HABER: BARIŞ CABACI
Uganda ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, son dönemde ivme kazandı. Uganda, Türk şirketleri için cazip yatırım fırsatları sunarken, Türkiye bu pazarda genişlemeye çalışıyor. Son yıllarda taraflar arasında imzalanan anlaşmalar; tarım, enerji, altyapı ve teknoloji gibi çeşitli sektörleri kapsayarak karşılıklı fayda sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda, İstanbul Ticaret Odası da ticari ilişkileri kuvvetlendirmek için bir adım daha attı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlığında düzenlenen ‘Uganda İş İnsanları ile İkili Görüşmeler Etkinliği’nde, iki ülkenin girişimcileri bir araya geldi. Toplantıya, T.C. Kampala Ticaret Başmüşaviri Erhan Gökçe, Uganda Yatırım Ajansı Yöneticisi Rita N. Mugula ve Uganda İstanbul Fahri Konsolosu Levent Serdar Dervişoğlu da katıldı.
ÖNEMLİ TİCARİ PARTNER
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, İTO’nun Türkiye’nin ticari hayatına yön veren bir kurum olarak dünyanın en büyük üç Odasından biri olduğunu belirtti. İstanbul iş dünyasına katma değer sağlayacak projeleri yönetmeye ve geliştirmeye öncelik veren bir çalışma programına odaklandıklarını söyleyen Üstün, şöyle konuştu: “Dijitalleşme, mesleki eğitim, rekabetçiliğin artırılması gibi konular ile dış pazarların, girişimciliğin, yerli üretim ve teknolojilerin geliştirilmesine özel önem veriyoruz. Bunları kapsamlı bir şekilde ele alıyor, projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Yılda 40’ı aşan fuarların milli organizasyonunu yaparak uluslararası platformlarda ülkemizi temsil ediyoruz. Afrika ülkeleri ile ticari ilişkiler bizim için her zaman öncelikli bir alan. Zira on yıllardır Afrika ülkeleri, Türkiye’nin önemli ticaret partneri. Uganda ile ilişkilerimizin tarihi bir boyutu olduğu gibi ticari partner olarak da her zaman önem verdiğimiz bir ülke. THY’nin haftada 6 sefer düzenlemesi de bunun bir göstergesidir.”
MADEN ARAZİSİ KİRALAMA
“Ne mutlu ki, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişki çoktan belli bir seviyenin üzerine çıktı” diyen T.C. Kampala Ticaret Başmüşaviri Erhan Gökçe ise şunları söyledi: “Uganda’da tarım, gayrisafi milli hasılanın büyük bir kısmını kapsıyor. Tarımın yanı sıra madencilik, sağlık, enerji ve altyapı sektörlerinde önemli yatırım fırsatları mevcut. Öte yandan, Türk iş insanları özellikle maden alanlarındaki arazileri 20 yıllığına kiralayabiliyor. Bu, iş insanlarımız için önemli bir fırsat. Son yıllardaki ekonomik büyümenin lokomotifi olarak görülen tarımın sanayileştirilmesi politikalarıyla Uganda, bölge ülkeleri arasında daha rekabetçi konuma geldi.”
Gökçe, Uganda’daki diğer yatırım fırsatlarını ise şöyle özetledi: “Tarım alanında yapılacak yatırımlara Uganda hükümetinin destekleri oldukça fazla. Yatırımcılar, ülkedeki siyasi istikrar sayesinde kendilerini yatırımcı dostu bir ekosistem içinde buluyor. Genç bir nüfusa sahip olması sayesinde dinamik işgücü olanakları mevcut. Ülkenin benimsediği serbest piyasa ekonomisi ve liberal finans sistemi, tüm sektörlerde kolay ve hızlı ticaret yapma imkanı sağlıyor. Öte yandan, ülkenin 2023 ithalatı yaklaşık 7 milyar dolar iken, ihracatı 6 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’nin bundan aldığı pay ise 100 milyon dolar.”
5 ADIMDA ŞİRKET KURULUYOR
Ugandalı firmaların Türk iş insanlarıyla ortaklık yapmaya hazır olduğunu söyleyen Uganda Yatırım Ajansı Yöneticisi Rita N. Mugula, “Uganda ile Türkiye’deki iş insanlarının ortaklıklarını artırması oldukça önemli; çünkü Türkiye hem Asya’nın hem de Avrupa’nın ortasında. Uganda da Afrika’nın tam merkezinde yer alıyor. Uganda’da bürokratik süreçler oldukça az, 5 adımda şirket kurulabiliyor. Öte yandan, son 5 yılda en çok yatırım alan sektörlerimiz tarım, madencilik, sanayi, inşaat ve sağlık” bilgisini verdi. Ugandalı iş insanları ise Türk iş insanlarıyla ortaklık yaparak iki ülkenin ticaretini artırmak istiyor.
UGANDA TARIMLA GEÇİNİYOR
Uganda, düzenli yağış alan verimli toprakları, bakır, altın gibi mineral rezervleri ve son zamanlarda keşfedilen petrol yataklarıyla önemli doğal kaynaklara sahip. Ülke ekonomisinin yüzde 82’si tarımdan oluşuyor. Özellikle kahve ihracatı, Uganda’nın dış ticaret gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor. 1986 yılından bu yana hükümet, yabancı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların desteğiyle üretici fiyatlarını yükseltme, petrol gelirlerini artırma, sivil hizmet ücretlerini iyileştirme ve para reformu yapma amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor. Enflasyonun düşürülmesi, üretimin ve ihracatın artırılması başlıca hedef olarak belirlendi. 1990 yılındaki ekonomik reformlarla da altyapı, yatırım ve üretimi teşvik eden sağlam bir ekonomik büyüme dönemi başladı. Uganda’nın toplam işgücü 15 milyonun üzerinde ve bu nüfusun yüzde 71’i tarım, yüzde 7’si sanayi, yüzde 22’si ise hizmetler sektöründe istihdam ediliyor. Ülkede işsizlik oranı yüzde 10 seviyesinde.
EN ÇOK NE SATIYOR?
Kahve, çay ve baharat, mücevherci eşyası, balık vb. su ürünleri, süt ürünleri, yumurta, tabii bal, canlı ağaçlar ve diğer bitkiler, eczacılık ürünleri, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, yağlı tohum ve meyveler, saman ve kaba yem, kakao ve kakao müstahzarları, şeker ve şeker mamulleri.
EN ÇOK NE ALIYOR?
Makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, elektrikli makina ve cihazlar, eczacılık ürünleri, motorlu kara taşıtları, plastikler ve mamulleri, demir ve çelik, muhtelif kimyasal maddeler, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, optik, fotoğraf, ölçü, tıbbi alet ve cihazlar.