Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Ulaştırma ve Lojistik İhtisas Komitesi, yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, Meclis ve Komite Üyeleri katıldı. Toplantıda yeni dönemde; lojistik, şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı, kargo ve depolama, servis taşımacılığı, turizm taşımacılığı sektörlerinin ortak çözüm önerileri geliştirmede atacağı adımlar istişare edildi. Toplantıda, ayrıca lojistik merkezlerinin kurulması ve kent lojistiğine gidecek süreçte yapılabilecek çalışmalar, kademeli saat uygulaması, UKOME’de temsil edilme gibi birçok konu da gündeme getirildi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Ulaştırma ve lojistik sektörlerinin ne kadar önemli olduğunun deprem sürecinde bir kez daha görüldüğünü belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, ihtisas komitesinde yapılacak ortak çalışmaların sektörlerin ilerlemesine katkı sunacağını söyledi. Bu süreçte akademisyenlerden de destek alacaklarını kaydeden Atılgan, oluşacak sinerjinin çözüm önerilerine de yansıyacağına işaret etti. Toplantıya katılan sektör temsilcileri, ulaştırma ve lojistik sektörlerinin hızlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini fakat bazı sorunların mevzuatta tıkandığını söyledi. Kamu-özel sektör işbirliğinin artmasının ve çözüm önerilerinin raporla ortaya konma-
sının faydalı olacağı da belirtildi.
KENTTE LOJİSTİK
Lojistik sektörü temsilcileri, İstanbul’un doğusunda ve batısında lojistik merkezlerinin kurulmasını önerirken, bu merkezlerde büyük araçların yükünün küçük araçlara aktarılmasının, kent lojistiğine geçiş sürecini sağlayacağını da kaydetti. Sürecin, gece lojistiği planlaması ve İstanbul trafiğinin rahatlaması gibi başka avantajlar da getirebileceğine dikkat çekildi. Büyükşehirlerde ulaştırma ve lojistik konularında UKOME’nin yetkilerinin de gündeme getirildiği toplantıda, sektör temsilcilerinin ortak talepleri arasında UKOME’de temsiliyet de yer aldı.
VERİMLİLİK YOLU
Toplantıda, gündeme getirilen öneriler arasında bulunan kademeli saat uygulamasının; kaynakların verimli kullanılması, ulaşım maliyetlerinin düşmesi ve İstanbul trafiğinin rahatlatılması gibi birçok fayda sağlayacağı da belirtildi. Servis taşımacılığı sektörü temsilcileri, plaka tahdidinin uygulandığı İstanbul’da 10 bin civarında plakanın atıl olduğunu ve bu kapasitenin sektöre kazandırılması gerektiğini ifade etti. Sektör temsilcileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemesiyle SRC belgeli şoförlerde yaş sınırının 65’ten 69’a yükseltildiğini, bunun personel açığı sorununun çözümüne katkı sağlayabileceğini fakat UKOME’de gerekli iznin çıkmadığını da söyledi.
27 Mart 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba