞVİK

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde gerçekleştirilecek tasarım faaliyetleri destek ve muafiyet kapsamına alınacak. Bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık gibi sektörlerde, İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin kurulmasının önü açılacak. Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’nin kapsamı genişletilecek. Siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin de vergi indiriminden yararlanması sağlanacak. Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere ‘Gümrük Vergisi İstisnası’ getirilecek.

Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmı, 2 yıl süreyle Bakanlık tarafından karşılanacak.

EURIE’DE 200 ÜNİVERSİTE

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından düzenlenen 2016 EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Türkiye’nin yükseköğretim sektörünü dünyaya tanıtmak ve uluslararası akademik alanda işbirliklerini artırmak amacıyla zirveye İstanbul Ticaret Üniversitesi de katıldı. Üç gün süren zirvede, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanından toplam 200 üniversite yer aldı.

ÜNİVERSİTEDE YOĞUN HAFTA

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 23 Şubat Salı günü Bankacılık Uygulama Şubesi açılışı yapılacak. Vakıfbank’la işbirliği içinde düzenlenen ve Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencilerinin tüm bankacılık işlemleri ile forex işlemlerini canlı ve anlık olarak yapabileceği Bankacılık Uygulama Şubesi’nin açılışını, İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar ile Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan yapacak. Aynı gün, Yeni Dengelere Doğru Ekonomik ve Finansal Beklentiler Zirvesi de gerçekleş-tirilecek. 24 Şubat’ta Haldun Dormen, Sütlüce Yerleşkesi’nde Kibarlık Budalası adlı oyununu sahneleyecek.26-27 Şubat’ta da Psikoloji Zirvesi yapılacak.

21 Şubat 2016 Pazar

Etiketler : Üniversitemiz