tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Avrupa Birliği, araştırma faaliyetleri teşvik mekanizmasını 1984 yılından bu yana çerçeve programlar aracılığıyla oluşturulan çok yıllı Ar-Ge ve yenilikçilik mali destekleri ile yürütüyor. Türkiye de 2003 yılından bu yana Ar-Ge ve yenilikçilik alanında yürütülen çok yıllı çerçeve programlarına katılıyor. Daha önce ‘Çerçeve Programı’ olarak bilinen bu programlar, 2014-2020 döneminde Ufuk 2020 ismiyle gerçekleştirildi. 2021-2027 döneminde ise Ufuk Avrupa olarak yürütülüyor. İstanbul Ticaret Odası, düzenlediği ‘KOBİ’ler İçin Ufuk Avrupa Programı ve Avrupa Yenilik Konseyi’ webinarı ile bu konudaki son gelişmeleri ele aldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama’nın açılış konuşmasını yaptığı webinarda, TÜBİTAK Uzmanları Hasan Burak Tiftik ile Tarık Şahin sunum yaptı.

KOBİ’LERİN ETKİN KATILIMI

Açılış konuşmasında, 2021-2027 yıllarını kapsayan Ufuk Avrupa Programı’nın inovasyonu merkezine alarak ekonomiye değer katacağını ve yaklaşık 95.5 milyar Euro’luk hibe desteği verileceğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama, “TÜBİTAK, koordinasyonuyla yürütülen ve dünyanın en büyük bütçeli hibe programı olma özelliğini taşıyan Ufuk Avrupa Programı, bilim ve teknoloji odaklı girişimcilik ekosisteminde yerini almak isteyenler için büyük bir fırsat. Ülkemizin yoğun dış ticaret yaptığı ülkelerin aynı zamanda bu programdaki ülkeler olması, Ar-Ge ve yenilik işbirlikleri için de önemli bir imkan sunuyor” dedi. Samsama, İstanbul Ticaret Odası’nın Türkiye’nin Ar-Ge gücünün değerlendirilmesine katkı sunan Ufuk Avrupa’nın çağrılarına KOBİ’lerin etkin katılımının sağlanması için destek vermeye devam edeceğini de söyledi.

SOSYAL VE EKONOMİK KALKINMA

Türkiye’nin Ufuk Avrupa Programı’na 6. Çerçeve Programı’ndan bu yana katıldığına dikkat çeken TÜBİTAK Uzmanı Hasan Burak Tiftik, şöyle konuştu: “Bu program ile bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyon faaliyetleri fonlanıyor. Sosyal ve ekonomik kalkınma ile Ar-Ge kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliği de yapılıyor. Ufuk Avrupa’nın öncelikleri arasında sürdürülebilir kalkınma hedefleri de önemli bir yer tutuyor. İklim değişikliğine ayrılacak bütçe ise yüzde 35 civarında. Yani bütçenin üçte biri iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların fonlanmasına ayrılacak. KOBİ’lerin riskli büyüme potansiyelini desteklemek de artık Avrupa Yenilik Konseyi’nin önceliği olacak.”

İNOVATİF STARTUP’LAR

Avrupa İnovasyon Konseyi’nin (EIC) fikirden yatırıma dinamik bir fonlama ve bir ekosistem inşa ettiğine dikkat çeken TÜBİTAK Uzmanı Tarık Şahin ise şunları söyledi: “Herhangi bir konuda çalışan herkese her zaman açık. En yüksek potansiyele sahip olanlar destekleniyor. Yeni gelişen teknolojiler için ileri seviye araştırma desteği var ve inovatif startup’lar için de destekler veriliyor. Mentorluk ve danışmanlık hizmetlerine ve bilgi ortaklarına erişim imkanı da mevcut. Projelerle ve toplumla etkileşim kuracak uzman program yöneticileriyle çalışma imkanı da var.”

27 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem