Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da ‘özel bir askerî operasyon’ ilan etmesiyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşından sonra Ukrayna tarihinde bir ilk yaşandı. Ukrayna, bugüne kadar Rus doğalgazı kullanırken, 31 Aralık itibariyle sona eren anlaşmanın ardından, ilk kez ABD’den doğalgaz ithal etti.
İLK SEVKİYAT YUNANİSTAN’A ULAŞTI
Ukraynalı enerji şirketi DTEK, ABD’den ilk doğal gaz sevkiyatını aldı. Louisiana’dan yola çıkan Gaslog Savannah adlı gemiyle taşınan 100 milyon metreküplük yük, Yunanistan’daki bir limana 27 Aralık tarihinde ulaştı. Tüm sevkiyat, DTEK’in Avrupa’daki yan kuruluşu D. Trading tarafından satın alındı.
RUSYA’NIN ENERJİDEKİ ETKİSİ KIRILACAK
Söz konusu gelişme ile özellikle Rusya’nın başta Ukrayna olmak üzere Avrupa’nın enerji sistemi üzerindeki etkisinin azaltılacağı kaydediliyor.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak, bu gelişmeyi, “Bu sadece bir teslimat değil, stratejik bir adım” sözleriyle yorumlarken, “Enerji cephesinde bir zafer daha kazandık” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, savaşın başlaması ile birlikte Rusya’dan gaz ithalatlarını kesmiş, sadece yüzde 5’lik bir kısmı birkaç Doğu Avrupa ülkelerine Ukrayna üzerinden transit olarak geçiyordu.
İŞTE ABD’DEN GELEN DOĞALGAZIN SEYİR DEFTERİ
İşte ABD’de başlayıp Yunanistan’da biten doğalgazın seyir defteri…
- 27 Aralık’ta DTEK, LNG gemisinin Yunanistan’a yanaşmasının ardından ABD’den ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyat yapıldı.
- Gaslog Savannah’da yaklaşık 100 milyon metreküp gaz veya 1 TWh enerji sevkiyatı Cuma sabahı Revitus LNG terminaline ulaştı. DTEK’in Avrupa’daki ticari iştiraki D. TRADING, teslimatın tamamını satın aldı.
- Yunanistan ve diğer ortaklarla birlikte çalışarak LNG yeniden gazlaştırılacak ve Avrupa Birliği ile Ukrayna’nın gaz ağları üzerinden iletilecek.
- DTEK’in belirttiğine göre bu arz, Rus gazına olan bağımlılığı azaltarak Ukrayna ve Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendirmeyi amaçlayan daha küresel önlemlerin bir parçası.
- D.TRADING, Cuma günkü teslimat ABD’den yapılacak bu türdeki bir dizi sevkiyatın ilki olmasını bekliyor ve LNG faaliyetlerini Kuzey Avrupa ve Baltık ülkelerine genişletmeyi hedefliyor.
- Teslimat, LNG’nin Karadeniz üzerinden doğrudan Ukrayna’ya geçişine ilişkin savaşla ilgili kısıtlamalar nedeniyle Yunanistan üzerinden yönlendiriliyor. Bunun yerine şirket, Revitusa gibi yeniden gazlaştırma terminallerini Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Ukrayna arasında gaz taşıyan Dikey Koridor Girişimi gibi sınır ötesi boru hatlarıyla birlikte kullanacak.