tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Pandeminin ilk yılı olan 2020’de yüzde 10 düşüşle 40 bin 812 seviyesinde gerçekleşen yabancılara konut satışı, 2021 yılında önemli bir toparlanma gösterdi. Rakam, 2021’de önceki yıla göre yüzde 43.5 artarak, 58 bin 576 oldu. Yıl içerisinde toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Geçen yıl yabancıların en çok konut aldığı il ­26 bin 469 adetle İstanbul oldu. Megakent, toplam satışlardan yüzde 45.2 pay aldı. İstanbul’u 12 bin 384 adetle Antalya, 3 bin 672 ile Ankara, 2 bin 513 ile Mersin, bin 818 ile Yalova izledi.

İTO’DAN WEBİNAR

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi, ‘yabancıların gayrimenkul alımının değerlendirilmesi’ konulu webinarda, sektördeki bu gelişmeleri görüştü. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç’ün yaptığı, moderatörlük görevini Meclis Üyeleri İbrahim Bozan ve Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın üstlendiği webinarda; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanı Gökhan Çanakçı, Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Genel Sekreteri Doruk Karşı sunum yaptı.

SEKTÖRE CAN SUYU

Açılış konuşmasında yabancıya konut satışlarındaki yükselişin, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısının en önemli göstergesi olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, “Pandemi nedeniyle önce bir düşüş olsa dahi yükseliş devam ediyor. Konut satışında, ülke uyruklarına göre sıralamaya bakarsak İran ilk sırada, devamında Rusya ve Almanya geliyor. Sektöre can suyu olarak gördüğümüz yabancıya konut satışının artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

ÜLKE TANITIMINA DA KATKI

Sektörün ülke tanıtımına da büyük katkı sağladığına dikkat çeken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanı Gökhan Çanakçı, şöyle konuştu: “Bunu kamu ve özel sektörün bir araya geldiği bir proje olarak görmek gerekir. Bir yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yaparken motivasyonlarından biri de hukuk devleti olmak. Türkiye’yi huzurlu ve güvenli görüyorlar.”

2025 POTANSİYELİ

Dünya genelinde yılda yaklaşık 400 milyar dolarlık uluslararası gayrimenkul yatırımının yapıldığını kaydeden GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal ise ABD ve İngiltere’nin başı çektiği dünya sıralamasında Türkiye’nin ilk 10’da yer aldığını söyledi. Akbal, şöyle devam etti: “ABD, yılda 70 milyar doların üzerinde yatırım alıyor, 100 milyar doların üzerine çıktığı seneler de var. Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planımızda, Türkiye’nin 2025 yılı için 20 milyar dolarlık potansiyele sahip olduğunu belirttik. Kapsayıcılığımızı genişletebilirsek ve Türkiye’yi uluslararası alanda daha fazla anlatabilirsek dünya sıralamasında ilk 3’te yer almamız mümkün.”

Akbal, bazı ülkelerin yabancı gayrimenkul yatırımcıları için uyguladığı uzun dönemli vize programının başarılı sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de de devreye alınmasını önerdi.

2021’DE 1 MİLYON 80 BİN DEĞERLEME RAPORU

Değerleme sektörünün 2001 yılında vizyoner bir bakışla oluşturulduğunu vurgulayan TDUB Genel Sekreteri Doruk Karşı, şöyle konuştu: “Bağımsız ve tarafsız bir değerleme faaliyetinin yapılabilmesi küresel bir ihtiyaç. Türkiye’de ise 2001 yılında iki tebliğ ile hem değerleme kuruluşları hem değerleme uzmanları tanımlanarak hayata geçti. Ülkemizde 14 binin üzerinde gayrimenkul değerleme uzmanı lisansına sahip kişi var. Bunların 6 bin 500’ü fiilen sektörün içinde. Ayrıca 148 değerleme kuruluşu ise Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 80 bin civarında değerleme raporu hazırlandı.”

04 Nisan 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel