Geçtiğimiz yıl patlak veren Covid-19 salgınının ardından toparlanma çabaları, küresel ölçekte büyüme beklentilerini de artırdı. Ancak birçok emtianın arzında yaşanan problemler ve siparişlerdeki ani artış, fiyatlara da yansıdı. Hatta Çin, fiyat artışını frenlemek için rezervlerindeki bazı endüstriyel metalleri satışa çıkaracağını duyurdu. Haziran ayında özellikle bakır fiyatında yüzde 5 civarında gerileme olmakla birlikte salgın öncesi döneme göre ana metal fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor.
DOLANDIRICILIK VAK’ALARI
Hem üretim girdisinde hem de ürün ticaretinde pozisyonunu koruyan Çin, Türk firmaları için de ‘kaynak’ ülke olmaya devam ediyor. Ancak, pandemi şartlarında artan tedarik problemleri farklı sorunlar doğurdu. Bunlardan biri de son günlerde yaşanan dolandırıcılık vak’aları. Edinilen bilgiye göre, yurt dışından ucuz hammadde veya yarı mamul temin etmek isteyen birçok firma, ödemelerine karşılık bekledikleri ürüne ulaşamadı. Birçok Türk firması, Çin’deki bazı firmalardan piyasa şartlarının çok altında fiyattan anlaştıkları mal için yaptıkları peşin ödemelerin karşılığını alamadı. Pekin Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden edinilen bilgiye göre, birçok Türk firması, hammadde veya ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyat taahhüdü ile Çinli firmalara peşin ödeme veya büyük ölçekli avans ödemesi yoluyla dolandırılmış durumda.
GEÇERLİ FİYATLAR
Çin Halk Cumhuriyeti; çinko, bakır, demir gibi hammadde ve ara mamullerin dünyada en büyük tüketicisi. Dolayısıyla Çin’deki piyasa ve ihracat fiyatı da dünya fiyatına benzer seyrediyor. Bu durumda piyasa şartlarından çok farklı bir fiyattan hammadde sağlayacağını iddia eden firmaların bu iddiaları ise tüccar için birçok risk barındırıyor. Pekin Ticaret Müşavirliği, iş insanlarının zor duruma düşmemesi ve firmaların kısıtlı sermayelerini kaybetmemeleri için, temkinli olmaları ve resmi kurumlarla temas halinde hareket etmeleri tavsiye edildi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Ticaret Müşavirliği’nden alınan bilgiye göre firmaların şu konulara dikkat etmeleri gerektiği hatırlatıldı:
* Hammadde/ara mamul fiyatlarının dünya ortalaması ile benzer seyrettiği akılda tutulmalı.
* Piyasa fiyatının oldukça altında olan ürün tedarik edeceğini belirten firmalar ile ticari işlem yapılmamalı.
* Özellikle ilk kez çalışılacak firmalara peşin ödeme veya önemli derecede avans ödemesi yapılmamalı.
Türk firmalarının, gerek Çin Halk Cumhuriyeti, gerekse diğer ülkelerde ticaret yaparken, Ticaret Bakanlığı’nın o ülkelerde bulunan Ticaret Müşavirliği ile irtibata geçmesinde yarar olduğu vurgulandı.
Ayrıca www.kolayihracat.gov.tr adresinden bilgi alınabileceği kaydedildi.
TEMEL EMTİA FİYATLARI ENDEKSİ YÜZDE 68 ARTTI
Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın ‘Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni’ne yansıyan bilgilere göre Temel Emtia Fiyatları Endeksi, 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 68 oranında arttı. Yine yılın ikinci çeyreğinde ‘endüstriyel girdiler’ grubu fiyatları, ana metal fiyatlarında yaşanan değişimlere paralel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70.3 oranında arttı. Ana metal fiyatla-rında 2021 ikinci çeyreğindeki artış, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oldu.