tatil-sepeti

Türkiye’nin çektiği uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY), üretim kapasitesi ve ticaret potansiyeli sayesinde yeniden artmaya başladı. Pandeminin etkili olduğu 2020 yılında, küresel etkilere paralel olarak Türkiye’ye gelen UDY miktarı yüzde 18 azalmıştı. Bu şekilde 7.8 milyar dolara inen UDY miktarında 2021 yılında adeta bir zıplama yaşandı. Küresel UDY’de önceki yıla göre yüzde 77’lik artış yaşanırken, Türkiye’ye aynı yıl gelen UDY miktarı yüzde 81 oranında artarak 14.2 milyar dolara ulaştı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, UDY artışını şöyle değerlendirdi: “Bu tutar, 2016’dan beri ülkemize gelen yıllık UDY girişlerinin üzerinde. Türkiye, UDY çekme konusunda salgın öncesindeki yıllık ortalama seviyesinin de üstüne hızla çıkmış görünüyor. Yatırımların yüzde 60’ı Avrupa, yüzde 24’ü Asya ve yüzde 16’sı Afrika’dan geldi.”

ŞİRKET BİRLEŞMELERİ

Dağlıoğlu, satın alma ve birleşmelere bakıldığında, Rekabet Kurumu verilerine göre 2021’de Türkiye’de 309 adet birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştiğini söyledi. Bu işlemlerin 50’sinin uluslararası şirketlerin yerli şirketlerden hisse alımını kapsadığını belirten Dağlıoğlu, yaklaşık 22 milyar TL’lik yatırımın öngörüldüğünü açıkladı.

İHRACAT ODAKLI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, şunları söyledi: “Bölgesel bir Ar-Ge, üretim, lojistik, eğitim ve yönetim merkezi olan Türkiye, bu doğrultuda mal ve hizmet ihracatı odaklı yatırımları kazanmayı sürdürecek. Bir diğer önemli başlık olan teknoloji girişimlerine yatırımlar da aynı şekilde artmaya devam edecek. e-ticaret, fintek, online oyun, lojistik teknolojiler, yaşam bilimleri ve derin teknolojiler gibi alanlarda ölçeğini hızla büyüten girişimler, önümüzdeki yıllarda önemli yatırım turları tamamlayacaklar.”

TEDARİK ZİNCİRİ

Dağlıoğlu, Türkiye’nin başarı hikayesinde önemli unsurlardan birinin küresel tedarik zincirlerine entegre olarak bu zincirdeki konumunu yukarıya doğru ilerletmesi olduğunu vurguladı. Dağlıoğlu, Cumhuriyetin 100. yılına giderken çalışma arkadaşlarıyla beraber çok daha büyük bir heyecan ve motivasyon içerisinde olduklarını söyledi.

HEDEF PASTANIN YÜZDE 1.5’İ

Geçen yıl haziran ayında, 2021-2023 dönemi için Uluslararası Doğrudan Yatırım Strateji Belgesi yayımlanmıştı. O belge çerçevesinde hedef, ‘Türkiye’nin küresel UDY’den aldığı payı yüzde 1.5’e çıkarmak’ şeklinde açıklanmıştı.

294 TURDAN 1.6 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin yetenekli mühendis havuzu ve rekabetçi hizmetleriyle küresel yatırımcıları çektiğini belirten Burak Dağlıoğlu, şu detayları paylaştı:

* Erken aşama yatırımlarda 294 yatırım turundan yaklaşık 1.6 milyar dolar yatırım alındı.

* Bu miktarla Türkiye, en çok yatırım yapılan 10 Avrupa ülkesinden biri oldu.

* 294 yatırım turunun 44’üne uluslararası yatırımcılar da katıldı.

* Yatırım tutarı olarak yatırımların yüzde 89’unda uluslararası yatırımcılar vardı.

2020’DE KÜRESEL ÇAPTA YÜZDE 35 AZALMIŞTI

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) 2021 Dünya Yatırım Raporu’na göre, 2019’da uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) 1.5 trilyon dolar olarak kaydedilmişti. Pandeminin etkili olduğu 2020 yılında küresel tutar yüzde 35 azalarak 999 milyar dolara geriledi.

Söz konusu yılda Türkiye’ye yönelik UDY’deki düşüş daha sınırlı olmuş ve kayıp yüzde 18 civarında kalmıştı.

TÜRKİYE’YE BAKIŞ AÇISI

Uluslararası yatırımcıların gözünden Türkiye’nin nasıl görüldüğüne ilişkin soru üzerine Dağlıoğlu, şunları söyledi: “Uluslararası bir şirketin üst düzey yöneticisiyle sohbet ederken vurguladığı bakış açısını paylaşmak istiyorum. ‘Türkiye, Almanya’dan Çin’e kadarki coğrafyada geniş çeşitlilikte ve derinlikte üretim yetkinliğine sahip tek ülkedir’ demişti. Küresel şirketler Türkiye’yi üretim, ihracat, Ar-Ge, lojistik ve yönetim merkezi olarak görüyor. Uluslararası doğrudan yatırımcılar ülkemize uzun vadeli bir perspektifle bakıyor.”

ÖNE ÇIKAN ALANLAR

* Uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 44’ü toptan ve perakende ticaret sektörüne geldi. Bu sektöre gelen sermaye, başarılı teknoloji girişimlerine yapılan yatırımlardan oluşuyor.

* İmalatın alt kırılımlarında ise ulaşım araçları, kimyasallar, bilgisayarlar, elektronik-elektrik ve optik ekipmanlar, gıda ve içecek ürünlerinin imalatı öne çıkıyor.

İŞ YAPMA KOLAYLIĞI GELİŞTİ

Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye 2006 yılında 155 ülke arasında 93’üncü sıradayken, 2020’de 190 ülke arasında 33’üncü sıraya yükseldi. Yatırım ortamı açısından en liberal ülkelerden biri olan Türkiye, OECD tarafından yayımlanan UDY Sınırlayıcı Mevzuat Endeksi’ne göre 2003 yılında 0.283 değerde iken 2020’de 0.059’a kadar indi. Bu puandaki düşüş, yatırımlardaki kısıtlayıcı düzenlemelerin azaldığına işaret ediyor.

21 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem