HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul, son yıllarda hayata geçen mega ulaşım projeleri ile adından söz ettiriyor. Tamamlandığında taşıyacağı 200 milyon yolcu ile dünyanın en büyük havalimanı konumunda olan İstanbul Havalimanı, İstanbul’daki dokuz raylı sistemi birbirine bağlaması öngörülen Üç Katlı Boğaz Geçiş Tüneli, İstanbul’u içinden iki deniz geçen bir kent haline getirecek olan Kanal İstanbul Projesi hayata geçmek için gün sayan projelerden yalnızca birkaçı.
HAVADA DÜNYA LİDERLİĞİ
Önümüzdeki martta hizmete girmesi öngörülen İstanbul Havalimanı, 76 milyon metrekarelik bir alan ve 200 milyon yolcu kapasitesi ile İstanbul’u hava ulaşımında dünya liderliği koltuğuna oturtacak. Yapım maliyeti 10 milyar 247 milyon Euro olan İstanbul Havalimanı, biri kargo olmak üzere toplam 4 pistte hizmet verecek. Günlük 3 bin 500 uçağın iniş kalkış yapacağı dev havalimanı, işletmeye açıldığında 100 bin kişiye de iş imkânı sağlayacak.
İKİ DENİZLİ ŞEHİR
Dünyada içinden deniz geçerek iki ayrı kıtaya yayılan tek şehir olma unvanını taşıyan İstanbul, Kanal İstanbul projesi ile içinden iki deniz geçen bir şehir olma özelliği kazanacak. Karadeniz’le Marmara’yı, oradan da Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, bu proje ile adeta ikizine kavuşacak. Bu projeyle İstanbul Boğazı’nda yoğun olan geçişler yeni boğaza aktarılmış olacak. Kanal üzerine 6 boğaz köprüsü yapılacak.
ÜÇ KATLI ULAŞIM
Geçtiğimiz ağustos ayında 100 Günlük İcraat Programı’na alınan Üç Katlı Boğaz Geçiş Tüneli’yle biri gidiş biri dönüş olmak üzere iki karayolu bir de metro hattı boğazın altından geçecek. Deniz kısmının uzunluğu 6.5 kilometre olan proje, İstanbul’daki dokuz raylı sistemi birbiri ile irtibatlandıracak. İstanbul’daki üç boğaz köprüsü birbirine ring halinde bağlanacak. Deniz yüzeyinden derinliği 110 metreyi bulacak olan tünel, İncirli ve Söğütlüçeşme arasında hizmet verecek. Tünelle birlikte 31 kilometrelik alan 40 dakikada geçilebilecek ve sistemle birlikte günlük 1.5 milyon yolcu taşınacak.
İSTANBUL’UN İKİ UCU
Yapımı için geri sayımı devam eden projelerden biri de Gebze-Halkalı banliyö hattı. Deneme sürüşlerinin başladığı hat, 43 istasyon ve 77 kilometrelik bir alanda hizmet verecek. Yolculuk süresini 115 dakikaya indirecek olan proje ile günde 1 milyon yolcu taşınacak. Sistem ile 96 bin kişinin özel aracını bırakarak toplu taşımaya yönleneceği öngörülüyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu kapasitesine ulaşacak olan hatta, 2.14 dakika aralıklarla sefer düzenlenecek. Hat ile Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakika, Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arası 13.5 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika, Bostancı- Bakırköy arası 37 dakika, Gebze-Halkalı arası 115 dakikada geçilebilecek. Güzergâhta 43 istasyonun 7’sinde ana hat trenleri ve yüksek hızlı trenler hizmet verecek.
Bu projelerle İstanbul Deloitte’un dünya çapında 52 şehri inceleyen ‘Şehir Mobilite Endeksi’ çalışmasına göre İstanbul, ulaşım çeşitliliğinde dünya klasmanında yer aldı. Aralık ayında açıklanan endekse göre İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor.
AVRUPA YAKASININ İLK SÜRÜCÜSÜZ METROSU
İstanbul’un ikinci, Avrupa yakasınınsa ilk sürücüsüz metro hattı Kabataş- Mahmutbey güzergahında da ilk seferlerin 2019’un son çeyreğinde başlaması öngörülüyor. Metro hattı; Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kâğıthane, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar olmak üzere 8 ilçeyi birbirine bağlayacak. Toplam 19 istasyonlu güzergâhta sefer süresi 34 dakika olacak ve 1 milyon yolcu taşınacak.
EMİNÖNÜ’NDEN ALİBEYKÖY’E
İstanbul’un en işlek güzergâhlarından Eminönü-Alibeyköy hattında da artık raylı ulaşım mümkün olacak. Toplam 10 kilometre uzunluğundaki hattın saatte 15 bin yolcu kapasitesi ile hizmet vermesi ve yolculuk süresinin de 30 dakika olması öngörülüyor. Hatta 14 durak yer alacak. Söz konusu güzergâhın 2020 sonuna kadar hizmet vermeye başlayacağı öngörülüyor.
SABİHA GÖKÇEN’E KOLAY ULAŞIM
İstanbul Anadolu yakasının tek havalimanı olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na ulaşım, Kadıköy metro hattının uzatılmasıyla daha kolay hale gelecek. Hali hazırda Kaynarca’ya kadar olan Kadıköy Metro’su yılsonuna kadar Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na kadar uzatılacak ve Kadıköy’den havalimanına gitmek 75 dakikadan 46 buçuk dakikaya inecek. Hattın saatte 20 bin yolcu taşıyacağı öngörülüyor.
AVRASYA TÜNELİ’NDEN 2018’DE 17.5 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Asya ve Avrupa yakasını denizaltından karayolu ile birbirine bağlayan Avrasya Tüneli’nden 2018’de 17.5 milyon araç geçti. 2017’ye kıyasla bu oran yüzde 14 arttı. Yıl boyunca bir gün içinde en çok geçiş ise 65 bin 799 araç ile ‘Anneler Günü’nde gerçekleşti. Avrasya Tüneli, 400 kamerayla 7/24 izleniyor. 50’den fazla uzman personel, AFAD, itfaiye, ambulans ve emniyet birimleri ile kesintisiz koordinasyon sağlanan tünelde, arıza veya kaza gibi olaylara anında müdahale ediliyor. 2018’de ekiplerin olaya müdahale süresi ortalama 1 dakika 58 saniye olurken, olay sonlandırılma süresi ise ortalama 12 dakika 29 saniye oldu.