Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü’nün Türkiye’de bir benzeri daha bulunmuyor. Dış Ticaret Enstitüsü, bir ihtisas enstitüsü olması nedeniyle, Türkiye’de özel bir yere sahip. Enstitü, uluslararası ticaret alanındaki uzmanlığı ile dikkat çekiyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin temelleri de bu enstitüye dayanıyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesinin lisansüstü programlarının yürütüldüğü dört enstitüden biri olan Dış Ticaret Enstitüsü bünyesinde, altısı yüksek lisans, ikisi doktora olmak üzere 8 programla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediliyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü, burs ve indirim yoluyla öğrencilere destek vermek için çeşitli kurum ve kuruluşlarla anlaşmalar da yapıyor. Ticaret odaları, ticaret borsaları, çeşitli dernekler, bankalar, meslek kuruluşları ile yapılan bu protokollere yenileri de ekleniyor.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü bünyesinde, Ticari Diplomasi-Türkçe, Ticari Diplomasi-İngilizce, Uluslararası Ticaret-Türkçe, Uluslararası Ticaret-İngilizce, Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi ile Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği yüksek lisans programları bulunuyor. Programlara katılmak isteyenler tezli veya tezsiz seçeneklerinden istediklerini seçebiliyor.
Enstitü, uluslararası ticaret alanında akademisyen yetiştirmeye yönelik Uluslararası Ticaret ve Avrupa Birliği Hukuku ile Uluslararası Ticaret doktora programlarını da yürütüyor.
ENSTİTÜDE PİYASA ARAŞTIRMALARI YAPILIYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin nüvesini oluşturan lisansüstü akademik birimin Dış Ticaret Enstitüsü olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Yalçıntaş, Türkiye’nin ilk ve tek Dış Ticaret Enstitüsü olma farklılığına dikkat çekti. Yalçıntaş, “Akademik düzeyde lisansüstü programlar açmak/yürütmek, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri etkinlikler düzenlemenin yanı sıra, piyasaya yönelik olarak sektörel bazda uygulamalar ve araştırmalar da yapıyoruz” dedi.
Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, dış ticaretle ilgili ülke ve sektör araştırmaları yapma, dış ticaretin iktisadi, ticari, teknik, sosyo-kültürel, siyasal ve hukuki yönlerini inceleme ve bu hususlarda raporlar üretme hedefine yönelik olarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini de anlatan Doç. Dr. Yalçıntaş, “Enstitümüz ayrıca dış ticarete ilişkin verileri ve bilgileri derlemek ve değerlendirmek üzere Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) ve Türk Eximbank gibi kuruluşlar ile Rektörlük nezdinde yapılan protokoller yoluyla sektörel işbirliklerine aktif olarak katılıyor” diye konuştu.
ULUSLARARASI TİCARET YENİDEN YAPILANDIRILDI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü, Uluslararası Ticaret Yüksek Lisans Programını üç temel eksen üzerinde yeniden yapılandırdı. Ulusal ekonomiler planında, hükümetlerce uygulamaya konan dış ticaret politikaları, firma düzeyindeki uluslararası ticaret uygulamaları üzerinde odaklanmış işletme yönetim ve pazarlama stratejileri ile uluslararası ticaret alanındaki uygulama ve politikaların hukuki çerçevesini çizen, bu itibarla tüm aktörlerin uymak durumunda oldukları, uluslararası mal ve hizmet akımlarına ilişkin temel ilke ve kuralların oluşturduğu Dünya Ticaret Sistemi bu üç temel ekseni oluşturuyor.
Programın hedefi; uluslararası ticarete ilişkin kavram ve teorilere aşina olduğu kadar, ithalat-ihracat işlem ve tekniklerine de hâkim, akademik bilgiyi uygulamaya dönüştürebilen, firma veya ulusal çapta dış ticaret strateji ve politikalarının belirlenmesine aktif olarak katılmaya yatkın mezunlar yetiştirmek.
Uluslararası Ticaret Yüksek Lisans Tezsiz Programı, Küçükyalı yerleşkesinde de yürütülüyor. Dolayısıyla İstanbul’un Anadolu Yakasında ikamet eden veya işleri Anadolu yakasında olan öğrenciler, Küçükyalı yerleşkesindeki derslere katılabiliyor.
TİCARİ DİPLOMASİ FARK OLUŞTURUYOR
Dış Ticaret Enstitüsü Ticari Diplomasi Yüksek Lisans Programı, bu alanda uzmanlaşmak isteyenlere farklı bir kapı aralıyor. Küreselleşme süreci ile birlikte yakınlaşan ekonomiler, piyasalar, hacmi giderek artan ticari ilişkiler, uluslararası ticari ilişkilerin yürütülmesi sürecine yeni boyutlar kazandırdı. Ticari Diplomasi yüksek lisans programı; alanında terminolojiye hakim, kültürlerarası iletişim kurabilecek, girişimciliği önemseyen ve uluslararası ticaretin akademik tarafını güçlendirmek isteyen lisans mezunlarının ticari diplomasi uzmanı olarak yetiştirerek kamu bürokrasisine ve iş dünyasına kazandırılmayı amaçlıyor.
Ticari diplomasi, ticaretin ekonomi, işletme, uluslararası ticaret, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi -disiplinler arası- konularıyla ilgili ve uluslararası ticareti geliştiren analizlerin yapıldığı iktisadi, ticari ve hukuki ortam ile birlikte, müzakere süreçlerinin tamamını kapsıyor.
ULUSLARARASI TİCARET HUKUKU VE AB
Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Yüksek Lisans Programı, genel hukuk nosyonunu uluslararası ticaret ve Avrupa Birliği hukukuna ilişkin konulara uyarlayabilecek bir donanım kazandırmaya yönelik bir program. Program öğrencilerin, küreselleşen hukuktaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi sahibi olmasını hedefleniyor.
Program katılımcı öğrencilere, uluslararası ticaret hukuku ve Avrupa Birliği hukuku alanlarındaki bilgilerini; akademik kariyer yanında hâkim, avukat veya hukuk danışmanı sıfatıyla uygulamaya aktarabilecek bilgi ve becerilere sahip olarak; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Adalet Divanı içtihadını takip edebilecek ve gerektiğinde bu konularda danışmanlık hizmeti verebilecek bir birikim kazanma imkânı sunuyor.
06 Aralık 2018 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi