tatil-sepeti
tatil-sepeti

Ulaşım projeleri İstanbul’un geleceğini şekillendirecek

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen ulaşım konulu panelde, ulaşım projelerinin, İstanbul’un geleceğini şekillendiren stratejik yatırımlar arasında yer aldığı belirtilerek, “Raylı sistem ağı genişletilmeli” mesajı verildi. Panelde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da İstanbul’un ulaşım altyapısına yönelik dev projeleri ve yatırımları anlattı.

Giriş: 09.01.2025 - 10:15
Güncelleme: 09.01.2025 - 10:15

ERTAN ERYILMAZ

 

İstanbul’un mega ulaştırma projeleri ve sürdürülebilir ulaşım stratejileri, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Mega Ulaştırma Projeleri ile İstanbul’da Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri Paneli’nde masaya yatırıldı. Üniversitenin Trafikte Ortak Akıl Projeleri Derneği işbirliğiyle mega kentin ulaşım sorunlarına kalıcı ve yenilikçi çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirdiği panele, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katılarak bir sunum yaptı. 

 

YENİ BÖLÜM TALEBİ

 

Bakan Uraloğlu, sunumunda İstanbul’un mega projeleri ve sürdürülebilir ulaşım stratejilerini anlattı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ulaştırma alanındaki akademik çalışmalarına dikkat çeken Uraloğlu, “İstanbul Ticaret Üniversitesi, ulaştırma sistemleri konusunda yaptığı akademik çalışmalar ve projelerle İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözümüne önemli katkılar sunuyor” dedi. Bakan Uraloğlu, akademik alanda ulaştırma sistemleri ve şehir planlama gibi bölümlerin çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

 

1.5 TRİLYON TL YATIRIM

 

Son 22 yılda İstanbul’un ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “İstanbul’a toplamda 1 trilyon 206 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı ve birçok metro hattı gibi projelerle İstanbul’u modern ve etkili bir ulaşım altyapısına kavuşturduk” dedi. Uraloğlu, ayrıca İstanbul’un trafik yoğunluğunun azaltılması için sürdürülebilir ulaşım projelerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, İstanbul’un geleceği için toplu taşıma alışkanlıklarının artırılması ve alternatif ulaşım çözümlerine odaklanılması gerektiğini belirterek, bu alanda bakanlığın projeksiyonunu paylaştı. 

 

DAHA ÇOK RAYLI SİSTEM

 

İstanbul Valisi Davut Gül de panelin açılış konuşmasında, İstanbul’un trafik sorununa dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Şehrimizde araç sayısı ve nüfus yoğunluğu, mevcut yol ve arazi kapasitesinin çok üzerinde. İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 20’sine ve araç sayısının yüzde 20’sine sahipken, yüzölçümü Türkiye coğrafyasının yalnızca yüzde 0.69’u kadar. Bu durum, yer altı ulaşım alternatiflerine ve raylı sistemlere daha fazla yatırım yapılmasını, vatandaşlarımızın toplu taşıma kullanım alışkanlıklarının artırılmasını zorunlu kılıyor. Bu alanda yapılan her yatırım, şehrin geleceği için büyük önem taşıyor.” 

 

BİLGİYİ SAHAYA AKTARIYORUZ

 

Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek ise İstanbul’un ulaşım sorunlarına kalıcı ve yenilikçi çözümler üretmenin önemini vurgulayarak, “İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak şehir ve bölge planlama, ulaşım sistemleri ve lojistik yönetimi gibi alanlarda yürüttüğümüz akademik çalışmalarla İstanbul’un ulaşım sorunlarına katkı sunuyoruz. Üniversitemizin bilgi birikimini sahaya aktarıyor, kamu ve özel sektör işbirlikleriyle sürdürülebilir ulaşım politikalarının oluşturulmasına destek veriyoruz” dedi.

 

TERCİHLİ YOLLAR

 

Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Trafikte Ortak Akıl Projeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da İstanbul’un trafik sorunlarının çözümüne yönelik kısa vadede somut adımlar atılabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “En azından bir şerit çekilerek ticari taksiler, otobüsler ve üç yolculu araçlar için tercihli yollar oluşturulabilir. Böylece yolculuk kapasitesini artırarak, yüzde 85 oranında yer işgal eden otomobillerin sayısını azaltmak mümkün olur.”

 

ANITSAL İŞLER YAPILIYOR AMA KÖKLÜ ÇÖZÜM LAZIM

 

Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, panelde yaptığı konuşmada, İstanbul’un trafik sorununun çözümü için kalıcı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Kuralay, “Yapılan köprüler, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi projeler, dünya çapında anıtsal işler olsa da mevcut durum daha köklü çözümleri gerekli kılıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak bu tür toplantıların ve araştırmaların her zaman destekçisi olacağız” dedi.

 

İKİ OTURUMDA ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTILAR

 

Programın birinci panel oturumunda kamu ve yerel yönetimden uzman isimler, İstanbul trafiğiyle ilgili bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın moderatörlüğünde geçen oturumda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, ulaştırma projelerinin, İstanbul’un geleceğini şekillendiren stratejik yatırımlar arasında yer aldığını, raylı sistem ağlarının genişletilmesi ve ulaşım altyapısının güçlendirilmesi çalışmalarının şehirde yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor de “İstanbul için mikro mobilite araçlarının kullanımında düzenlemelerle güvenli bir ulaşım altyapısı hedefleniyor. Karayolu taşımacılığında sürdürülebilir ve çevre dostu çözümler, bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alıyor” diye konuştu. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün ise İstanbul’da toplu taşıma sistemlerinin entegrasyonu ve sürdürülebilir ulaşım planlarının öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, “Tarihi yarımada ve önemli bölgelerde düşük emisyonlu bölgeler oluşturulması planlanıyor” dedi. 

İBB Ulaşım Daire Başkanı Barış Yıldırım, İstanbul’da günlük 7 milyon aracın trafiğe çıktığını, kentteki hareketlilik sayısının 34-35 milyona ulaştığını belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Muhittin Ayhan, “Motosiklet kazalarındaki artış, trafik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu konuda kapsamlı bir eylem planı hazırlanıyor” şeklinde konuştu. 

 

3K FORMÜLÜ

 

Panelin sonunda Prof. Dr. Ilıcalı, kapanış sonuç bildirgesini paylaştı. Prof. Dr. Ilıcalı, İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözümünde ‘Kadro, Kaynak ve Koordinasyon (3K)’ formülünün önemine dikkat çekti. Ulaştırma yatırımlarının etkili şekilde hayata geçirilmesi için merkezi ve yerel yönetimlerin güçlü bir koordinasyon içinde çalışması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ilıcalı, “Ulaşımın tek elden yönetilmesini sağlayacak bir Ulaştırma Genel Müdürlüğü kurulması ve Toplu Ulaşım Yasası çıkarılması kaçınılmaz” dedi. Prof. Dr. Ilıcalı, çalıştayda elde edilen verilerin İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından kitap haline getirilerek ilgili kurumlarla paylaşılacağını ifade etti.