Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye’nin geçen yıl toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 32.9 artışla 225.4 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 23.6 artarak 271.4 milyar dolara çıktı. Dış ticaret açığı, yüzde 7.8 azalışla 45.9 milyar dolara gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83.1’e yükseldi. İhracatçı firma sayısı 101 bin 386’ya çıkarken, ihracat ailesine katılan yeni firma sayısı ise 32 bini aştı.
İTO’DAN WEBİNAR
KOBİ’lerin ihracatçı olmalarına da destek veren İstanbul Ticaret Odası, ‘İşletmeler İçin İhracat İş Planı Geliştirme ve Stratejik Planlama’ konulu bir webinar düzenledi. Oda’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlanan webinarda, İhracata İlk Adım Programı Danışmanı Ceyhun Yeşilşerit sunum yaptı. Sunumda; devletler arasında imzalanan ticari işbirliği ve gümrük anlaşmaları, uluslararası taşıma anlaşmaları, Birleşmiş Milletler Anlaşmaları, Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmaları, Milletlerarası Ticaret Odası bültenleri gibi unsurların ihracattaki önemi hakkında bilgilerin yanı sıra ulusal mevzuattaki düzenlemelere de değinildi.
BAŞARI ANAHTARI
Pazarlamada başarının yolunun her işletme faaliyetinde olduğu gibi kaynakları doğru yönetmekten geçtiğini belirten Ceyhun Yeşilşerit, “Bu nedenle pazarda güçlü bir oyuncu olmanın ilk koşulu, ulusal ve uluslararası pazarı bölümlere ayırarak
hedef pazarların seçilmesidir. Uluslararası pazar araştırmasında bir yöntemi öneriyoruz. Stratejik rekabetçi istihbarat çalışmaları yapın diyoruz. Bu konuda mutlaka bir eğitim alınmalı. Stratejik rekabetçi istihbarat çalışmaları baz alınarak, inovasyon transferini de içinde bulunduran bir uluslararası pazar araştırmasının yapılması şirketlerin uluslararası pazarda kalıcı bir rekabet gücü elde etmesi açısından kritik öneme sahip” dedi.
İHRACATTA ÖN HAZIRLIK
İhraç ürününün sevkinden önce yapılması gereken çalışmalar hakkında da bilgi veren Yeşilşerit, şöyle konuştu: “Sürecin bu aşamasında MRP programlarına sahip olmak ve doğru kullanmak, ciddi bir maliyet tasarrufu sağlayacak. Sevke hazırlık öncesi operasyon yöneticisi GTİP kontrolü ile birlikte ihracat öncesi alınması gereken izin ve kotalar konusunda araştırma yapmalı. Unutmamak gerekir ki, belgelerin temini de ciddi maliyet oluşturabilir. Ayrıca belgenin dışında kota ve izinlerin alınması da gerekebilir. Mesela, konsinye satış izni, tekstil/hazır giyim ürünlerinde kota tahsisi gibi.”
YETKİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?
Konusunda yetkin bir gümrük müşaviri ile çalışmanın da önemli olduğunu vurgulayan Ceyhun Yeşilşerit, şu noktalara dikkat çekti: “Gerekli tüm belgelere sahip ve güvenilir bir gümrük müşavirliği şirketi ile çalışmak, hem işlem kolaylığı hem de maliyet yönetimi açısından önemli. Seçeceğiniz gümrük müşavirliği şirketi, aynı zamanda lojistik hizmeti de veren bir şirket olabilir. Bu durumda ciddi bir maliyet tasarrufu olabilir fakat kontrollü olmak şartıyla. Bu şirketlerin hizmet ücretlerini de dikkatle analiz etmelisiniz.”
LOJİSTİKTE HANGİ KRİTERLERE BAKILMALI?
Lojistik konusunda en düşük taşıma teklifinin seçimde tek kriter olmaması gerektiğine işaret eden Ceyhun Yeşilşerit, şunları söyledi: “Sevke hazır edilen ihraç ürünlerinin taşıtılması için uluslararası taşıyıcı şirketlerle görüşülmesi sırasında da en düşük taşıma teklifi veren firmayla çalışılması koşulunu dikkatli uygulamak gerekir. Çünkü söz konusu taşımacılık şirketinin geçmiş deneyimleri (referans) ani değişikliklere uyum kapasitesi ve güvenilirlikleri konusu da fiyatla birlikte değerlendirilmesi gereken etkenlerdendir.”
İHRACAT PAZARLAMASINDA 7 AŞAMALI YOL HARİTASI
İhracat için pazarlama faaliyetlerinin 7 aşamalı yol haritası ise şöyle:
* Uluslararası pazar araştırmasının yapılması (Stratejik rekabetçi istihbarat çalışmaları)
* İhracat hedef pazarlarının seçimi ve önceliklendirilmesi
* Potansiyel ihracat müşterilerinin belirlenmesi ve kaydedilmesi
* Bütünleşik pazarlama iletişimi çözümlerinin yapılandırılması
* Potansiyel ihracat müşterileriyle temas edilmesi ve sunum
* Ticari müzakerelerin yapılması
* Müşterilerden siparişlerin alınması
24 Ocak 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar