Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) yapılan açıklamada, Türkiye'nin mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerinin 80,2 milyar dolarlık önemli bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğu ve bunun işletme operasyonlarını, ekonomik büyümeyi ve istihdamı etkilediği belirtildi.
Ülkenin iş gücünün yüzde 73,5'ini küçük işletmelerin oluşturmasına rağmen banka kredilerinin yalnızca yüzde 27'sini aldığı kaydedilen açıklamada, özellikle kadınların sahibi olduğu küçük işletmelerin finansmana sınırlı erişim nedeniyle sıkıntı yaşadığı aktarıldı.
Açıklamada, söz konusu yatırımın, Yapı Kredi'nin küçük işletmelerin finansmana erişimini artırmasına olanak tanıyacağı ve gelirlerin yüzde 25'inin kadın girişimcilere ayrılacağı bildirildi.
Ayrıca açıklamada, bankanın sürdürülebilir finans konusundaki uzmanlığını kullanarak gelirlerin en az yüzde 35'ini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimine odaklanan iklim değişikliği ile mücadele eden mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin projelerine yönlendireceği belirtildi.
"BU YATIRIM İKLİM FİNANSMANININ BÜYÜMESİNİN DESTEKLENMESİNE YARDIMCI OLACAK"
Açıklamada, görüşlerine yer verilen IFC'nin Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, IFC'nin Türkiye'nin iddialı iklim taahhütlerini gerçekleştirmek için gereken yatırımların yarısını özel sektörden beklediğini belirtti.
Schloemer, "Finansal katılımın daha da ileriye götürülmesinin yanı sıra, bu yatırım iklim finansmanının büyümesinin desteklenmesine yardımcı olacak ve iklim finansmanı standartlarının ve ürünlerinin Türkiye pazarında benimsenmesini teşvik edecek." ifadelerini kullandı.
Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün de "Bir finansal kuruluş olarak, yüksek karbonlu enerji kaynaklarından düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişi hızlandırma sorumluluğu taşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Erün, IFC ile imzaladıkları son finansman anlaşmasıyla enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimine odaklanan projelere katkı sağlayacaklarını ve aynı zamanda kadın girişimcilere finansal destek sunacaklarını kaydetti.