Perşembe, 05 Aralık, 2024
Yeni döneme hızlı bir giriş yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi, iki uluslararası konferansa imza attı. Türkiye’nin de öncülerinden olduğu ‘dijital diplomasi’ başlıklı konferansta, diplomasinin yeni dünyasında sosyal medyanın önemine dikkat çekildi. Özbekistan’da gerçekleştirilen ‘İpek Yolu ve Ötesi Kongresi’nde ise göç, turizm ve ekonomi temaları üzerinde duruldu.
HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi, yeni öğretim yılına uluslararası konferanslarla başladı. Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle düzenlenen ‘Dijital Diplomasi: Eğilimler ve Özellikler’ konferansı, Sütlüce Yerleşkesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti. Bir diğer konferans ise Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te ‘İpek Yolu ve Ötesi Kongresi’ başlığıyla düzenlendi. Kongreyi düzenleyen ortak kurumlar arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi de yer aldı.
‘Dijital Diplomasi: Eğilimler ve Özellikler’ başlıklı konferansın açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Murat Lütem, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin endüstrileri, hükümetleri ve diğer kurumları yeniden şekillendirdiğini söyledi.
ÖNCÜ ÜLKELERDEN BİRİYİZ
Lütem, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve insani meselelerdeki önemli rolüne ilişkin anlatımlarının sosyal medya hesapları aracılığıyla etkili ve uygun şekilde yaygınlaştırıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Yurt dışındaki sosyal medya kampanyalarımız, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile koordineli olarak, Türkçe veya yabancı dillerde düzenleniyor. Bu sayede Türkiye’nin oynadığı rolün önemini tüm dünyaya gösteriyoruz. Özellikle Batı’da bazı ülkeler dışişleri bakanlıklarını dijital çağa adapte ediyor. Türkiye de bu ülkelerden biri ve Dışişleri Bakanlığımız dijital diplomasinin öncülerinden.”
DİPLOMASİNİN YENİ DÜNYASI
Lütem, ortalama dikkat süresinin her geçen gün kısaldığı bir dünyada, bu tür içeriklerin özellikle sosyal medya aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşma imkanına sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda zirveler, temaslar, milli gün mesajları, basın açıklamaları, toplantılar gibi çeşitli interaktif faaliyetler için oluşturulan görsel içeriklerin sosyal medya aracılığıyla dolaşıma sokulduğunu ifade eden Lütem, “Grafik tasarımcılar ve görsel yönetmenler gibi diplomasinin geleneksel olmayan aktörleri tarafından oluşturulan bu içerikler, diplomasinin yeni dünyasına katkıda bulunuyor. Ancak yeni dijital medya süreçlerini ve platformlarını kullanmak, Bakanlığımızın sürekli değişen dünyaya uyum sağlamaya devam ettiği yollardan sadece biri” dedi.
KİTLELERİ ETKİLEME GÜCÜ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulhamit Avşar da diplomasinin barışın sürdürülmesinden savaşların sona erdirilmesine kadar uluslararası ilişkilerde daima merkezi bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, dijital çağda teknolojideki gelişmelerin iletişim olgusunu doğrudan etkilediği bir dönemi başlattığını kaydetti.
Prof. Dr. Avşar, yeni dönemde bilgi üretiminin hızlandığını, yerel düşüncelerin uluslararası alanda yer bulma zemininin kolaylaştığını hatırlatarak, kamuoyunu etkileyen iletilerin çoğalarak hız kazandığını söyledi. Artık sosyal ağlar yoluyla uluslararası toplumun dikkatini çekebilmenin mümkün hale geldiğini belirten Prof. Dr. Avşar, şöyle devam etti: “Doğru bilginin yanı sıra propaganda nitelikli, spekülatif enformasyonlar da aynı hızda yayılma ve hedef kitleleri etkileme gücü elde etmeye başladı. Dijital çağın aldığı bu görünümün en çok etkileyeceği alanlardan biri de diplomasidir. Konferansın yararlı sonuçlara ulaşmasını, dijital diplomasi kavramına yeni ufuklar açmasını diliyorum.”
4 ANA OTURUM
İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal ise konferansta dört ana oturum ve 20 sunum olduğunu söyledi. Asal, “Bu programlar daha önce Romanya ve Estonya’da düzenlenmişti. Şu an biz ev sahipliği yapıyoruz. Bundan sonra proje faaliyetleri Slovenya ve İtalya’da devam edecek” bilgisini paylaştı.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan oturumlarla konferans başarıyla tamamlandı.
TAŞKENT’TE ‘BİR YOL BİR KUŞAK’ KONGRESİ
‘İpek Yolu ve Ötesi Kongre Serisi’nin (SIRCON 2023) ikincisi, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşti. Alfraganus Üniversitesi ev sahipliğindeki kongre, ‘Bir Yol Bir Kuşak: Göç, Turizm ve Ekonomi Politik’ temasıyla yapıldı. Kongreyi düzenleyen ortak kurumlar arasında bu sene İstanbul Ticaret Üniversitesi de yer aldı.
15 ülkeden 50’den fazla kurum ve kuruluşun katıldığı kongrenin açılışında Türkiye Özbekistan Büyükelçisi Dr. Olgan Bekar, Alfraganus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammadismoil Mahmudov, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ile çok sayıda üniversite rektörü ve akademisyen hazır bulundu.
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, kongrede ‘Belgesel Filmin Tarih Bilimine Katkısı Bağlamında Moğolistan’da Unutulan Bir Türk Boyu: Hotonlar’ başlıklı bildirisiyle sunum yaptı. Üniversitemizin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zebiniso Kamalova da ‘Orta Asya Yeniden Küresel Ticaretin Kalpgâhi Olur mu?’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Dr. Kuralay, Özbekistan ziyareti kapsamında, daha genç üniversite olmasına rağmen hızlı bir şekilde gelişen Alfraganus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammadismoil Mahmudov ile de görüştü. Kuralay, üniversiteler arasında pek çok alanda işbirliği sürecinin başlatıldığını belirterek, “İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak yeni dönemde hedefli adımlar atarak, ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlerde yer almaya devam edeceğiz” dedi.
Dr. İsrafil Kuralay, Özbekistan Gazetecilik ve İletişim Üniversitesi’ni de ziyaret ederek, Rektör Prof. Dr. Şerzathan Kudrethoca ile görüşmeler yaptı.
23 Ekim 2023 Pazartesi
03 Aralık 2024 Salı
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
30 Kasım 2024 Cumartesi
28 Kasım 2024 Perşembe