tatil-sepeti

Böylece 7.4 milyar dolarlık ticaret hacminin 2-3 yıl içinde 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yeni anlaşmalar, ihracatçı firmalar ve girişimciler için yeni fırsatlar anlamına geliyor.

Türkiye’nin Karadeniz komşusu olan Ukrayna ile ticari ilişkilerde yeni dönemin kapısı aralandı. Son yıllarda stratejik gelişmeler ve turizmin etkisiyle daha da gelişen ilişkiler, ticaret hacmini artırdı. 2020’de 4.68 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, 2021’de

7.42 milyar dolara yükseldi. Son aylarda artan diplomatik temaslar, birçok bakanlık üzerinden teknik düzeyde görüşmelerle desteklendi. Bu görüşmeler sayesinde, yaklaşık 12 yıldır süren Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) müzakereleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kiev’i ziyareti de birçok alanda olgunlaşan bu anlaşmalar zemininde gerçekleşti.

RESMİ DAVET

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere Kiev’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberinde, 8 anlaşmanın imzacıları olan bakanlardan oluşan kalabalık bir heyet de yer aldı. Bir bakıma Türkiye, Ukrayna’ya diplomatik, kültürel ve ticari anlamda çıkarma yaptı.

Bu ziyaretle birlikte yaklaşık 50 milyar dolarlık ihracat, 55 milyar dolarlık ithalat yapan Ukrayna’nın ticaret hacminde ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünler daha fazla yer alacak. Üstelik titiz dokunuşlarla son şekli verilen yeni nesil STA metni, malların yanı sıra hizmetlerin serbest ticareti konusunda da iki tarafa, eski engelleri aşma imkanı sağlayacak.

Brexit sürecinin tamamlanmasıyla Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayan Türkiye, halen aktif olan 22 STA’ya yenisini ekliyor. Ukrayna ile STA, iki ülke liderlerinin imzalamasının ardından ulusal meclislerde onaylanmasıyla yürürlüğe girecek.

STRATEJİK KONSEY

Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin 30. yılı nedeniyle gerçekleşen ziyarette, iki liderin katılımıyla 10. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) yapıldı. İki ülke arasında 2011’de kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmişti.

O günlerde rayları döşenmeye başlanan serbest ticaret anlaşmasının yolu da tamamlanmış oldu. Türkiye ile Ukrayna arasında STA’nın yanı sıra yüksek teknoloji, havacılık ve uzay endüstrileri, gençlik politikaları ve kolluk kuvvetleri alanlarında işbirliği için de imzalar atıldı. Böylece ticaretin yanı sıra teknolojiden eğitime, savunmadan turizme birçok alanda ortak çalışma alanları resmi zemine oturtuldu.

İHRACATINI ARTIRAN SEKTÖRLER

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 2021’de 7.42 milyar dolar oldu. Ukrayna’ya çelik, gemi yat ve hizmetleri, iklimlendirme sektörü, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi, tütün, yaş meyve ve sebze ürünleri ile savunma sanayi alanında ihracat yapılıyor.

‘2-3 YILDA 10 MİLYAR DOLARA ULAŞIRIZ’

Gelişmeleri değerlendiren DEİK/Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, STA müzakerelerinde engelleyici tarife ve tedbirlerin azaltılması veya kaldırılmasının da görüşüldüğünü söyledi. Ukrayna ile ticarette girilmeyen alan kalmadığını ifade eden Çetin, “STA’nın yürürlüğe girmesiyle bu engellerin çoğu ortadan kalkacak. İki ülke arasında ticaret hacmi 2-3 yıl içinde 10 milyar dolara ulaşır. STA ile bazı kategorilerde ve sektörlerde 10 yıla yayılan anlaşmalar yapılabilir. Sıfır gümrük gibi konular gündeme gelir” diye konuştu.

07 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem