tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkileri, uluslararası öğrenciler yoluyla da gelişiyor. Son yıllarda Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik olarak yapılan diplomatik hamleler, öğretim faaliyetleri yoluyla da pekiştiriliyor. Bu kapsamdaki çalışmalarla son 10 yıl içinde Türkiye, uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi. Devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı 250 bine ulaştı. Bu öğrenciler, mezun olduktan sonra kendi ülkeleriyle Türkiye arasında hem kültürel bağlar hem de ticari bağlantılar oluşmasını sağlıyor. Yaklaşık 15 bini ‘Türkiye Bursları Programı’ kapsamında öğrenim gören uluslararası öğrenciler için bir staj programı başlatıldı.

FİRMALARA KATKI

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) sorumluluğunda yürütülen Türkiye Bursları Programı’nın stajyer adayları, en seçkin öğrenciler oluyor. Bu şekilde uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki firmalarda staj yapmasının, ikili ilişkilerde çarpan etkisi yapması bekleniyor. Bu öğrenciler, öğrenim gördüğü alanlardaki firma ve kurumlarla bağlantı kurarak, iki ülkede yapılacak faaliyetlerde etkin rol oynayacak. Stajın, bu şekilde bireysel olduğu kadar firmalara da katkı sağlayacağı öngörülüyor.

PİLOT İLLER

İlki geçen yıl Ankara, İstanbul ve Konya’da pilot olarak gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Staj Programı, artık diğer büyük şehirlerde de uygulanacak. Bu yıl üç şehrin yanı sıra Kayseri ve Gaziantep de staj programına dahil edilecek.

Staj programının tercihen yaz tatili döneminde 6 hafta (30 iş günü) süreyle yapılması planlanıyor. Programa katılacak öğrencilerin staja ilişkin prim ödemesi üniversite tarafından karşılanacak.

Bu doğrultuda, uluslararası düzeyde faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere, konuya ilgi duyan firmaların YTB ile bağlantı kurması istendi. Firmaların adresine durumlarını ve stajyer kabul edebileceklerini bildirmeleri gerekiyor. Mart ayındaki başvurular başlamadan önce firmaların program için bağlantı kurması isteniyor. Bu bağlantının kurulmasının ardından, staj programına dahil olmak isteyen firmalara istedikleri özellikte (bölüm, ülke, dil bazında) öğrenciler yönlendirilecek.

TİCARET’İN MEZUNLARI ÖRNEK

İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki uluslararası öğrenci sayısı her yıl artıyor. Mezunlar arasında kendi ülkelerine dönüp iş kuranlar, akademisyen olanlar veya bakan olanlar bulunuyor. Bunun yanı sıra mezunların bir kısmı Türkiye’deki bir firmada çalışıyor. Bu mezunların katkısıyla öğrencilerin geldiği ülkelerle yeni ticari ilişkiler kuruluyor.

TÜRKİYE BURSLARI İLE YENİ KAZANIMLAR

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın sorumluluğundaki ‘Türkiye Bursları Programı’na geçen yıl 178 ülkeden 165 bin aday başvurdu. Programa yılda yaklaşık 4 bin kontenjan ayrılıyor. Ülkelerinin en iyileri arasında olan Türkiye Burslusu öğrenciler, ilk yıllarında Türkçe’yi öğreniyor. Ülkelerinin yanı sıra Türkiye’yi de iyi bilen mezunlar, iki ülke arasındaki siyasi, sosyal, ticari ve akademik ilişkilere çok boyutlu olarak katkı sağlıyor. Bu şekilde sayıları her yıl artan devlet yöneticisi, akademisyen ve girişimci sayesinde pek çok ülkede ihtiyaç duyulan alanlarda yeni kapıların aralanması imkanı doğuyor.

31 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem