Anadolu evliyalarından Hacı Bektaşi Veli’nin her yıl geleneksel olarak devam eden anma törenleri başladı. UNESCO’da geçtiğimiz yıl kasım ayında büyük evliyanın vefat yıldönümü münasebetiyle 2021 yılının ‘Hacı Bektaşi Anma ve Kutlama Yıl Dönümü’ olması kararlaştırılmıştı. Etkinlik; Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle ‘2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri’ arasına alındı.
HORASAN’DA EĞİTİM ALDI
Hacı Bektaş Veli, 13. yüzyılda yaşayan ve irşatta bulunan büyük Anadolu evliyaları arasında yer alıyor.
Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi’nin kültür ocağında eğitim alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği Horasan’da engin bilgi birikimi ve geniş dünya görüşüne sahip olan Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, ekonomik ve kültürel düzeninin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir döneme rastladı.
İNCİNSEN DE İNCİTME
Hacı Bektaş Veli, bilim ve öğretim merkezi kurarak ortaya koyduğu düşünce, fikir ve kâmil akıl ile Anadolu’da birlik ve beraberliği sağladı. İnsanlara tasavvufun inceliklerini anlatan Hacı Bektaş Veli, bilgi ve erdem kandilini yaktığı Anadolu’da, Hakk’a ulaşmanın, dört kapı kırk makamdan geçerek hakikate kavuşmanın yollarını yetiştirdiği talebelerine öğretti.
Osmanlı’nın kuruluşunda ve Anadolu’nun Türkleşmesinde etkisi olduğu belirtilen Hacı Bektaş Veli, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım”, “İncinsen de incitme”, “Her ne ararsan kendinde ara”, “Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et”, “Eline, beline, diline sahip ol” sözleriyle bütün insanlığı sevgi, barış ve kardeşliğe çağırdı.
ESERLERİ
Hayatının büyük bir kısmını Anadolu insanının yetişmesine adayan Hacı Bektaş Veli, ömrünü tamamladığı o dönemki adıyla Sulucakarahöyük olan Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçesindeki ebedi istirahatgahında ziyaret ediliyor. Hacı Bektaş Veli’ye ait olduğu genel olarak kabul edilen eserler şunlar: “Besmele Şerhi”, “Fatiha Suresi Tefsiri”, “Makalat”, “Kitabü’l-Feva’id”, “Hacı Bektaş’ın Nasihatleri”, “Makalat-ı Gaybiyye” ve “Kelimat-ı Ayniyye”.