Beyaz yakalı çalışanların günlük kurye kullanımındaki fırsatı gören Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri, ULAK projesini hayata geçirdi. BTM girişimcileri, her türlü taşımada tamamlayıcı rol üstlenen ULAK’tan sonra yoğun trafiği göz önüne alarak kargo teslimatlarında ULAKOPTER adını verdiği insansız hava aracını tasarladı. 10 kiloya kadar gönderileri rahatlıkla taşıyabilenULAKOPTER, 150 kilometre uzaklığa kadar ürünlerin teslimatını gerçekleştirebiliyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri, ULAK projesi ile güvenilir, hızlı ve esnek teslimat seçenekleriyle kullanıcılarına adeta lüks kargo taşımacılığı vaat ediyor. ULAK projesinin fikir babası ve kurucusu Sabri Sami Toker ile ortaklardan Umut Karadirek, ULAK’ın nasıl hayata geçtiğini ve insansız hava araçları ile neler planladıklarını İstanbul Ticaret’e anlattı.
MOTOKURYEYE GÜVEN
Projenizi ve yenilikçi yönünü anlatabilir misiniz?
Sabri Sami Toker: ULAK, motorlu kuryeye ihtiyacı olan kişiler ve kurumlar ile güvenilir motorlu kuryeleri buluşturan bir uygulama. Müşteriler, IOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlardan, web sitemizden ya da çağrı merkezimizi arayarak bize ulaşabilirler. Yapılan bu çağrı, web üzerinden görüntülenebilen yönetim paneli ile ekranımıza düşüyor. Aynı zamanda paketin çıkış noktasına yakın çevrimiçi durumdaki pazar yerinde kayıtlı olan kuryelere otomatik olarak gönderiliyor. İşin kabul edilmesi ile sipariş ataması yapılmış oluyor. Gönderi işi sonuçlanana kadar kuryenin yapacağı tüm hareketler ekranda beliriyor, işlem yapıldıkça onaylanıyor ve sonraki aşamaya geçiliyor. Kuryenin harita üzerinden takip edilmesi ve müşterinin bilgilendirilmesi de mümkün. Uygulama ile kullanıcıların zaman kazanmasını ve zamanı satın almasını sağlıyoruz. Motokurye mesleğindeki güven sorununun önüne geçen bir uygulama ULAK.
100 BİN SİPARİŞİ YÖNETTİK
ULAK fikri nasıl doğdu ve şu anda hangi aşamada?
Sabri Sami Toker: ULAK fikrinin doğuşu, 2014 yılında Cape Town seyahatinde UBER ile tanışmama denk geliyor. Bu sıralarda Bursa’dayken İstanbul’da bir yere numune gitmesi gerekiyordu. Bu numuneyi arkadaşımın kurye bulması ile hızlı bir şekilde teslim edebilmiştik. İşte o gün bu ihtiyacı fark edip ULAK’ı yapmaya karar verdim. Uygulamamız Mart 2017’de Apple ve Google Playstore’larda yerini aldı. Uygulamalar listesinde ilk üçten giriş yapan uygulamamız bireysel tarafta kullanıma başladı.
Bu süreçte uygulamamızın kurumsal tarafta da bir ihtiyacı çözdüğünü fark ettik ve restoran paket servis teslimatı için uyarladık. Bursa’da test amaçlı müşteriler ile ürünü geliştirdik. Deli Kasap, Köşebaşı, Subway gibi müşterilerimiz oldu. Sonrasında İstanbul Levent ve Etiler’de hizmet vermeye başladık. Eylül 2017 itibariyle uygulamamızı Yemek Sepeti Vale ile entegre ederek 500’ün üzerinde restorandan gelen yemek paket servis siparişlerini yönetmede kullandık. Mayıs ayına kadar devam eden bu hizmet dahil ULAK olarak 100 bin üzerinde siparişin güvenle ve hızla teslimatını yönettik. Bu bize bir başka fırsat kapısı açtı ve ürünümüzü çeşitlendirmemize vesile oldu. Şu anda yeni ürünümüzü UI ve UX tarafında geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni ürünümüzü zincir restoranlar ve bireysel restoranlara abonelik modeli olarak vermeyi hedefliyoruz.
ÜRÜNÜ ÇEŞİTLENDİRMEYE AÇIĞIZ
Projenizi farklı ihtiyaçlara göre şekillendirmeyi düşünüyor musunuz?
Umut Karadirek: Bireysel bir ürün olarak başlayan ULAK, hem teknolojisinin izin vermesi hem de farklı müşteri ihtiyaçları nedeniyle evrimleşti ve çeşitlendi.
Şu anda restoranların kendi kuryelerini yönetebildiği bir ürün haline geldi. Diğer iş kolları otomatik olarak ilerlerken bizler müşteri ihtiyacını anlayıp hemen yeni bir ürün ekleyebiliyoruz. Sonuçta yemek de olsa, gün içi teslim de olsa, kargo da olsa ihtiyaç, A noktasından B noktasına güvenilir ve esnek bir teslimat için tamamlayıcı altyapı olduk. Güçlü ve küresel altyapımız sayesinde ürünü çeşitlendirmeye açığız.
ŞEHİRDE HAVA KÖPRÜSÜ
ULAKOPTER ile ilgili hedefleriniz neler?
Umut Karadirek: ULAKOPTER’le, İstanbul’da yoğun trafiği azaltmak için ticari insansız hava aracı (İHA) ile şehir içerisinde hava köprüsü oluşturmayı hedefliyoruz.Bu hava köprüsünü afetlerde veya şehir trafiğinin kapandığı durumlarda acil yardım için de kullanılabilecek bir hava köprüsü olarak konumlandırıyoruz. Projeyi Göksal Havacılık ile iş ortaklığı şeklinde yürütüyoruz. İHA’ların üretimi ve hava operasyonu onlarda olacak. Yerdeki ULAK kuryeler ile entegrasyonu ve yer yönetimi bizde olacak. Yazılımı ise beraber geliştiriyoruz.
MENZİLİ 150 KİLOMETRE
Sabri Sami Toker, yerli tasarım İHA’nın ULAKOPTER ve KARGOKOPTER olarak tescillendiğini belirtti. Toker, şunları söyledi: “Menzili 150 kilometre ve taşıma kapasitesi 5-10 kilogram olan ULAKOPTER ile paketleri belirlenen saat aralıkları içinde görerek uçma şartlarında hava koşulları izin verdiği ölçüde hızlı ve havadan taşıma imkanı geliştirmiş oluyoruz. İHA1 sınıfında olan ULAKOPTER, uçuş süresi boyunca yetkili İHA pilotu tarafından izlenir ve kontrol edilir, ancak uçuş otonomdur. Bu projenin fark yaratan kısmı ise taşınan paketlerin İHA iniş alanlarından motokurye, bisiklet veya yaya olarak son kullanıcıya ya da ihtiyaç olan yere ulaştırılmasıdır. Hedefimiz ULAKOPTER uçuşları 3 ana 2 yedek olmak üzere 5 adet İHA ile başlamak. İHA sayısının artması ile kullanılan personel ve altyapının verimliliğini de yükselterek projenin uygulanabilirliğini artırıyoruz. ULAK ve ULAKOPTER entegre bir proje, ULAK olmadan ULAKOPTER’in başarılı olacağını düşünmüyorum.”
DİJİTALDE ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ
Umut Karadirek, esnek ve güvenilir bir gönderi sistemi servis sağlayıcısı olarak sektörün dijitalleşmesinde öncü olmak istediklerini söyledi. Karadirek, “Global hedefimiz ise ülkemizin 4-5 saat uçuş hinterlandı olan Ortadoğu, Asya ve Avrupa ülkelerinde bu hizmette öncü olmak. Bu işi başarabilecek bir altyapımız ve ekibimiz var” diye konuştu.